Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltése – meghosszabbítják a határidőt

2024. január 12. 17:34
Nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomag várható.
 
A Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét két héttel, 2024. február 15-ig meghosszabbítja az Agrárminisztérium és jövő hét közepére nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomag várható.
Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltése – meghosszabbítják a határidőt
Jelen tájékoztató abban nyújt segítséget, hogy a gazdálkodók határidőre, támogatásvesztés kockázata nélkül és a követelményeknek megfelelően eleget tudjanak tenni e feladatuknak, valamint hogy tiszta képet nyújtson a kapcsolódó ellenőrzésekről – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.
 
Az e-GN benyújtásával kapcsolatban a felhasználók által tapasztalt technikai problémák elhárításán a Nébih informatikai fejlesztői folyamatosan dolgoznak – fotó: pixabay.com
 
A határidő két héttel történő meghosszabbításának oka az új rendszerben az elektronikus feltöltéssel kapcsolatos gyakorlati nehézségek kezeléséhez szükséges idő biztosítása. A felületen eddig már 3,1 millió hektárra vonatkozóan töltöttek fel a gazdálkodók sikeresen 2023-as adatokat.
 
Fontos tény, hogy az új idő támogatási időszak első évében a Gazdálkodási Napló bármilyen formában történő vezetéséhez, elektronikusan feltöltéséhez, valamint az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) részét képező e-permetezési napló tartalmi pontosságához kapcsolódnak szigorú jogkövetkezmények.
 
Automatikus elutasítást vagy támogatáscsökkentést nem okoz önmagában a napló hibás kitöltése. Elutasítást, illetve támogatáscsökkentést kizárólag az okozhat, ha egyáltalán nem tölti fel a gazdálkodó a naplót, vagy amennyiben növényvédő szer használatát érintő kötelezettsége van, és azzal nem összeegyeztethető készítmények alkalmazása kerül dokumentálásra a Gazdálkodási Naplóban.
 
Az érintett támogatási konstrukciók az Agro-ökológiai Program (továbbiakban: AÖP), az Agrár-környezetgazdálkodási támogatás (továbbiakban: AKG), az Ökológiai Gazdálkodás fenntartása (továbbiakban: ÖKO) és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetés (továbbiakban: Natura gyep).
 
Azért különösen fontos az adattartalom pontossága, mert az uniós előírások miatt az AÖP egyes gyakorlatainál, valamint az AKG, ÖKO és Natura gyep támogatások tekintetében, ahol valamilyen növényvédőszer-korlátozás szerepel a feltételek között, a Magyar Államkincstárnak 100%-os adminisztratív keresztellenőrzést kell végeznie az e-GN részét képező e-permetezési naplókra.
 
Az AÖP esetében a következő gyakorlatok érintettek: nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken, méhekre veszélyes szerek használati tilalma, forgatás nélküli talajművelés, biológiai ágensek alkalmazása.
 
Az AKG és ÖKO támogatások tekintetében szintén alapkövetelmény, hogy az e-GN tartalmazzon tápanyag-gazdálkodási tervet.
 
Az e-GN benyújtásával kapcsolatban a felhasználók által tapasztalt technikai problémák elhárításán a Nébih informatikai fejlesztői folyamatosan dolgoznak. Jelenleg is készül egy nagyobb informatikai rendszerfrissítési csomag, ami az adatvesztési jelenséget hivatott megszüntetni. Ennek élesítése jövő hét szerdán (január 17.) várható. Erre való tekintettel döntött úgy a minisztérium, hogy az e-GN benyújtására nyitva álló időszakot két héttel – 2024. február 15-ig – meghosszabbítja.
 
Az e-GN feltöltésnél tapasztalt problémákkal kapcsolatban arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a feltöltési problémák egy része származhat abból, ha a gazdálkodó nem olyan piaci szoftvert használ, ami élő, éles adatkapcsolattal rendelkezik a NÉBIH felé. Javasolják annak ellenőrzését a szolgáltatónál, hogy olyan szoftvert használjanak, ami rendelkezik az éles rendszerhez hozzáféréssel. Amennyiben a működés során bármi hibajelenséget tapasztalnak, kérik, hogy azt az érintettek jelezzék a Nébih erre a célra rendszeresített elektronikus elérhetőségén (egn@nebih.gov.hu).
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen állat a földikutya, és vajon mit csinál télen?

2024. január 11. 15:50
Napjainkban sajnos már alig néhány kárpát-medencei élőhelyen fordul elő, pedig nemcsak védett, de rendkívül hasznos fajról van szó.

Import ide vagy oda, jó esély van arra, hogy a magyar kukorica eladható lesz

2023. október 10. 17:25
Újraindult a termelés a Hungrana Kft. bioetanol gyárában.
 
Jó hír, hogy július elsejétől újraindult a bioetanol – az üzemanyag minőségű alkohol – gyártása a Hungrana Kft. bioetanol gyárában – mondta Reng Zoltán vezérigazgató, akivel a kukoricabetakarítási szezon kezdeti tapasztalatairól és a piaci helyzetről beszélgettünk.