Gazdálkodók, figyelem!

2017. szeptember 29. 09:07
Az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevő termelők, függetlenül attól, hogy 2016. január 1-jétől vagy 2017. január 1-jétől kezdték meg az öt éves időszakot, szigorú előírásoknak kell megfelelniük.Az első fontos téma az agrotechnikai műveletek bejelentése.

A támogatást igénylőnek az Államkincstár felé az Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatványon (Egységes kérelem adatváltozás felületen), ügyfélkapun keresztül be kell jelentenie a következő agrotechnikai műveleteket:

a) zöldtrágyázás megvalósítása esetén a zöldtrágyázásra kerülő növényfajt, a munkálat végzésének helyét és időpontját, a növényállomány beforgatását, a munkavégzést követő 15 napon belül;

b) istállótrágya-kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül;

c) baktériumtrágya-kijuttatás esetén a munkálat elvégzésének helyét és időpontját a munkavégzést követő 15 napon belül;

d) középmély lazítás megvalósítása esetén a megvalósítás helyét és időpontját a munkálat elvégzését követő 15 napon belül.

A szántó tematikus előíráscsoportokban az alapcsomagban kötelezően előírt zöldtrágyázás, istállótrágya, baktériumtrágya kijuttatása alól mentesülnek azon kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek, amelyeken a teljes támogatási időszak alatt a teljes területen, csak és kizárólag évelő szálas pillangós takarmánynövény termesztése történik.

Amennyiben az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés keretében vállalt előírást a támogatást igénylő az adott évben az adott táblára vonatkozóan az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (a továbbiakban: 10/2015. (III. 13.) FM rendelet) szerinti ökológiai jelentőségű terület (zöldítés) előírásaként is el kívánja számolni, abban az esetben az adott évben ugyanazon terület vonatkozásában az agrárkörnyezetgazdálkodási kifizetés keretében a releváns agrotechnikai művelet bejelentését nem teheti meg és a jelen támogatás keretében vállalt előírás teljesítéséként nem fogadható el.

Ha a kedvezményezett az agrotechnikai műveleteket nem a megadott határidőben jelenti be, akkor az adott agrotechnikai művelet nem kerül figyelembevételre.

Forrás: promenad.hu / agrotrend

Kapcsolódó cikkek

Felfüggesztésre kerül a prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztést támogató felhívás

2016. február 26. 08:14
Felfüggesztik a GINOP pályázatot a beérkezett támogatási kérelmek nagy száma miatt.  

Erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások támogatása

2020. november 23. 08:58
November 13-án módosult Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások című (VP5- 8.5.1.-17 kódszámú) felhívás dokumentációja. A legfontosabb változás: a rendelkezésre álló forrás 4,7 Mrd Ft-ról 7,95 Mrd Ft-ra módosult.