Gyermeket nevelő szülők és az őket alkalmazó munkáltatók – ezek az adókedvezmények, könnyítések illetik meg őket

2022. június 02. 13:39
A gyereknap véget ért, de a gyereket nevelő szülők kormányzati támogatása soha nem volt ilyen sokrétű, mint napjainkban. A vasárnapi ünnep apropóján a BDO szakértői összegyűjtötték, milyen kedvezmények, könnyítések érhetőek el a magyar adórendszerben a gyermeket nevelő szülők és a gyermeket nevelő szülőket alkalmazó munkáltatók számára.
Gyermeket nevelő szülők és az őket alkalmazó munkáltatók – ezek az adókedvezmények, könnyítések illetik meg őket

 

Családi kedvezmény

Az szja-kedvezmények talán legismertebb fajtája a családi kedvezmény. Ennek összegével a gyermeket nevelő szülők csökkenthetik személyijövedelemadó-alapjukat, az eltartott gyermekek számától függően. A kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben a jogosultság legalább egy napig fennáll. Ennek mértéke havonta

  • egy eltartott esetén 10 000 forint adómegtakarítást jelent;
  • két eltartott esetén 20 000 forint adómegtakarítást jelent kedvezményezett eltartottanként;
  • három (és minden további) eltartott esetén 33 000 forint adómegtakarítást jelent kedvezményezett eltartottanként.

2021. évi adó-visszatérítés

A 2021. évre vonatkozóan egy másik ismert intézkedés a gyermekes családoknak járó rendkívüli adó-visszatérítés. A családi kedvezményre jogosult szülőknek, – többek között – a 2021-ben megszerzett összevonás alá eső jövedelmükből levont személyi jövedelemadót az adóhatóság visszatérítette legfeljebb 809 000 forint összegig. Azoknak, akikről az adóhatóság megfelelő információval rendelkezett, a visszajáró összeg automatikusan kiutalásra került. Akikről nem állt elég információ rendelkezésre, a személyijövedelemadó-bevallásban tudták az adóvisszatérítést kérelmezni. Akik ezt nem tették, az ötéves elévülési időszakon belül, a 2021. évi bevallásuk módosításával még megtehetik.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák, ha más, összevonás alá nem eső jövedelemmel nem rendelkeznek, a személyijövedelemadó-kötelezettségük összegét akár nullára is csökkenthetik. Fontos, hogy ezt azok is megtehetik, akiknek ez a státusza korábban legalább 12 éven át fennált.

Munkáltatókat érintő szochokedvezmény a munkaerőpiacra visszatérő szülőkhöz kapcsolódóan

A munkaerőpiacra lépő személyt foglalkoztató munkáltató adókedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény a foglalkoztatás első két évében legfeljebb a minimálbérre jutó szociális hozzájárulási adó mértékéig, a 3. évben pedig maximum annak 50 százalékáig vehető igénybe. A kedvezmény igénybevételéhez az adóhatóság által kiállított igazolás szükséges. Ezt bővíti ki a három vagy több gyermeket nevelő nők kedvezménye. Náluk a foglalkoztatás első három évében legfeljebb a minimálbérre jutó szociális hozzájárulási adó mértékéig, a negyedik és az ötödik évben pedig maximum annak 50 százalékáig vehető igénybe a kedvezmény a munkáltató által.

Pótszabadság

A szülők számára a saját háztartásban nevelt gyermekek számától függően az alapszabadságon túl további szabadságnapok is megillethetik. A munkavállalókat egy gyermek után kettő, kettő gyermek után négy, és kettőnél több gyermek után pedig hét plusz szabadnap illeti meg. A fogyatékos gyermeket nevelő szülőknek, fogyatékos gyermekenként évi két-két nap plusz pótszabadság jár. Az említett pótszabadságok csak a gyermek 16. életévének betöltése évéig illetik meg a szülőket.

www.adozona.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Erre még nem volt példa a hazai munkaerőpiacon: kapkodnak értük a cégek

2022. június 23. 14:31
Azt lehet olvasni, hogy Magyarországon szinte elértük a plafont a foglalkoztatás terén - de ez mindenhol így van az országban? A KSH adatai szerint 300 ezer fő lehet ma Magyarországon a munkaerőpiaci tartalék. Nógrádi József, a Trenkwalder sales és marketing igazgatója szerint azonban vannak még bőven lehetőségek. A szakembertől azt is megkérdezte a HelloVidék, hogy az ukrán háború milyen hatással van a hazai munkaerőpiacra, hiszen naponta átlagban tízezer ukrán menekült érkezik az országba. Ők mennyire jelennek meg a hazai munkaerőpiacon?

Dolgozhat-e valaki egyszerre két munkahelyen?

2021. május 21. 09:27
 
Többen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy a már meglévő munkája mellett akár megélhetésének biztosítása, akár keresetkiegészítés végett újabb munkát szeretne vagy kénytelen vállalni. Régebben ezt nevezték másodállásnak, de jelenleg milyen körülményekre kell ilyen esetben a munkáltatóknak és a munkavállalónak figyelemmel lennie? Tömösvári Andrea ügyvéd segít megválaszolni a kérdéseket.