Kicsapta a biztosítékot a méhészeknél, hogy újra jöhet az ukrán méz

2024. február 21. 15:28
Nagy a felháborodás a közösségi portálok méhész csoportjaiban a legújabb, az ukrán méz importját érintő kormányintézkedés miatt.
 
Kicsapta a biztosítékot a méhészeknél, hogy újra jöhet az ukrán méz
A magyar méz és a méhészágazat még rosszabb helyzetbe kerül a döntéssel – forrás: Pixabay
 
Mint azt az Agroinform is megírta: újra szabad az ukrán méz útja Magyarországra. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás óriási felháborodást váltott ki a Facebook méhész csoportjaiban.
 
Volt, aki Nagy István agrárminiszter hivatalos FB-profilján szögezte neki a kérdést a tárcavezetőnek:
 
"Miniszter úr! Méhészekkel mi lesz? A piacra engedik az ukrán silány minőségű, vegyszerekkel és/vagy antibiotikumokkal szennyezhetett mézeket. Elszomorító, hogy a magyar méhésztársadalom érdekei ellen tesznek. Hol van itt a szlogen, hogy a magyar érdek az első? Sok méhésznél tonnaszám ott van a tavalyi, tavalyelőtti méz is, mivel nem akarják önköltség alatt eladni. Ennek ellenére maguk beengedik a silány ukrán mézet. Hatalmasat csalódtam magában."
 
Korábban Brunner Ferenc, a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöke a 24.hu-nak azt nyilatkozta: az ukrán mézimport tiltása semmilyen előnyt nem jelent a méhészek számára. A magyar hordós exportot képviselő cégek ugyanis a mézet ugyanott adják el, mint az ukrán exportőrök, azaz az európai piacon. Márpedig erre a piacra az ukrán méz akadálytalanul áramlik továbbra is, amire a magyar tilalom semmilyen befolyással nem bír.
 
Egy méhész a Méhész Klub csoportban azt írta: neki 200 kilogramm méze van, de nem fogja odaadni a kereskedőnek fillérekért. Sokan fogalmaztak meg hasonló véleményt – ami azt is jelentheti, hogy az importtilalom feloldására a kereskedők miatt volt szükség, akik az olcsó ukrán méz felvásárlásával és uniós piacokon történő értékesítésével jelentős profitra tehetnek szert. A tilalomtól egyébként azt remélték a magyar termelők: a betárolt ukrán mézkészlet kritikus szint alá csökkenése keresleti piacot generálhat a magyar méz iránt. A polcokról eltűnhet az ukrán mézkeverék, amit majd magyar mézzel fognak pótolni. Erre azonban most már vélhetően nem kerülhet sor, hiszen újra ott lesz az olcsó ukrán méz. Nem igaz tehát az, hogy a magyar méhészeknek gyakorlatilag tök mindegy, van-e ukrán méz a magyar piacon, vagy nincs.
 
Más méhész azt írta a Facebook-on: "Nekem is van 800 kg vegyes, 300 kg napraforgó, 1600 kg akácméz. Én sem adom fillérekért!"
 
"Nálunk és az ismerős méhészeknél, akik a közvetlen környezetünkben élnek, méhészkednek, tutira van 80-100 hordó vegyes méz. És még kb. ennyi akác is."
 
"Már a 800 ft/kg -os termelői árról szóltak az egyeztetések és a méztilalom feloldása után dugába dőlt ez is egyből!"
 
"Kézenfekvő az ukrán méz behozatali tilalma, mert ez tönkreteszi az EU-s termelőket, ezzel káros hatással van a méhsűrűségre, ezen keresztül az ökológiai egyensúlyra."
méhész
Valaki a magyar mézzel elérhetőnél nagyobb hasznot szeretne lefölözni a méhészek szerint – forrás: Pixabay
 
Különösebb kommentár nélkül – felesleges –, álljon itt néhány termelői vélemény:
 
"Elfogyott az a méz, amit a felvásárló a neki tetsző, előállítási ár alatti áron megvenni tervezett volna..."
 
