Gyönyörű látvány a vándorló szürkemarhagulya a Hortobágyon

2020. április 29. 08:35
Az állatok a szikes puszták és más füves élőhelyek természetvédelmi kezelésében fontos szerepet játszanak.
Gyönyörű látvány a vándorló szürkemarhagulya a Hortobágyon

 

Az őshonos magyar szürkemarha a Hortobágy szimbolikus, a fajta megmentésében több másik mellett nagy szerepet játszó Hortobágyi Nemzeti Parkban ma is jelentős állományát tartják.

Fotó: Derencsényi István

A ridegen tartott magyar szürkemarhák a szikes puszták és más füves élőhelyek természetvédelmi kezelésében fontos szerepet játszanak. Az őshonos magyar fajta megőrzése kiemelt feladat a Hortobágyon, ahonnan sok tenyésztőhöz jutnak el a legjobb vérvonalú bikák,

Fotó: Derencsényi IstvánFotó: Derencsényi István

A magyar szürkék a tocsogós partok taposásával és a nádas visszarágásával kitűnő élőhelyet teremtenek a partimadarak és utódaik számára, valamint fenntartják a szikes gyepeket. Legeltetésük a legjobb módja a gyepek természetvédelmi kezelésének, ugyanakkor az állatok számára is a legmegfelelőbb táplálékot biztosítja.

Fotó: Derencsényi István

A Hortobágyon kiemelt szerepe van a pásztorhagyományok megőrzésének, melynek évenkénti rendezvénye az április 24-ikéhez, Szent György napjához kötődő kihajtási ünnep. Ennek középpontjában az őshonos állatok, köztük a magyar szürke szarvasmarha áll. Régi időkben ezen a napon történt az állatok első kihajtása is téli szálláshelyeikről, és ettől a naptól számították az igazi tavasz kezdetét.

Fotó: Derencsényi IstvánFotó: Derencsényi István

Az idei Szent György-napi kihajtási ünnep a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ám olvasóink nem maradnak hortobágyi pillanatok nélkül. Derencsényi István a napokban a Hortobágyon járva gyönyörű felvételeket készített a legelésző és vonuló szürkemarhagulyáról, melynek látványa némileg talán kárpótolja az elmaradó ünnepet.

Fotó: Derencsényi IstvánFotó: Derencsényi István

Kiemelt kép: Derencsényi István

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Valakinek útban volt négy ártatlan fecskefióka

2019. július 02. 08:20
Útban voltak, szenvedjetek ti velük.

Újabb világsikert értek el a magyar természetfotósok

2019. június 19. 09:36
A német Glanzlichter fotópályázaton korábban is jól szereplő Daróczi Csaba nemrég két kategóriában is első helyezést ért el rendkívüli fotóival. A világ egyik legszínvonalasabb természetfotós versenyén ezúttal is több neves magyar természetfotós is megmérettette magát.