Forradalmi megoldás: nanobuborékkal kezelhető a salátagyökerek gombás fertőzése

2024. április 18. 14:14
Az eljárás a hozamot is növeli.
 
A Proefstation, vezető belga mezőgazdasági kutatóközpont munkatársai 2023-ban egy tanulmányt adtak közre a zöldségnövények gyökereit óriási mértékben károsító anaerób penészgomba (Phytophthora cryptogea) fertőzések visszaszorítási lehetőségeiről, és "Moleaer" néven kidolgoztak egy eljárást az ilyen fertőzések ellen.
Forradalmi megoldás: nanobuborékkal kezelhető a salátagyökerek gombás fertőzése
Nanobuborékkal csökkenthető a gyökerek gombás megbetegedései – Fotó: Shutterstock
 
A kutatók megállapították, hogy a hőmérséklet kiemelt szerepet játszik a kórokozó gombák terjedésében: a Pythium és a Phytophthora esetében egyaránt 25 és 30 Celsius-fok között figyelhető meg a legnagyobb növekedés.
 
A kísérletekben a növényeket mesterségesen fertőzték meg Phytophthorával, és további stresszhelyzeteket váltottak ki a magasabb hőmérséklet (25 ºC vagy 77 ºF) tartása érdekében.
 
A nanobuborékokkal és oxigénnel dúsított vízzel kezelt, hidropóniás rendszerben termesztett saláták gyökerei teljesen egészségesek maradtak, termésük pedig mintegy 11 százalékkal nagyobb tömeget mutatott a szaponinnal kezelt és kezelés nélküli kontrollhoz képest.
 
A Proefstation tanulmánya egyértelműen igazolta, hogy a Moleaer nanobuborék technológia a fokozott oxigénellátás révén hatékonyan segíti a saláta gyökérzónájából a kórokozók eltávolítását, és növeli a salátafejek súlyát. Az eredmény alapján megállapítható, hogy az ilyen kezelés hatékony védelmet nyújt a gombával szemben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Véget vethet a mézhamisításnak az EU-s megállapodás

2024. február 01. 16:43
Kedd este a Parlament és a Tanács tárgyalói előzetes politikai megállapodásra jutottak az egyes "reggeli" élelmiszerek összetételére, nevére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó szabályokról.
 

115 százalékkal drágult a sertészsír

2023. január 16. 10:19
Egyetlen év alatt 115 százalékkal drágult a sertészsír a KSH friss adatai szerint. Eközben a fehér kenyér átlagára 100 százalékkal, kilónként 900 forintra emelkedett.
 
Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebbek jobban megérzik az inflációt, mint a tehetősebbek. A szakértő hozzátette, hogy a sertéságazat az áremeléssel az árstop miatti veszteségeit hárítja át a vásárlókra. A zsírolvasztás különösen energiaigényes, a gyártók a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gázért. Raskó György szerint a sertéscomb árának befagyasztása okozott árrobbanást – írja az RTL.