Gyorsan finomhangolták a bértámogatási rendszert, hogy még nagyobb segítséget nyújtson a hazai cégeknek

2020. április 22. 08:02
Egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylésének módja és bővül a kedvezményezettek köre is. A támogatás már napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz, segítséget nyújtva ezzel azon vállalatoknak, amelyeknek szinte teljesen megszűnt a bevételük – árulta el hétfőn György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Tovább bővül a támogatás

A kormány meghallgatta a vállalkozásokat, az elsődleges cél továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet megvédjük a koronavírus gazdasági hatásait ellensúlyozva – mondta hétfői sajtótájékoztatón György László.

Kiemelte, hogy a kormány a vállalkozásokat és a munkavállalókat is meghallgatta a munkahelyvédelmi bértámogatásról.

A támogatást finomhangoló változtatásokat e szereplők kéréseinek megfelelően hozta meg a kormány.

A változások eredményeként 50 százalék helyett 75 százalékos forgalomkiesést is elismer a kormány a munkahelyvédelmi bértámogatás esetében.

Emellett az igénylés folyamata is egyszerűbb lesz – mindössze 10-20 percet vesz igénybe egy mikro- vagy kisvállalkozás esetén – és a korábbinál is több kedvezményezett jelentkezhet támogatásra. 

György László kifejtette, hogy a bértámogatással együtt használhatják a munkáltatók a munkaidőkeretet, sőt, 0,1 százalékos kamattal két éves futamidejű, 9 havi bér kifizetésére felvehető munkahelymegtartási hitelt is lehet igényelni.

Nem változik meg a minimálbér kétszeresére vonatkozó felső plafon és az sem, hogy egy dolgozó után legfeljebb 75 ezer forintnyi állami támogatást lehet igénybe venni.

Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe a támogatásnál. A bértámogatás a munkaidőkeretben dolgozókra is vonatkozik, illetve a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, továbbá az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek költségvetési támogatásokban. A más uniós bérjellegű támogatást kapó vállalatok sem részesülhetnek ebből a programból.

Az adminisztráció is jelentősen egyszerűsödik, hiszen a munkáltatóknak eddig a csökkentett munkaidőről szóló megállapodásokat minden dolgozóval egyedileg kellett megkötniük, ezentúl azonban nem szükséges minden egyes munkaszerződést módosítani. További adminisztrációt csökkentő intézkedés, hogy nem szükséges külön, hangsúlyozottan a nehéz gazdasági körülményeket bemutatni a cég részéről.

Teljes az egyetértés abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás alkalmas arra, hogy tényleges segítséget nyújtson a vállalkozásoknak a munkahelyek megőrzésében – összegezte György László az egyeztetések eredményeit.

Elmondta, 

a kamarák, az érdekképviseletek és a kormány is egyetértenek abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás megfelelő eszköz a magyar munkahelyek megvédésére.

A vállalkozók szerint nagyon hasznos lépés

Parragh László, a teljes hazai vállalati szektort tömörítő MKIK elnöke kiemelte, hogy

folyamatos, nagyon szoros, rendkívül hatékony együttműködés van a kormányzat és a gazdaság között, „hétköznap, hétvégén, minden pillanatban”.

A kormány által megtett lépések helyénvalóak Parragh szerint, de mindenkinek hozzá kell tennie a saját lehetőségeit a válságkezeléshez.

Parragh László és György László (Fotó: Szalai Ádám)

Parragh László és György László (Fotó: Szalai Ádám)

 

A kereskedelmi kamara támogatja az újonnan bejelentett módosításokat, hiszen kedvezőbb lesz a munkahelyvédelmi bértámogatás rendszere, egyszerűsödik az igénylés és szélesebb kör számára lesz elérhető.

A kamara elnöke szerint a kormány gyorsan reagál, ami fontos, a most bejelentett könnyítéseket a vállalkozók már nagyon várták. Úgy vélte, hogy a könnyítések a jelenlegi körülmények között fellelkesíthetik a vállalkozókat.

Mint fogalmazott, nagy jelentősége van a mostani járvány okozta válságban a gyors reagálásnak és ez nem azt jelenti, hogy nincs alaposan előkészítve a jogszabály, hanem a valós élethez kell igazítani a jogszabályt, a finomhangolás a legtöbb esetben megkerülhetetlen. 

A pánikon túl van már a gazdaság Parragh szerint, most az alkalmazkodás szakaszában tartunk, majd ezután jön az újjáépítés szakasza.

Biztatjuk a kormányzatot, hogy minimális legyen az adminisztráció, szerencsére ez visszaköszön a döntésekből – árulta el Parragh.

Portfóliónak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét képviselő Rolek Ferenc alelnök elmondta: „a változtatásoknak köszönhetően a magyar Kurzarbeit-szabályozással több munkahelyet lehet majd megvédeni, mint az eredeti koncepció mentén. Összességében nagyon pozitívnak értékelem a megállapodás, komoly nyitottság volt a kormány részéről, és a javaslatok túlnyomó többségét elfogadták.”

A munkavállalók is bizakodnak

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a portálnak kiemelte, a korábbi intézkedések nem voltak elégségesek, a mai változtatások viszont biztatónak tűnnek. A Portfóliónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy „a létszámmegtartás, mint kötelezettség – ami riasztó a munkáltató felé – csak és kizárólag a programban résztvevő munkavállalókra vonatkozik a módosított program szerint. Túlóráztatásra nincs lehetőség ebben a munkavállalói kategóriában.”

Gyors, rugalmas, támogató gazdaságpolitika

Gyors és hatékony, a gazdaság igényeire figyelő gazdaságpolitikát jelez, hogy a kormányzat folyamatosan konzultálva a gazdasági szereplőkkel, azok észrevételei alapján nagyon hamar finomhangolta a magyar Kurzarbeit-programot. A vállalati szereplők szerint meghallgatásra találtak észrevételeik, a kormányzat programjának bővített, újabb változata képes a munkahelyek nagy számának megvédésére.

A gazdaságpolitikai válságkezelő intézkedéseknél nagyon fontos a programok jó célzása, hogy azok tényleg „célba találjanak” és azon szereplőket érjék el, akik bajban vannak, mindezt úgy, hogy a vállalatok helyzetét ne nehezítse tovább az esetleges adminisztráció. Ezeknek a kritériumoknak a gazdasági szereplők szerint mindinkább sikerül megfelelni.

 

(Portfólió, MTI, Makronóm) - mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

Puhatolózó egyeztetések a minimálbérről

2021. szeptember 15. 10:07
Szinte biztos, hogy jövőre bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a legnagyobb kérdés, hogy cserébe mekkora adócsökkentést kapnak a vállalkozók.

Fizetéstől fizetésig élnek a magyarok

2021. augusztus 25. 09:02
„Hónap vége jelenség”