Fordulat a hozzáállásban

2020. május 13. 08:21
A héten sor kerülhet az egyeztetésre a Dunaferr vállalat vezetése és a szakszervezetek között a cég járványhelyzettel kapcsolatos intézkedéseiről – mondja 2020. május 12-én Gombos György, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnöke, majd hozzáteszi: a cégvezető által beharangozottakkal szemben a dolgozók időben megkapták az áprilisi bérüket.

Gombos György úgy kezdi, a vállalat a válság kezdetekor meghozta a szükséges intézkedéseket: pl. kötelező testhőmérséklet mérést vezetett be vagy vészhelyzeti pihenőt alakított ki. Ennek az intézkedéssorozatnak része volt a home office-ban történő foglalkoztatás, valamint a rendkívüli fizetett távollét igénybevételének lehetősége a 13 havi bér terhére (ekkor azonban az illető munkavállalónak le kell mondania a pénzbeli kifizetésről, vagy a SZÉP kártyáról).

Ezek a döntések óriási felelősséget, megfontolást és nem utolsó sorban gyorsaságot igényeltek mind a munkáltatótól, mind a partner szakszervezetektől – vallja a szakszervezeti vezető. Hiszen szem előtt kellett tartani a Kollektív szerződést, a törvényi előírásokat, valamint a dolgozók igényeit is.

Áprilisban azonban – folytatja Gombos - Jevgenyij Tankhilevich cégvezető tájékoztatta levélben a munkavállalókat és az érdekképviseleteket, hogy a cég likviditási problémái miatt az adott havi munkabért nem időben fizeti ki, valamint arról, hogy az acélipari piac beszűkülése, a megrendelések drasztikus csökkenése miatt szinte kilátástalan helyzetbe sodródhat a cég, ha az eddig a kormányzathoz írt leveleire nem kap sürgős választ. Ez szerencsére nem így történt, május 8-ig időben, minden dolgozó megkapta az áprilisi bérét.

A Dunaferr most olyan lépésre készül, hogy a foglalkoztatást hozzáigazítja a kormány által biztosított csökkentett munkaidőre szóló munkabér támogatáshoz. Egy ekkora vállalatnál biztosan nem lesz egyszerű feladat megfelelni a kiírt kritériumoknak, ha már csak a beadványok adminisztrációs mennyiséget is nézzük – vallja az elnök. A kormányrendelet szerint a munkáltatók és a munkavállalók közösen kérelmezik a bértámogatást, de véleménye szerint, mivel a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedésről van szó, a szakszervezeteket sem lehet kihagyni ebből a folyamatból.

A cégvezetés előzetes tervei szerint a termelést nem közvetlenül érintő munkakörökben foglalkoztatott mintegy ezer főt érinthet a munkaidő csökkentése. A dolgozók aggódva fordulnak hozzánk, mondja a szakszervezeti vezető, mert egyelőre nem tudják, hogy mely egységeket és melyik területen dolgozókat fogja érinteni az intézkedés.

Végül, Gombos György hozzáteszi, a cég június elsejével szeretné az új munkarendet bevezetni, ezért minden pillanatban sor kerülhet az egyeztetésre - annál is inkább, mert az állami támogatás egyik feltétele a rendezett munkaügyi kapcsolatok megléte.

-l

Fotó: Kovács Attila / MTI - liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben - Frissített!

2019. január 08. 10:13
Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette 8-8 százalékkal emelkedik 2019-ben a garantált bérminimum és a minimálbér is. Az erről szóló kormányrendelet december 30-án megjelnt a Magyar Közlönyben, és 2019. január 1-én hatályba lépett.

Vélemény: Soha nem elég? Avagy meddig rontható a munkajogi szabályozás?

2018. november 27. 07:42
A munka törvénykönyve tervezett módosításával nem az a legnagyobb baj, hogy már megint elvesz valamennyit a munkavállalók jogaiból, és fokozza a munkáltatók erőfölényét, hanem az, hogy ez a folyamat egyre inkább erősödik.