Ha sokat eszel belőle, csökkentheted az infarktus kockázatát! Ráadásul a kertedben is megterem!

2023. február 16. 14:04
A dió annyira hasznos, hogy érdemes diófát ültetni a kertbe! Megmutatjuk, mire ügyelj az ültetésnél és a diófa gondozásánál!
 
Manapság sajnos nehéz stresszmentes, egészséges életet élni. Azonban törekedni kell rá, hogy a körülményekhez képest is a lehető legtöbbet tegyük meg az egészségünkért. Az egészséges életmód pedig a táplálkozással kezdődik. Nem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk, különösen napi rendszerességgel.
Ha sokat eszel belőle, csökkentheted az infarktus kockázatát! Ráadásul a kertedben is megterem!
A dió olyan finomság, amelyet érdemes minden nap fogyasztani, ráadásul még akár tévénézés közben is falatozhatunk belőle, elkerülve így a chipsek, csokoládék és egyéb rágcsálnivalók káros hatásait. Megérdemli tehát, hogy napi szintű élelmiszerként gondoljunk rá, és mi is megérdemeljük, hiszen a dió igazán sokat tesz a szívünk egészségéért. A kertben ráadásul még gyönyörködhetünk is benne, így hát érdemes megfontolni, hogy saját diófánk legyen.
 
Ezért fogyasszunk napi szinten diót
Az infarktus, a stroke és a szív- és érrendszeri megbetegedések sajnos manapság nagyon gyakran fordulnak elő, tekintettel az életmódunkra. A stresszen sajnos nagyon nehéz változtatni, ám a kezelését érdemes megtanulni, az életmódunk és a táplálkozásunk megváltoztatása pedig kulcsfontosságú lehet az ezekkel a betegségekkel szemben történő védekezés szempontjából.
 
Ennek egy igazán egyszerű és nagyszerű módja, ha beépítjük a diót a mindennapos étkezéseinkbe. Több tanulmány igazolja ugyanis, hogy ha rendszeresen fogyasztunk diót, alacsonyabb kockázatnak vagyunk kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket illetően. A kutatók szerint a dió csökkenti a krónikus gyulladást és így a szívroham kockázatát is. A dióban sok az esszenciális tápanyag, így az omega-3 alfa-linolénsav és más, magasan bioaktív komponenseket is tartalmaz.
 
A dió A- és E-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a B-vitamin is. Levele frissen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Leveléből, héjához hasonlóan tea készíthető, amely hozzájárul az akne, a sömör és egyéb bőrproblémák kezeléséhez. A dióban ezeken kívül még rengeteg magnézium és a kálium található, továbbá a csontképzéshez szükséges fluor, és a vérképzéshez elengedhetetlen mangán és réz is megtalálható benne.
 
A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, de ne feledkezzünk meg immunerősítő szerepéről sem. A dió gazdag omega-3-zsírsavakban is, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá hozzájárulnak az erek állapotának javulásához is.
 
A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, sőt, még a koncentrációképességet is növeli, azonban magas kalóriatartalma miatt nem jó barátja a fogyókúrázóknak. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, amely egy kisebb tábla csokoládé kalóriatartalmával egyenértékű.
 
Így legyen diófa a kertedben
 
A diófa olyan megbecsült volt régen, hogy amikor gyermek született, a család elültetett egy diófát a kertben, a diófa pedig együtt cseperedett a gyermekkel és végigkísérte élete folyamán, árnyat nyújtva a játékhoz és az olvasáshoz, ágakat kínálva a mászáshoz, látványt kínálva a szép gondolatokhoz.
 
A diófa nagyon nagyra meg tud nőni, a magról kelt példányok akár 20-30 m magasra is nőhetnek, a koronájuk átmérője pedig elérheti akár a 20 métert is, így fontos, hogy eszerint válasszuk ki számára a helyet a kertben. Az elültetése után pedig nagy türelemre van szükség, hiszen akár 10-15 évet is várni kell, míg termőre fordul. A folyamat felgyorsítható oltott csemete vásárlásával, amely már 3-4 év után fogyasztható termést ad.
 
A diófa lombhullató, egylaki fa. Élettartama akár 150 év is lehet, cseperedése azonban a várható élettartam fele környékén megáll. A dió talajigénye nem összetett. Nagyon kedveli a meszes, humuszos, jó vízellátottságú talajokat, de az átlagos kerti földben is jól fogja magát érezni. A nagyon laza homokos, vagy a túl kötött, agyagos talaj nem a legmegfelelőbb számára.
 
