Francia gazdák spanyol kamionokat fosztanak ki

2024. február 16. 18:15
Egyre gyakoribbak a támadások.
 
A francia agrártermelők tiltakozásainak egyik veszélyes mellékhajtása, hogy a tüntetők egyre gyakrabban megtámadják az agrártermékeket szállító spanyol kamionokat, és akadályozzák azok forgalmát – olvashatjuk a freshplaza.de hírportálon.
 
Francia gazdák spanyol kamionokat fosztanak ki
A francia hatóságok hathatós védelmét kérik a spanyol kamionok útvonalára – fotó: freepik.com
 
A spanyol agrártermékek exportja számára Franciaország a második legfontosabb célország, egyben azonban fontos tranzitország is. A Fepex iparági szövetség szerint a spanyol gyümölcs- és zöldségexport tavaly januárja óta 1,24 millió tonnát tett ki, 1,636 milliárd euró értékben.
 
A támadások egyre gyakoribbak, naponta akár 15 ilyenre is sor kerülhet. Egyszerűbb esetben a támadók csak leállítják, és nem engedik tovább a kamiont, bár romlandó áruk esetében ez is komoly veszteséget okoz. Olyan, durva esetek is előfordulnak azonban, amikor a sofőrt kirángatják a kabinból, a kamion rakományát pedig az út mellé öntve meggyújtják.
 
A spanyol agrár-érdekképviseleti szervezetek megértik a franciák elégedetlenségét, és elfogadhatónak tartják az állammal szembeni követeléseiket, mindez azonban szerintük nem szolgálhat okul a szabad áruforgalom akadályozására és a fuvarozó személyzettel szembeni erőszakos cselekményekre. Ennek megfelelően a francia hatóságok hathatós védelmét kérik a spanyol kamionok útvonalára.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Átalakítják az állampapírok rendszerét

2022. december 30. 11:52
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - ez is kiderül a 2023-as évi finanszírozási tervből.
 
Az adósságkezelő az idei megtorpanást a lakossági állampapírpiacon azzal magyarázta a finanszírozási tervben, hogy miután a hozamok nagymértékben megemelkedtek, a háztartások jelentős mennyiségű alacsonyabb kamatozású lakossági állampapírt váltottak vissza, és inkább magasabb hozamot ígérő eszközökre váltottak.

Az EU megszavazhatja, amit a méhészek évek óta követelnek

2023. június 28. 16:11
Magyar javaslatra uniós szinten szigorodhat a mézkeverékek származásának jelölése.
 
Nagy István agrárminiszter az elmúlt években számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a mézkeverékek származásának jelölése során pontosabb információt kelljen biztosítani a fogyasztók számára. Az Európai Bizottság nemrégiben benyújtotta erre vonatkozó javaslatát.