Ugyanakkor arról is vannak információink, hogy a felvásárlókat nem szabad egy kalap alá venni, néhányan közülük szolidaritásból kitartottak a magyar méz és a méhészek mellett, őket ugyanúgy sújtja az intézkedés.
 
Van, aki már fogalmazza a tiltakozó levelet és elkezdte ennek kapcsán a szervezést, más méhészegyesületi vezetőket is megkeresett. A petíciót az Agrárminisztériumba tervezi eljuttatni Pásztor Zoltán, a Debreceni Örösi Pál Zoltán Méhész Egyesület elnöke. FB-posztjában ezt írta:
 
"Jelentős készletek vannak a méhészeknél, a kereskedők viszont, ahelyett, hogy emelnék az áraikat, kilobbizták, hogy az olcsó ukrán méz ismét behozható legyen, ezzel nagyobb profitot tudjanak realizálni. Ez súlyos károkat okoz a hazai méhészeti ágazatnak, tovább nehezíti az egyébként is válságban lévő termelők helyzetét. Épp a tilalomnak volt köszönhető, hogy az utóbbi időben már kedvező elmozdulás volt tapasztalható a vegyes méz felvásárlási áraiban.
 
A kialakult helyzetre tekintettel tervezek egy tiltakozó levelet eljuttatni az Agrárminisztériumba és a sajtóba, melyet "egyesületenként" gondoltam aláírni, ehhez kérem az elnökök támogatását. Minél több méhészegyesület csatlakozna a kezdeményezéshez és nem magánszemélyekként írnánk észrevételeket, vélhetően annál nagyobb súlya lenne" – írta.
méhész
A méhészek úgy vélik: az ukrán méz káros hatással lehet a méhsűrűségre, így az ökológiai egyensúlyra is azzal, hogy ha így folytatódik, jelentősen megcsappanhat a méhészek és a méhek száma – forrás: Pixabay
 
Többen az érdekvédelmi-szakmai szervezetek hivatalos állásfoglalását hiányolják a lépés kapcsán:
 
"Sajnos megtehetik, hogy csöndben maradnak, mert mi méhészek egyelőre nem fogunk össze és kényszerítjük ki belőlük a válaszokat. Pedig mennyiszer néztek minket madárnak, különösen jó példa az, amikor két hete az ukrán határra hívták a méhészeket, hogy tüntessenek az ukrán méz ellen. Istenem de nevetséges ezt leírni is... Jelenleg nem hogy nem szolgálják az érdekeinket, amire felesküdtek, hanem tudatosan verik szét az ágazatot, hogy 1-1 piaci szereplőnek még nagyobb legyen a haszna."
 
Más úgy reagált:
 
"Nem hiszem, hogy a méhészek még egyszer elmennek egy ilyen központi szervezésű tüntetésre!"
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Jelentős vízszennyezést okoznak a mérgező anyagokkal teli WC-papírok

2023. március 22. 12:54
Egy új kutatásból kiderült, hogy már a WC-papírok sem biztonságosak.
 
A legújabb kutatások szerint a vécéken leöblített és a szennyvíztelepekre juttatott hulladékok jelentősen szennyezik a környezetet, ezzel együtt a vizeinket.
Az egész Földön ez a helyzet
Egy új kutatás bebizonyítja, hogy a világon kapható WC-papírok PFAS-t és egyéb vegyi anyagokat tartalmaznak. A PFAS örök vegyi anyagok több ezer vegyületből álló csoportja, amik a természetben nem tudnak lebomlani - írja a Guardian.

11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és hízottbika-tartóknak

2023. szeptember 14. 16:01
Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében megteremtette a feltételeit annak, hogy a jövő hét folyamán az érintett 9600 gazdálkodó számára megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.