Fontos: év végéig 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdák

2023. október 16. 15:16
Megkezdődött az egységes kérelmek előlegeinek kifizetése. A részletekről hétfőn Nagy István és Feldman Zsolt tartott sajtótájékoztatót.
Sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn reggel Nagy István agrárminiszter és Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, hogy év végéig 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdák.
Fontos: év végéig 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdák
„Sok mezőgazdasági vállalkozó, ismerve a mai helyzetet, nem akarta elhinni, hogy kifizetik az előlegeket, hogy van rá pénz”- kezdte tájékoztatóját a szaktárca első embere. Nagy István hozzátette, a klímaváltozás hatásai mellett az ukrán gabona jelenti az egyik legnagyobb terhet a magyar gazdák számára. Míg korábban a hagyományos fekete-tengeri kikötőkből és harmadik országokban talált vevőre az ukrán termés, ma az uniós országon megy keresztül, és akad el az öreg kontinensen. Mennyiségtől független vámmentességet kaptak, ezzel pedig a magyar termelők ne tudnak versenyezni.
 
Kukoricára, repcére, napraforgóra és gabonára szeptember 15-ig szól az uniós tilalom, amit öt ország esetében alkalmaztak, majd a magyar állam ezt saját hatáskörében hosszabbította meg.
Ehhez számoljuk hozzá, hogy a KAP  megváltozott elírásainak is meg kell felelni. Mindez nagy fokú fegyelmezettséget és alkalmazkodó képességet igényel a gazdáktól. „A kialakult helyzetben a minden segítség felértékelődik – jegyezte meg az agrárminiszter hozzátéve, új finanszírozási lehetőségeket biztosítanak a termelők számára.
„MIKÖZBEN MÁS UNIÓS TAGORSZÁGOKBAN CSÖKKENT, HAZÁNKBAN ÖSSZESSÉGÉBEN NEM VÁLTOZOTT A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE”
– jelentette be Feldman Zsolt, amit átcsoportosításokkal sikerült megoldani. Tavasszal 155 ezer gazdálkodó nyújtotta be kérelmét, aminek 70 százalékát – az uniós jog által biztosított maximumot – november 30-ig fizetik ki. Ebből a 70 százalékból az alaptámogatás hektáronként 37,9 ezer forint, de újra elosztó támogatást kapnak a kis- és közepes gazdaságok, 10 hektáros területnagyságig hektáronként 22,4 ezer forintot, míg e felett 150 hektárig 12,3 ezer forintot. Mindehhez jönnek még a terméshez kötött célzott támogatások. Az államtitkár kijelentette, még a héten 74 ezer gazdálkodóhoz az egységes kérelmeg előlegeként 54,4 milliárd forint érkezik.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyáltalán nem mindegy, mikor és hogyan metszed az orgonát!

2023. március 20. 10:00
Ha sok virágot szeretnénk, nem mindegy, milyen módon végezzük el a metszést!
 
Az orgona olyannyira különleges helyet tölt be a szívünkbe, hogy habár összesen csak körülbelül három hétig gyönyörködhetünk a virágainak látványában, nagyon sok kertben adunk neki helyet. De ez nem is csoda, hiszen csodálatos látványt nyújt, és az illata is leírhatatlan, amely teljesen belengi a kertünket.

Szeretjük a földigilisztákat!

2023. április 05. 13:31
A Kwizda elkötelezett a fenntarthatóság elvei mellett, és támogatja a környezetbarát technológiák kutatását, fejlesztését és innovációját. A vállalat Nova Agricultura címmel szakmai díjat alapított, és a díjhoz kapcsolódóan pályázatot hirdetett, amely idén termőtalajaink leghasznosabb lakójára, a földigilisztákra hívja fel a figyelmet.
„Nem csak a horgászok kedvence a földigiliszta, a mezőgazdaság számára is életbe vágóan fontos a meglétük. Elválaszthatatlanok attól a talajtól, amely a legfontosabb megújuló erőforrásunk”- jelentette be Czinege Erik, a Kwizda Hungary Kft. növénytáplálási és innovációs menedzsere a cég által alapított Nova Agricola díjat. A szakember az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón hozzátette, a Kwizda kiemelt figyelmet fordít a talajaink állapotára.