Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.
 
Gyógynövények az élelmiszeriparban
Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy a háború és a covid rávilágított az önellátóság szerepére.  Fontos, hogy mind gyógyászati, mind élelmiszer szempontból ugyanúgy önellátóak legyünk. Kiemelt célom, hogy a jelenlegi Európai Uniós ciklusban megtegyünk mindent azért, hogy az élelmiszeripar minél magasabb feldolgozottsággal önellátó legyen, és ezáltal visszakerüljön méltó helyére- jelentette ki.
 
 
Az államtitkár kitért arra, hogy a klasszikus nagykereskedelemi tevékenység mellett rendkívül sokszínű a gyógynövénytermékek kiskereskedeleme is. Jelen vannak a patikahálózatoknál, a hazai és nemzetközi kiskereskedelmi láncok fitotékáiban, a helyi piacokon. A gyógynövénytermesztők munkája hozzájárul a környezetvédelemhez és a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez is. Ezért a kormány igyekszik minél nagyobb támogatást megadni ennek a szektornak, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy tovább fejlődjön és ezáltal exportlehetőségeket is találjon.
 
forrás:agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Azonos normákat akarnak

2023. július 19. 13:37
Simone Schmiedtbauer osztrák európai parlamenti képviselő, aki maga is gazdálkodik, valamint Josef Moosbrugger, az osztrák agrárkamara elnöke és Georg Strasser, a gazdaszövetség elnöke beszédet mondtak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címezve.

Zajlik az aratás, fokozott figyelmet kér a járművezetőktől az Agrárgazdasági Kamara

2023. július 07. 14:19
Országszerte folynak az aratási munkálatok, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek és vontatók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a közutakon közlekedőket, hogy legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a járművezetőket, hogy – a balesetek elkerülése érdekében – tanúsítsanak fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve körültekintően közlekedjenek.