Gyuricza Csaba a NAIK élén

2017. január 26. 09:14
Dr. Gyuricza Csaba megbízott igazgató vezeti a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot (NAIK). A NAIK tizenhárom agrár- és élelmiszergazdasághoz kapcsolódó kutatóintézetet és további négy gazdasági társaságot irányít. A kutatási tevékenységek lefedik a hazai mezőgazdasági szektor minden jelentős területét, valamint a hozzá kapcsolódó oktatási és szaktanácsadási szaktevékenységeket is. A NAIK székhelye Gödöllőn található.

A NAIK kötelékébe jelenleg a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsonyi és Kecskeméti Kutató Állomásaival, az Állattenyésztési Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tartozik. Továbbá, Szarvason az Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály, illetve a Halászati Kutatóintézet. A NAIK égisze alatt dolgozik ma az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, a Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály három telephelyével,a kalocsaival, a szegedivel és kecskemétivel. Ezt a köteléket erősíti az Agrárkörnyezet-tudományi Kutatóintézet és a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet érdi, kecskeméti, ceglédi és fertődi, valamint az Erdészeti Tudományos Intézet püspökladányi, soproni, mátrafüredi, budapesti állomásaival, valamint további három arborétumával: a sárvárival, a püspökladányival és a kámonival. Végül a sort a Mezőgazdasági Gépesítési Intézetzárja a négy gazdasági társasággal.

Magyarországon az agrárágazathoz kapcsolódó kutatási egységek, intézetek az elmúlt évtizedekben nem tartoztak egy szervezetbe. Ma ezzel a struktúrával a kutatási célok, feladatok kitűzése, megosztása átlátható. Az eredmények, kutatási témák követhetőek és gyorsan, ütemesen kapcsolható egy-egy kutatási terület más, hasonló témákon dolgozó területekkel, így integráltan képesek egy-egy problémára fókuszálni.

Gyuricza Csaba a NAIK élén

A 2014-ben megalakított központi, integrált agrárkutató hálózat célja, hogy a magyar agrárgazdaság versenyképességét növelje és a fenntartható fejlődését elősegítő gyakorlatorientált kutatási-fejlesztést végezzen. Innovációs programokat dolgozzon ki és azt a gyakorlati, magyar mezőgazdaság számára azonnal elérhetővé tegye.

Jelenleg négy céggel együtt mintegy 1200 főt foglalkoztat a NAIK, amiből megközelítően 800 fő a kutató vagy kutatást segítő alkalmazott.

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Ellenőrizhetők az őstermelők jogosultságai - Okostelefonos alkalmazást fejlesztett az agrárkamara

2016. szeptember 01. 10:16
A nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazást és internetes felületet fejlesztett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte az agrárkamara.

Rekordhozamot adtak a nyári növények

2016. augusztus 15. 07:52
Rekordhozamot ért el az őszi búza, az árpa és a repce - közölte a pénteken kezdődő hajdúböszörményi Hajdúsági Expót megelőző sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.