GMO: a szaktárca nem tud semmiről? Egyre kínosabb kérdéseket tesznek fel az agrárminiszternek, aki kibújik a válaszadás alól

2016. augusztus 05. 08:36
Nem tud semmit az agrártárca arról, milyen kísérletek folynak Magyarországon a géntechnológiával módosított növényfajtákkal (GMO) kapcsolatban – lényegében ez áll abban az írásban, amellyel az agrárminiszter nevében V. Németh Zsolt, a tárca államtitkára válaszolt az LMP-s Sallai R. Benedek kérdéseire. Az ellenzéki képviselő a választ, amely szakértők szerint meghökkentő, nem fogadja el.

A génmódosított növényekkel kapcsolatos hazai kutatási tevékenység eredményének kezelését, nyilvántartását a szerződő felek bizalmas megállapodásában rögzítik, így erről a Földművelésügyi Minisztériumnak (FM) mint „géntechnológiai hatóságnak” nincs információja. Egyebek mellett ezt közölte az LMP-s országgyűlési képviselő, Sallai R. Benedek érdeklődésére a szaktárca. Azt is írták, hogy a génmódosított növényfajtákkal végzett kutatási célú tevékenység szigorú szabályozások között legálisan végezhető Magyarországon, hazánknak az alaptörvényben megfogalmazott GMO-mentessége ugyanis nem jelent teljes körű tilalmat. A válasz ezeken túlmenően általános, tájékoztató jellegű ismertetés, így azt Sallai R. Benedek nem fogadja el.

Az ügy hátterében lapunk egyik információja áll. Eszerint noha Fazekas Sándor agrárminiszter idehaza a GMO-mentesség melletti elkötelezettségét bizonygatja, amerikai útján kutatási céllal mégis génmódosított vetőmagokat kért tárgyalópartnerétől. Ezt az agrártárca ugyan cikkünk megjelenése után közleményben tagadta, ám pereskedni nem akart. Igazunkat erősíti, hogy cikkünk megjelenése után akadt olyan neves magyar kutató is, aki nyíltan vállalta: Fazekas Sándor fent említett amerikai tárgyalása után ő kapta személyes feladatául, hogy összeírja, milyen génmódosított vetőmagokra lenne szükség a hazai kísérletekhez. Lapunk erről is beszámolt, majd a szakembert, aki a tárca egyik háttérintézményénél dolgozik, menesztették állásából.

A fentieknek is köze lehet ahhoz, hogy bár az LMP-s képviselő az agrárminisztertől várt választ, ő ezt a munkát inkább V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárra bízta. Ő írt leginkább általános, tájékoztató jellegű ismertetést tartalmazó válaszlevelet a képviselői kérdésekre. Sallai R. Benedek lapunknak elmondta, hogy bár a génmódosított vetőmagokkal történő magyarországi kísérletek kapcsán többször is felvetődött már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete, illetve a Bázismag Kft., soha nem kap – így most sem kapott – konkrét válaszokat arra, hogy mi történt az Amerikai Egyesült Államokban kért magvakkal.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint meghökkentő, hogy az FM írásba adja azt: semmilyen információja nincs a hazai kísérleti célú vetések hátteréről. Ezeket ugyanis ellenőrizni kellene.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Tagtoborzó rendezvény Szerencsen

2014. szeptember 12. 08:19
2014.08.16.-án a Szerencsi Árpádhegyi Horgásztó területén tagszervező rendezvény tartott a MÉDOSZ a TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 számú „A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régióban” elnevezésű pályázat keretén belül.

MÉDOSZ kitüntetések

2014. június 17. 09:10
Bensőséges ünnepség keretében, a MÉDOSZ szigligeti vendégházában adták át az idei elismeréseket.