Gyönyörű látvány a vándorló szürkemarhagulya a Hortobágyon

2020. április 29. 08:35
Az állatok a szikes puszták és más füves élőhelyek természetvédelmi kezelésében fontos szerepet játszanak.
Gyönyörű látvány a vándorló szürkemarhagulya a Hortobágyon

 

Az őshonos magyar szürkemarha a Hortobágy szimbolikus, a fajta megmentésében több másik mellett nagy szerepet játszó Hortobágyi Nemzeti Parkban ma is jelentős állományát tartják.

Fotó: Derencsényi István

A ridegen tartott magyar szürkemarhák a szikes puszták és más füves élőhelyek természetvédelmi kezelésében fontos szerepet játszanak. Az őshonos magyar fajta megőrzése kiemelt feladat a Hortobágyon, ahonnan sok tenyésztőhöz jutnak el a legjobb vérvonalú bikák,

Fotó: Derencsényi IstvánFotó: Derencsényi István

A magyar szürkék a tocsogós partok taposásával és a nádas visszarágásával kitűnő élőhelyet teremtenek a partimadarak és utódaik számára, valamint fenntartják a szikes gyepeket. Legeltetésük a legjobb módja a gyepek természetvédelmi kezelésének, ugyanakkor az állatok számára is a legmegfelelőbb táplálékot biztosítja.

Fotó: Derencsényi István

A Hortobágyon kiemelt szerepe van a pásztorhagyományok megőrzésének, melynek évenkénti rendezvénye az április 24-ikéhez, Szent György napjához kötődő kihajtási ünnep. Ennek középpontjában az őshonos állatok, köztük a magyar szürke szarvasmarha áll. Régi időkben ezen a napon történt az állatok első kihajtása is téli szálláshelyeikről, és ettől a naptól számították az igazi tavasz kezdetét.

Fotó: Derencsényi IstvánFotó: Derencsényi István

Az idei Szent György-napi kihajtási ünnep a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ám olvasóink nem maradnak hortobágyi pillanatok nélkül. Derencsényi István a napokban a Hortobágyon járva gyönyörű felvételeket készített a legelésző és vonuló szürkemarhagulyáról, melynek látványa némileg talán kárpótolja az elmaradó ünnepet.

Fotó: Derencsényi IstvánFotó: Derencsényi István

Kiemelt kép: Derencsényi István

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Uniós szakemberek ismerkedtek a magyar erdőgazdálkodással

2019. május 21. 08:41
Szombathelyen tartotta a fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatos konferenciáját az Európai Unió régióinak érdekérvényesítő szervezete, a Régiók Európa Bizottsága Természeti Erőforrások Szakbizottsága.

Apokaliptikus üzlet lesz az erdő

2021. február 01. 09:08
Nemcsak nálunk, világszerte egyre több program indul az erdő, az erdősítés érdekében. S már nemcsak alapanyagként, hanem a klímaválság egyik fő ellensúlyozójaként lesz rá szükség – vagyis várhatóan nőni fog az ilyen programok anyagi támogatottsága is.