Grád Ottó: Magyarországon még soha nem látott benzinár jön

2023. augusztus 31. 14:34
A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára az idén. de januártól már hetessel keződik majd a literenkénti ár a benzinkutakon.
70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literára a nyáron idehaza több ok együttes hatásaként. Olyan 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára – írja az áremelkedés okairól a vezess.hu.
 
Grád Ottó: Magyarországon még soha nem látott benzinár jön
A gázolaj látványos áremelkedése fogyasztáskövető, tipikusan szezonális jelenség Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint, mert nyaranként a jellemzően benzines autóval utazó családok miatt általában ez az üzemanyagforma a drágább, majd az évszak vége felé a mezőgazdasági munkák miatt a gázolajfogyasztás emelkedik meg, ezt pedig jellemzően követi az ár is.
 
„Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok” – mondta Grád Ottó. Szerinte a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára, mert a nyersolajnál és a forint árfolyamában is stabilitást lát most.
 
A kormány döntése következtében január 1-jétől bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami – ha bejön a mostani prognózis – a literárat a magánszemélyek számára még nem látott 700 forintos határ fölé emelheti. „A kereskedők nem tudnak mit tenni” – mondja Grád, „az adót be kell fizetni”.
 
Idén már látszik a magas üzemanyagár a hazai fogyasztáson, amely a 2021-es szintre mérséklődött az év első felében. A nyári jelentős áremelkedés valószínűleg már az augusztusi számokban is meglátszik majd, és ősszel még tovább csökkentheti a vásárlást, januártól pedig különösen látványos lehet a visszaesés. Ráadásul, ha Magyarországon a legdrágább az üzemanyag a régióban, a nemzetközi fuvarozás szereplőiként a kamionosok is a szomszédos országokban tankolnak majd.
 
Grád Ottó szerint a legtöbb forgalmazó egy az egyben beépíti majd a literárba a 41 forintos adóemelést, azt elképzelhetőnek tartja, hogy egyes – alapvetően nem a benzinforgalmazásból élő – diszkontláncok jelentős, piacfelforgató akciókba kezdenek.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Szijjártó: 16 embert mentettek meg Törökországban a magyar mentők

2023. február 08. 13:09
Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.
 
A tárcavezető azt írta: "éjszaka és reggel is szívszorító hírek érkeztek Törökországból", a földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti az öt és fél ezret, a sérülteké pedig a 35 ezret. A kutatási, mentési munkálatok kritikus fázisba érnek, de még mindig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt - mutatott rá.

Itt vannak a Budapesti Corvinus Egyetem nyílt napjának programjai

2023. november 29. 17:23
November 30-án a mesterszakokat, másnap az alap- és osztatlan szakokat lehet megismerni a Budapesti Corvinus Egyetem idei ingyenes nyílt napjain.
 
A november 30-i nyílt napon ismertetik, hogyan változik a mesterszakos felvételi, miképp számítják be a krediteket, szaktájékoztatókat tartanak mind az egyéves, mind a kétéves szakokról. Bemutatják, milyen nemzetközi lehetőségek vannak a corvinusos mesterszakokon és milyen diákszervezetekhez lehet csatlakozni.