Gödöllő lehet az új agrár szuperközpont

2017. január 05. 07:49
A kormány megszüntetné a párhuzamosságokat az agrárfelsőoktatásban, és önálló agrártudományi egyetemet hoz létre az ágazat versenyképességének javítása érdekében.

A készülő előterjesztés szakmai anyaga alapján azt írta a Magyar Idők, hogy a különböző központokban párhuzamos kutatások és tervezések folynak, és problémát jelent az is, hogy az ágazat szereplői csak kismértékben működnek együtt. Szakemberhiány van, ugyanakkor a diplomás munkanélküliség az agrárágazatban a legmagasabb, amelynek oka lehet, hogy a végzősöknek nincs korszerű tudásuk.

Gödöllő lehet az új agrár szuperközpont

A létrejövő agrártudományi intézmény funkcióját a Szent István Egyetem töltheti be. Az indoklás szerint az intézmény lefedi a teljes hazai agrárképzési portfóliót, több mint ötven kutatócsoportja, számos gyakorlóhelye és tangazdasága van, továbbá stratégiai együttműködésben áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, és erős a nemzetközi kapcsolatrendszere is.

A dokumentum kitér arra is, hogy meg kell vizsgálni az intézményi struktúra átalakításának lehetőségeit. Arról, hogy az új egyetem és a többi agrárképzési központ miként működhet együtt a jövőben, többféle elképzelés van - olvasható a Magyar Időkben.

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

A fehérjetakarmány program nem egyenlő a szójaprogrammal

2017. október 17. 10:37
Nemzeti fehérjetakarmány program indul, hogy kiváltható legyen az importból származó génmódosított szóját tartalmazó takarmány. Az elképzelések egy-két hónap múlva kerülhetnek a kormány elé.

Jövőre is lesz cafeteria

2018. október 12. 08:33
Bár több, ma még adómentes béren kívüli juttatás után is kell majd adót fizetni januártól – ami a munkáltatóknak 2 százalékkal több bérterhet jelenthet –,
a munkaadók túlnyomó többsége megtartja a cafeteriacsomagot, hogy megőrizze a munkavállalóit
– állítja Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója cége 2 ezer céget felölelő felmérésére hivatkozva.