Füge a házikertben

2018. november 13. 08:09
A füge különleges helyet foglal el a gyümölcsök között. Ősidőktől fogva termesztik, és az ókori görögök szerint az atléták legjobb tápláléka volt, tiltották is a kivitelét. Az érett füge valóban különleges csemege, édes, aromás, hihetetlenül magas cukortartalommal. Nálunk is megterem, csak megfelelő védett fekvést kell találnunk a számára.

Csak a teljesen érett füge élvezhető gyümölcs, akkor szedjük le, amikor megpuhult. Korábban szedve fanyar, tejnedvet ereszt, nem érik tovább, elveszi az ember kedvét a fogyasztásától. Azonnal föl kell használni, hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolható, viszont finom lekvár főzhető belőle. Mediterrán termőhelyein fügebort is készítenek, illetve aszalványként kerül forgalomba a legnagyobb mennyiség. A nálunk termeszthető adriai fajták sajnos nem alkalmasak aszalásra.

 

Fogyasztásával sok vashoz, foszforhoz és B6-vitaminhoz is juthatunk
Fogyasztásával sok vashoz, foszforhoz és B6-vitaminhoz is juthatunk
Fotó: Horváth Csilla

 

Étrendi hatása

Elsősorban a magas káliumtartalmából eredő vérnyomáscsökkentő, szívműködés-segítő, gyulladáscsökkentő hatása érdemel figyelmet. Sok benne az élelmi rost is, ami segít a fogyásban, illetve kedvezően hat az emésztésre, a bélmozgásra, javasolt a fogyasztása idős korban a székrekedés megelőzésére. Kimondottan sok kalciumot tartalmaz, a laktózérzékenyek számára kiválthatja a tejtermék-fogyasztást. Fogyasztásával sok vashoz, foszforhoz és B6-vitaminhoz is juthatunk. Öt szem füge az ajánlott napi kalcium- és vasadag 15 százalékát fedezi és 590 milligramm káliummal szolgál, energiatartalma 180 kilokalória.

Termesztése

Viszonylag igénytelen, hatalmasra növő bokor a füge, talajban nem válogat, termesztésének legnagyobb akadálya a fagyérzékenysége: mínusz 15 °C-on tövig visszafagy. Igaz, ki is hajt hamarosan, de a következő termést csak három év múlva hozza. Nem viseli el a tartós szárazságot, olyankor lerúgja a termést. Egy nagyobb fügefa 15-20 kilogramm termést ad júliustól októberig, de ahhoz sok szerves anyagot igényel. Csak akkor adjunk nitrogénműtrágyát, ha az éves növekedés nem éri el a 20-25 centimétert. Komplex műtrágyából (NPK 8-8-8) annyiszor 20 dekagrammot számíthatunk, ahány éves a bokrunk. Kötött talajon fakadáskor adagoljuk a műtrágyát, homokon kétszeri bontásban. Nagy bokornak se adjunk 5 kilogrammnál több komplex műtrágyát egy évben.

 

Csak a teljesen érett füge élvezhető gyümölcs, akkor szedjük le, amikor megpuhult
Csak a teljesen érett füge élvezhető gyümölcs, akkor szedjük le, amikor megpuhult
Fotó: Horváth Csilla

 

Évente két terméshulláma van, az első az előző évből rügyként telel át és fakadáskor a levelekkel együtt indul fejlődésnek. Július közepén érnek be ezek a gyümölcsök. A fejlődő hajtások levélhónaljában is kialakulnak azévi virágok, amelyekből az ősz folyamán lesz érett füge, fajtától függően augusztus közepétől-végétől októberig.

Meleg, védett fekvésbe ültessük a fügét, és az első két évben hagyjuk szabadon növekedni. Azután vágjuk vissza erősen és a fejlődő új hajtásokat ritkítsuk meg úgy, hogy arányosan elhelyezkedő ágrendszer alakuljon ki. Később csak a visszafagyott, elszáradt, egymást keresztező vagy sűrítő ágakat kell levágnunk. A bokrot csak ritkítani kell, visszametszésre nincs szükség, azzal csak a képződő termést vágnánk le róla.

Egyszerűen szaporítható bujtással vagy dugványozással. Konténerben is termeszthető, akkor a téli fagyok elől teleltetőbe vihetjük, a kertben növekvő bokrokat viszont érdemes télire avarral, kaszálékkal vagy más anyaggal védeni a hidegtől.

Magyarországon létezik árutermelő fügeültetvény, mégpedig Tormaföldén, és a több mint 200 fajtából álló gyűjteményt vizsgál tulajdonosa Becsehelyen. Ezek között olasz, francia, portugál, bolgár, észak-amerikai, török fügék vannak, több ígéretes közülük. Valószínű, hogy nálunk inkább azok a fajták érdemelnek figyelmet, amelyeknek csak másodtermésük van, de azt korán beérlelik, ilyen a Brogiotto neroRonde de BordeauxCol de Dame noir, BelloneMarseillaise.

Tudta?

A füge nagyon csalóka, ugyanis botanikailag a termés a benne található sok száz magnak gondolt csonthéjas gyümölcs, amelyek nálunk megporzás nélkül alakulnak ki, bár az utóbbi években Magyarországon is megtalálták az apró fügedarazsat, ami a szmirnai füge megtermékenyítéséért felelős. Serlegvirágzata befelé fordul, a meghúsosodó vacok alkotja füge barna, zöld, lila vagy rózsaszínes falát, belül pedig az apró termések helyezkednek el.

Forrás: 
Kerti Kalendárium magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából

2019. június 11. 12:06
A világ élelmiszer külkereskedelme több mint évi 1,6 billió USD, amely komplex élelmiszerellátó rendszereken keresztül valósul meg. Az élelmiszerbiztonság fenntartása emiatt nemzetközi összefogást és szektorok közötti együttműködést igényel. 2015 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) elfogadta a Fenntartható Fejlődési Keretrendszert (Agenda 2030), majd három évvel később június 7-ét az Élelmiszerbiztonság Világnapjának választotta. 

Még mindig élelmiszerre költünk a legtöbbet

2018. november 12. 08:03
A magyar lakosság egy főre jutó havi átlagos kiadása 88 ezer 600 forint volt az idei első fél évben, reálértéken 8,8 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest; a kiadások növekedéséhez a reálkereset 9,4 százalékos emelkedése is hozzájárult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) háztartások fogyasztásáról készített kiadványa szerint.