Borsodban épül a világ leghosszabb függőhídja, közel az átadás – videó

2024. február 07. 16:22
Áprilisban készülhet el a világ legnagyobb függőhídja, amely történetesen Magyarországon, Sátoraljaújhelyen épül fel. A Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő kötélhíd hossza több mint 700 méter, hat acélsodronykötél tartja a magasban.
Borsodban épül a világ leghosszabb függőhídja, közel az átadás – videó
Van egy olyan csúcsépítmény, amely rekorder és éppen Magyarországon található: nálunk van a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja, amely több mint 700 méter hosszú. Ezzel beírhatja Magyarország magát a rekordok-könyvébe – írja az nlc.hu a Tények plusz riportja alapján. A sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás hídja ráadásul lassan teljesen elkészül.
Megvan a kivitelező: régóta várt függőhíd valósulhat meg Sátoraljaújhelyen  | Magyar Építők
Kelet-Magyarországon, a szlovák határtól néhány kilométerre turistalátványosság céljából épül a több száz tonnás világrekorder híd. 
 
Különlegessége, hogy nem egy függőhíd, hanem egy kötélhíd az, amin át lehet majd menni– mondta el Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.  
 
A híd fémből készült, 6 acélsodronykötél tartja óriási magasságban, a levegőben a két hely között, ettől világszinten is több szempontból egyedi. Ezzel a technológiával Magyarországon, de a hosszát figyelembe véve a világon ez a leghosszabb épített ilyen fajta híd, tehát ez egyedi, rekordhíd – hangsúlyozta a polgármester.
Látványos szakaszához érkezett a sátoraljaújhelyi kötélhíd kivitelezése -  Zemplén TV
A Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő kötélhíd nem csak lélegzetelállító, de bizonyos esetekben még a turistáknak is kihívást jelent, hiszen aki csak egy kicsit is fél a magasságtól, biztosan nem mer majd átmenni rajta. Ami a biztonságát illeti, ez egy stabil híd, nem fog kilengeni nagy szél esetén.
 
A Nemzeti Összetartozás-hídjának a terve már évekkel ezelőtt kész volt, már akkor az volt a cél, hogy a 14 ezer lakosú Sátoraljaújhelyen világrekordot állítsanak fel a kötélhíddal. Először úgy tűnt, ez könnyen sikerülhet, de aztán váratlanul a csehek is léptek: Dolni Moravában felépítettek egy 721 méteres függőhidat. Az elsődleges tervek szerint ez a hossz meghaladta a magyar híd méretét. Egy ideig úgy tűnt, nem lesz világrekorder a magyar. Később azonban kiderült, hogy a cseh építészek a híd rögzített, 2 oldali talajjáró felületét is beleszámolták a híd hosszába, így végül a felépített magyar híd hosszabb lett. 
Csodálatos és félelmetes – ilyen lesz a sátoraljaújhelyi rekorder függőhíd  – Borsod24
A híd – amelynek a közepére hatalmas üveglapok kerülnek – a tervek szerint április környékén készülhet el teljesen, és legkésőbb nyár elejétől már végigmehetnek rajta a látogatók.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Karbantartják a tihanyi Őrtorony-kilátót

2023. május 25. 13:52
A Bakonyerdő Zrt. közösségi oldalán közölte, hogy az elkövetkezendő napokban lezárják a tihanyi Őrtorony-kilátót a karbantartási munkák idejére.

MTÜ: a tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

2023. szeptember 04. 12:51
Több mint 425 ezer foglalás érkezett a Balaton turisztikai térség szálláshelyeire szeptemberre. A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t.