Gyászközlemény

2016. szeptember 06. 07:58
A LIGA Szakszervezetek mély megdöbbenéssel fogadta Pataky Péter, az MSZOSZ valamint az MSZSZ egykori elnökének haláláról szóló gyászhírt. Pataky Péter halála az egész magyar szakszervezeti mozgalom nagy vesztesége.

Pataky Pétert a LIGA Szakszervezetek mint az ÉTOSZ – az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat – vezetőjét ismerte meg, olyan kollégaként, aki a szakszervezeti mozgalom szakmai háttérmunkájában vívott ki magának elévülhetetlen érdemeket, aki hitt abban, hogy a magyar társadalomban a munkavállalók munkakörülményeinek, bér és jövedelemi viszonyainak rendezésére van szükség, aki meggyőző és meggyőzhető volt, kiváló szakember és korrekt vitapartner. Egyik tanulmányát éppen a LIGA Szakszervezetek felkérésére írta meg a munkavállalók privatizációban való részvételéről. (LIGA Akadémia Füzetek 1995.)

2006-ban Pataky Pétert a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökeként köszönthette új pozíciójában a LIGA Szakszervezetek. Az országos érdekegyeztető fórumokon számos közös előterjesztést jegyeztek konföderációink, továbbá a munkáltatókkal és a kormánnyal több jelentős megállapodás is született, például a bérek mértékéről vagy annak emeléséről. Pataky Péter határozott, de mindig konstruktív tárgyalópartnernek bizonyult, mindent elkövetett azért, hogy a szakszervezetek közötti együttműködés a munkavállalók érdekében történjen, és egyben eredményes legyen.

Súlyos betegsége ellenére is vállalta a szakszervezetek és a magyar munkavállalók érdekében a szakértői háttérmunkát, kész volt arra, hogy válaszoljon a hozzá irányuló kérdésekre, hogy személyesen is képviseljen egy-egy felvetést, és tudását a szakszervezeti mozgalom érdekében hasznosítsa.

A LIGA Szakszervezetek osztozik Pataky Péter családjának, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagjainak gyászában.

Dr Mészáros Melinda
elnök
LIGA Szakszervezetek

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Parlament módosítja az Élelmiszerlánc hatósági felügyeletéről szóló uniós jogszabályokat

2017. március 20. 08:53
2017. március 15-én az élelmiszer-ellenőrzések átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésen. A közelmúlt hamisítási botrányai arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell ellenőrizni az élelmiszerlánc összes tagját. Elfogadta az Európai Parlament az Élelmiszerlánc hatósági felügyeletéről szóló uniós jogszabályok módosításait, amellyel így gyakorlatilag véget ért az évek óta tartó jogalkotási folyamat az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament között.

Jár-e húsvét hétfőre fizetés?

2016. szeptember 02. 08:36
Egy kis kereskedelmi egységben, folyamatos munkarendben, havi díjazásban dolgozom. Kérdésem arra vonatkozna, hogy fizetett ünnep esetén konkrétan ez év húsvét hétfőre jár-e fizetett ünnep, ha hétvégén dolgoztam? A bérszámfejtő arra hivatkozott, hogy mivel szombaton dolgoztam nekem szabadnap jár és nem fizetett ünnep.