Gyorsan nő az agrárgépek finanszírozási piaca

2023. augusztus 29. 11:46
Több mint az ötödével nőtt a finanszírozott összeg a mezőgazdasági gépeknél az év első felében a lízingpiacon, ezzel jelentősen nőtt a súlyuk a teljes tortán belül. A nagy növekedéshez ugyanakkor az eszközök erőteljes drágulása is kellett.
 
Gyorsan nő az agrárgépek finanszírozási piaca
Nagyon jól alakult az év első fele a mezőgazdasági gépek finanszírozása szempontjából: a Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2023 első felében 68,7 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a szolgáltatók, ami 23 százalékos ugrás az egy évvel korábbi 55,9 milliárdhoz képest.
 
Ezzel a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot, ahol mindössze bő 2 százalékos bővülést mért az ágazati szövetség. (A teljes piac idei első félévi, visszafogott növekedésében az is szerepet játszott, hogy a tavalyi számot jelentősen megdobta egy 50 milliárdos ingatlanlízing-tranzakció egyszeri hatása.)
 
Az új szerződések számánál viszont már nem ennyire rózsás a helyzet: a lízingszövetség adatai szerint ezek száma 19 százalékkal esett vissza 2022 első feléhez képest, vagyis 
 
a mezőgazdasági gépeknél is az egy szerződésre jutó összeg jelentős emelkedése (illetve az eszközök drágulása) fűtötte elsősorban a növekedést.
Mindenesetre az agrárgépek finanszírozása egyre nagyobb szeletet hasít ki a teljes lízingpiaci tortából: miközben 2022 első felében még 13,3 százalékát adták a teljes piacnak, idén június végéig már 16 százalékkal részesedtek a teljes finanszírozott összegből. Ami szintén szembetűnő, hogy a finanszírozott mezőgépeken belül érezhetően növekszik az új eszközök aránya: miközben a korábban megszokott, 80 százalék körüli szintről a koronavírus-járvány éveiben 73,7, illetve 65,8 százalékra esett vissza, addig 2023 első felében már bőven meghaladta a 82 százalékot. (Ebben is lehet szerepe persze az árak emelkedésének, hiszen az új eszközök drágulása a súlyukat is növeli az új portfólióban.) Az árak emelkedése kapcsán figyelemre érdemes adat, hogy 
 
2019 és 2023 között a mezőgazdasági gépek bruttó eszközértéke 109 százalékkal – tehát több mint a duplájára – nőtt, így az átlag bruttó ár idén már megközelítette az 53,2 millió forintot.
A Magyar Lízingszövetség adatai szerint egyébként ebben a szegmensben mindössze 10 százalék körül alakult a mért lízingpenetráció, aminek a hátterében az áll, hogy a támogatások miatt jellemző az eszközfedezetű kölcsön, amit a közhiteles nyilvántartás nem rögzít. A támogatott konstrukciók aránya pedig a mezőgazdasági gépek finanszírozásában hagyományosan magas: a 24 milliárd forintos, állami támogatású finanszírozás a teljes torta nagyjából 35 százalékát adta.
 
Egyik szemük nevet, a másik sír – kétarcú a magyarországi lízingpiac
Az idei első fél évben Janus-arcú volt a hazai lízingpiac. Miközben a kihelyezések összege jelentősen megugrott, addig a vállalkozások által kötött lízingszerződések darabszáma tovább csökkent – mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke a Világgazdaságnak. A teljes hazai lízingpiac mintegy 75 százalékát a jármű-finanszírozás adja, körülbelül 50 százalékot a személygépkocsik, kishaszongépjárművek és motorok lízingelése. Hozzávetőleg 24 százalékot a nagyhaszonjárművek finanszírozása képvisel, míg a mezőgazdaság mintegy 20 százalékot ad az összteljesítményből.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A biogazdálkodás kiválóságai

2023. október 09. 16:46
Másodszor adták át az EU Organic Awards díjait azoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek és vállalkozásoknak, akik vagy amelyek kreatív és innovatív tartós projekteket indítottak a biogazdálkodásban vagy bioélelmiszerek előállításában.

Július 6-án indul a Nyári KUHN Szántóföldi Gépbemutató Túra

2023. június 27. 16:47
7 helyszínen, 4 géppel és egy kis frissítő-hűsítő vendéglátással várja a KUHN csapata az érdeklődőket.
 
Csak a gépbemutatóra regisztráló és résztvevő gazdálkodóknak:
EXTRA 4% kedvezmény minden új KUHN gépre, szolgáltatásra és alkatrész megrendelésre 2023. július 31-ig történő megrendelés esetén.
Regisztrált cégenként ajándék póló és szalmakalap