Francia gazdák spanyol kamionokat fosztanak ki

2024. február 16. 18:15
Egyre gyakoribbak a támadások.
 
A francia agrártermelők tiltakozásainak egyik veszélyes mellékhajtása, hogy a tüntetők egyre gyakrabban megtámadják az agrártermékeket szállító spanyol kamionokat, és akadályozzák azok forgalmát – olvashatjuk a freshplaza.de hírportálon.
 
Francia gazdák spanyol kamionokat fosztanak ki
A francia hatóságok hathatós védelmét kérik a spanyol kamionok útvonalára – fotó: freepik.com
 
A spanyol agrártermékek exportja számára Franciaország a második legfontosabb célország, egyben azonban fontos tranzitország is. A Fepex iparági szövetség szerint a spanyol gyümölcs- és zöldségexport tavaly januárja óta 1,24 millió tonnát tett ki, 1,636 milliárd euró értékben.
 
A támadások egyre gyakoribbak, naponta akár 15 ilyenre is sor kerülhet. Egyszerűbb esetben a támadók csak leállítják, és nem engedik tovább a kamiont, bár romlandó áruk esetében ez is komoly veszteséget okoz. Olyan, durva esetek is előfordulnak azonban, amikor a sofőrt kirángatják a kabinból, a kamion rakományát pedig az út mellé öntve meggyújtják.
 
A spanyol agrár-érdekképviseleti szervezetek megértik a franciák elégedetlenségét, és elfogadhatónak tartják az állammal szembeni követeléseiket, mindez azonban szerintük nem szolgálhat okul a szabad áruforgalom akadályozására és a fuvarozó személyzettel szembeni erőszakos cselekményekre. Ennek megfelelően a francia hatóságok hathatós védelmét kérik a spanyol kamionok útvonalára.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az EU a minimálbér további emelését várja Magyarországtól – még idén

2024. február 07. 15:41
Az EU novembertől bevezetett új szabályának köszönhetően valószínűleg újra emelni fogják hazánkban a minimálbért.
 
Az economx gazdasági hírportál azt írja: az EU idén novemberben életbe lépő alapelvének célja, hogy a bruttó átlagkereset 60 százalékában állapítsa meg a minimálbért. A legfrissebb novemberi adatokkal számolva hazánkban a decemberben megemelt minimálbér a bruttó átlagkereset 43 százalékát teszi ki, van tehát némi elmaradás.

Mutatjuk a legújabb kormánytámogatás részleteit: utazás és lakhatás, de van más is

2023. március 10. 10:10
A cél a teljes foglalkoztatottság megvédése.
 
Utazás, lakhatás
A Kormány a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is mindent megtesz a teljes foglalkoztatottság megvédése érdekében, ezért újabb 1 milliárd forint támogatást biztosít a mobilitás segítésére. Így idén is elérhető lesz az utazási- és lakhatási támogatás, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába program.