Görögdinnye: tisztítókúrához és bőrápoláshoz is kiváló

2023. augusztus 16. 15:37
Végre elérkezett az év azon időszaka, amikor finom, hűsítő, hazai görögdinnyével tölthetjük meg a gyomrunkat. Ráadásul az élvezeten túl, még értékes hatóanyagokkal is töltekezhetünk közben.
Görögdinnye: tisztítókúrához és bőrápoláshoz is kiváló
Ez a páncélos héjú, lédús termés az életet, a szeretetet, a bőséget és a termékenységet szimbolizálja. Ennél fogva nem csak ősrégi, egyiptomi barlangrajzokon, mezőgazdasági leírásokban és orvosi iratokban fedezhetjük fel, számos híres művészt is megihletett. Frida Kahlo legutolsó munkája - melyet Diego Riverának készített- egy görögdinnyés csendéletet jelenít meg, amely az életet dicsőíti. Hiszen mit számít a rengeteg szenvedés, az élet akkor is egy felbecsülhetetlen értékű ajándék. Szerelme elvesztése után három évvel az összetört szívű Rivera is megfesti „búcsúlevelét”, ami nem mást ábrázol, mint természetesen görögdinnyét.
 
Gyökerei Afrikáig nyúlnak
Habár származásának pontos helyével kapcsolatban nincs igazán egyetértés, azzal senki sem merne vitába szállni, hogy a görögdinnye őshazája Afrika.
 
A legkorábbi régészeti lelet kb. 5000 éves, és azt bizonyítja, hogy Afrika északkeleti részén már igen régóta "háziasították".
 
A világ melegebb részein jelenleg is a legszélesebb körben termesztett zöldségnövények közé tartozik. Világviszonylatban éves szinten a termelés több mint 3 400 000 hektáron meghaladja a 102 000 000 tonnát. Miért termesztünk belőle vajon ilyen sokat? Erre a kérdésre mindjárt mindenki megtalálja a neki tetsző választ.
 
Csordultig van minden jóval
Mivel a görögdinnye 95 %-a víz, hathatós segítség a test megtisztításában. Leginkább ez is vele a célunk, habár testtömegcsökkenést is eredményezhet mellékhatásként. A benne levő víz - a rostokkal kiegészülve - sokkal kielégítőbb, mintha csupán tiszta vizet innánk. A rostok elhúzódóvá teszik a cukrok felszívódását, és tartósabbá teszik a teltségérzetet. Dr. Barbara Rolls kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy egy nagy volumenű diéta, melyben az étel nagy helyet foglal el csekély kalóriabevitel mellett, sokkal sikeresebb, mint az alacsony zsírtartalmú.
 
Likopintartalma kiemelkedő a zöldségek között, és általában a magnélküli fajták még a magvasaknál is többet tartalmaznak. Ez a kiváló antioxidáns segít megelőzni a cukorbetegséget, antikarcinogén hatású és hozzájárul a meglevő daganatok méretének csökkentéséhez.
A benne található béta-karotin és béta- kriptoxantin jeleskedik a rákprevencióban, csökkenti az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét, és nem utolsó sorban még a csontokat is erősíti.
Héja citrullint tartalmaz, ami a szervezetben aszparaginsav jelenlétében argininná alakul át. Ez enyhíti az izomfájdalmakat, növeli a teljesítményt, segíti a megfelelő véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Edzéshez és a testmozgást követő regenerációhoz is kitűnő választás.
 
Diuretikus hatásánál fogva megtisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Méregtelenít, lúgosít, kiemelkedően jól hasznosul, megfiatalítja és tehermentesíti a szervezetet.
 
Enzimeket szolgáltat a test számára.
Rendkívül könnyen emészthető, viszont érdemes önmagában, vagy legalábbis a nap elején fogyasztani. A legjobb, ha üres emésztőrendszerbe kerül, mert erjedni kezd, ha dugóba kerül a bélrendszerben és meg kell állnia. Semmiképpen se görögdinnyével koronázzunk meg egy nehéz étkezés, mert kellemetlenségeket tapasztalhatunk utána.
 
Bőrápolásra is remek választás
C- vitamintartalma serkenti a kollagéntermelést és véd a szabad gyökök károsításaitól. Karotinoidjai és likopinja védik a bőrt a leégéstől, valamint enyhítik a túlzásba vitt napsütés okozta reakciókat (bőrpír, gyulladás). Hidratáló, tápláló és bőrszépítő hatása miatt kivonata számos kozmetikumban megtalálható. Íme, egy könnyen elkészíthető recept, amit érdemes kipróbálni:
 
Görögdinnyés arctonik: keverjünk össze két evőkanál görögdinnyelevet, egy evőkanál rózsavízzel és fél evőkanál növényi glicerinnel. Vattapamaccsal vigyük fel a megtisztított arcbőrre, hagyjuk megszáradni és végül hidratáljuk a bőrt. A maradékot tiszta üvegcsében tartsuk hűtőszekrényben.
 
A görögdinnye a nyár kikerülhetetlen csábítása. Aminek kivételesen lelkiismeretfurdalás nélkül hódolhatunk, és még az egészségünknek is jót tesz.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Magyar baromfitermékek: Növekvő kihívások és kampány a fogyasztás ösztönzéséért

2023. július 28. 11:28
Az Agrármarketing Centrum sajtótájékoztatóján a baromfi ágazat aktuális helyzetéről, a baromfi termékek fogyasztásának előnyeiről és az idei kampány részleteiről beszéltek a szervezők.

Ezt a tortellinit ne edd meg, vidd vissza!

2024. április 29. 15:18
Nem jelölt allergén (földimogyoró) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Spar Veggie spenót-kesudió tortellinit.