Gyadai tanösvény: a Börzsöny legnépszerűbb gyermekbarát sétaútja

2023. január 12. 14:27
Magyarország legnagyobb függőhídjával, kicsiknek és gyermeklelkű felnőtteknek egyszerűen kihagyhatatlan úticél a Naszály-hegy oldalán kanyargó Gyadai tanösvény.
A Gyadai tanösvény mintegy hat kilométer hosszú, óriási függőhídjairól, a mocsáron átívelő fapallóiról méltán híres, s az már csak hab a tortán, hogy miközben fantasztikusan szórakozunk a természet lágy ölén, még fontos ismeretek birtokába is kerülünk. Ugyanis a tanösvény 13 állomásán információs táblák mutatják be a környék állatvilágát.
Gyadai tanösvény: a Börzsöny legnépszerűbb gyermekbarát sétaútja
A Gyadai tanösvény megközelítése:
A Naszály-hegy a Börzsöny és a Cserhát találkozásánál fekszik. A kedvelt kirándulóhely Budapesttől 40 km-re található északra. Autóval a 2-es főútról a Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra letérve száz métert kell megtenni aszfaltozott úton a jól kiépített parkolóig, ami fizetős, 700 Ft / nap / autó. Busszal Vác autóbusz-állomásán a Rétság felé tartó menetrend szerinti járatra szállj fel, és utazz Szendehely-Katalinpuszta megállóig (15 perc), ahonnan rövid sétával elérhető a kirándulóközpont és a tanösvény.
 
Van itt játszótér, a csóványosi kilátó kicsinyített mása, ajándékbolt, étkezési lehetőség, emellett interaktív kiállítás, foglalkoztatótermek, és persze a kicsik kedvence, a mini vasút.
 
A Gyadai tanösvény a Katalinpusztai Kirándulóközponttól indul.
2021. április 7-én a tanösvény felfedezésére indultunk, hol napsütésben, hol szakadó hóesésben tettük meg a túraút 6 kilométerét.
 
Az önmagába visszatérő tanösvény, körülbelül 2-3 óra alatt bejárható, persze ebben az idő intervallumban nincs beleszámítva a piknikezés, a focizás, pedig ezekhez is remek helyszíneket kínál a sétaút. A tanösvényről csak az keveredik le, aki úgy szeretné, hiszen végig jól kitáblázott a sétaút.
 
Az ösvény egy rövid lépcsősorral indít, és vezet be az erdei útra, majd a Lósi-patak felett folytatódik az út.
 
Pár száz méternyi erdei út végén, ahol folyamatosan információs táblákon tanulmányozhatjuk az erdő élővilágét, hamarosan egy tágas rétre érünk, ez a Gyadai-rét (maga a tanösvény is erről kapta a nevét)
 
Innen a Lósi-patak mocsaras, ártéri erdeje a cél, ahova több mint 150 méter hosszan kanyargó pallósor vezet.
 
Az Óriások pihenője fantázianévre hallgat a nem messze elhelyezkedő placc, ahol a normálisnál jóval nagyobb asztaloknál és szélesebb ülőhelyeken, „törpeként” pihenhetünk le.
 
A közelben – nagyjából az út felénél – rengeteg pad, asztal és szalonnasütő áll a kirándulók rendelkezésére, de ha rosszra fordulna az idő, itt esőbeállót is találunk.
 
Tovább haladva, földbe vert cölöpökhöz érünk, amelyeken érdekesen, ügyeskedve kell átkelni, az egyensúlyérzékünket próbára fogja tenni. Ezután egy nem túl jó állapotban lévő hintahídon sétálhatunk át a patakon.
 
A rövid erdei kitérő után hamarosan újra a Gyadai-rétre érünk. Itt már a tábla is mutatja… irány az ösvény fő attrakciója, a Függőhíd!
 
Utunk enyhén emelkedve, délnek fordulva átvág a réten, betér az erdőbe és enyhén emelkedve két állomás után ér el a mély árkon átívelő impozáns, hazánk leghosszabb függőhídjához.
 
A 2008-ban átadott függőhíd 25 méter hosszan és legmagasabb pontján, a szakadék aljától számítva 6 méter magasan vezet át a túloldalra.
Mivel meredek lejtéssel indulnak kezdő méterei, óvatosan, mindkét kezünkkel kapaszkodva keljünk át a hídon, különösen esős, saras, szeles időben. Akinek nem barátja a magasság, az a híd alatt is átkelhet, a földlépcsős részen.
 
A tanösvény elejére innen 30-40 perces, könnyed sétával érünk vissza, minimálisan lejtős terepen. A 13. és egyben utolsó állomás a Faszén, látványos installációval. A túra végén visszaérünk a kezdőponthoz, itt találunk egy pici tavat, amely mellett végigsétálva egy hídon átkelve fejezzük be a kirándulást.
 
Élménydús, változatos tanösvény, családbarát kirándulóközpont, mindenkinek ajánlott, könnyen járható célpont!
A cikkben szereplő szolgáltatói adatok, árak változhatnak, így azokról kérjük, frissen informálódjatok!
 
forrás és fotók:
 
 

Kapcsolódó cikkek

Különleges családi élménypark épült Debrecen mellett

2023. július 11. 15:49
Közel 600 millió forintos beruházás eredményeként készült el és nyílt meg egy új családi élménypark Debrecen mellett. A ritkaságnak számító felnőtt és gyermek elektromos gokartpálya mellett dodzsem, 9D mozi, csónakázótó, állatpark, medencék, játékterem, paintball és íjászat is várja a látogatókat.

Először köszönti családi fesztivállal az őszt a kecskeméti múzeum

2023. szeptember 05. 14:34
Egyedülálló, önfeledt játékélményt kínál a hétvégén gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely.