Gigászi tejtermelő telep épül Spanyolországban

2017. április 27. 07:26
Komoly vitákat robbantott ki a spanyolországi Soria város közelében létrehozott hatalmas tejtermelő gazdaság. A helyiek rettegnek a legyőzhetetlennek tűnő konkurenciától és féltik a földjeiket.

Míg korábban bemutattuk, hogy a világ legnagyobb gazdaságai milyen óriási méretekkel rendelkeznek, érdemes beszélni annál kisebb, Európában mégis egyedülálló termelő telepekről is. Egy ilyen mamutgazdaság kialakítását kezdték el ugyanis Spanyolországban, Soria városának közelében. A tervek szerint a gazdaság megtermeli a tehenek takarmányszükségletét, a telepen keletkező hulladékokból biogázt állít elő energiaszükségletének részbeni fedezésére. Bár a 900 hektárosra tervezett, 20.000 tehenes tejtermelő gazdaság egyelőre csak 5000 tehénnel működik, a környékbeli gazdák máris kifejezték rosszallásukat a projekttel szemben.

 

Több tejtermelői egyesülés ugyanis a galiciai tejtermelők szakszervezetével együtt tiltakozik a mamutgazdaság létrehozása ellen, mivel szerintük egy tucatnyi ilyen telep képes megtermelni egy egész körzet tejszükségletét, és ezáltal kiszorítja a piacról a kisebb termelőket. Emellett a gazdák féltik a térség környezetét is, hiszen előzetes számítások szerint a telep napi 4 millió liter vizet használ és évente 368 ezer tonna trágyát termel majd. Ezért különböző egyesülések kampányt indítanak a Soria-i gazdaság teljes kapacitásra történő felfejlesztése ellen.

 

A tervek szerint a telep éves tejtermelése 180 tonna körül alakul majd – Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben a Soriai körzet irányítói azzal érvelnek, hogy a 22 települést számláló kistérséget az elnéptelenedés fenyegeti (jelenleg egy négyzetkilométeren 9 ember él), mivel a lakosság munkalehetőség hiányában a távoli városokba menekül. Szerintük az új telep a tejtermelésben, a takarmánytermesztésben és a kapcsolódó egységekben munkaalkalmat teremtve, megállíthatja ezt a folyamatot, pezsdítően hat a térség gazdaságára, és ezzel nagyon is fontos feladatot teljesít.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Meghirdették az Élelmiszerbiztonságért Díj pályázatot

2016. június 14. 08:52
A hazai élelmiszerláncban működő vállalkozások számára a földművelésügyi miniszter ebben az évben is nyilvános pályázatot hirdet az Élelmiszerbiztonságért Díj elnyerésére.

Innovációs ötletek a hazai EIP-AGRI honlapon

2016. október 04. 08:08
Tovább bővült a hazai EIP-AGRI honlapon elérhető szolgáltatások köre. Az érdeklődő gazdálkodók, kutató intézetek, ipari szereplők és tanácsadó cégek számára lehetőség nyílik a kutatási és innovációs projekt ötletek regisztrálására és projekt-építő támogatás igénybe vételére.