Mivel a diófa terebélyes gyökérzetet és hatalmas lombkoronát fog növeszteni, a kert egyéb fáitól, a kerítéstől és az épületektől legalább 10 méter távolságra kell elhelyezni. A legáltalánosabb dióbetegségek a gnomóniás levél és gyümölcsfoltosság, és a Xanthomonas-os baktériumos rothadás.
 
A dió fiatalon fagyérzékeny, így az ültetési helyét ennek megfelelően érdemes kiválasztani. Az ideális ültetési idő a dió esetében ősszel vagy tavasszal jön el. Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg. A gödörnek akkorának kell lennie, hogy a diófacsemete gyökerei kényelmesen elférjenek benne. Alulra ajánlott egy vastag réteg szervestrágyát vagy komposztot kihelyezni, amellyel sokat tehetünk a csemete gyors fejlődéséért. Ezt azonban mindig fedjük be egy vékony réteg földdel, hogy a diófa gyökerei ne érintkezzenek vele közvetlenül, mert az kárt tehet benne.
 
A szabadgyökerű csemete esetén gyökérmetszés nem szükséges az ültetés előtt, azonban a sérült, elszáradt gyökérdarabokat ajánlott lemetszeni. Az ültetés előtt áztassuk a csemete gyökerét egy vödör vízbe egy napra, így az kellő nedvességet tud felszívni. A gödör betemetésekor a fa tövének felkupacolásával meg tudjuk előzni a csemete hajszálgyökereinek eltépődését.
 
A konténeres diófa esetében emeljük azt ki az edényéből, majd úgy helyezzük a gödörbe, hogy földjének felszíne egy síkban legyen a környező talajjal. Ha a földlabdás diófa gyökere jutazsákban van, azt nem kell eltávolítani az ültetéskor, mert le fog bomlani a talajban. A földgombóc kerüljön a talajszint alá, de nem kell mélyre süllyeszteni a diófát. Az ültetés után fontos a beöntözés, amelyet hetente érdemes megismételni, amíg még kicsi a csemete. A hideg elől felkupacolással kell óvni a csemetét.
 
A diófa életében fontos az ültetés során elvégzett korona alakító metszés. Ehhez válasszunk ki 3-4 olyan vázágat, amelyek egyenletes távolságra vannak egymástól, és ezeket vágjuk vissza 20–30 cm-re. Az úgynevezett sudárhajtást vágjuk vissza úgy, hogy az körülbelül 20 cm-rel nyúljon túl a vázágakon.
 
A diófa gondozása igen egyszerű, azonban metszésre szüksége van. Azonban a diófa abban is különleges, hogy nem akkor kell metszeni, amikor a többi fát. Ha ugyanis a többi fával együtt a diófát tavasszal metszenénk meg, a nagy gyökérnyomás miatt olyan sok nedvet veszítene el, hogy szinte elvérezne. Az ősz kezdetén viszont annyira kicsi a gyökérnyomása, hogy nem nedvedzik, és a metszés során elszenvedett sebzéseket könnyen elviseli. A száraz ágaktól az év bármely időszakában megszabadulhatunk, ez a szabály csak az élő ágak metszésénél alkalmazandó
 
A diófák természetüknél fogva csodaszép, szabályos koronát alakítanak ki. A termő diófákat ezért nem kell koronaalakító metszésben részesíteni. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a diófa ága olyan területekre is belóg, amely szükségessé teszi a metszését. Ilyen lehet, ha a tetőre lógó ágaktól kell megszabadulnunk, vagy ha nehezen tudunk közlekedni a túl alacsonyan nőtt, vagy túl szélesre kinyúló ágak miatt.
 
A diófa tehát egy életen át társunk lehet a kertben, és elláthat minket a nagyon finom és egészséges dióval.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Feldman Zsolt: a fák és az erdő a mi ügyünk is

2024. április 12. 15:58
A 2002-ben elindított településfásítási program egyik célja, hogy ráébredjünk, a fák és az erdő a mi ügyünk is, magunk is képesek vagyunk hozzájárulni, hogy szebb környezetünk legyen - mondta Feldman Zsolt a Településfásítási program bakonyszombathelyi állomásán csütörtökön.

Harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön!

2023. június 08. 12:51
A gyulai tápzsilipet lezárták.
 
Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) csütörtökön az MTI-t.