Hamarosan döntenek a tejtermékek áfáról

2016. február 23. 09:11
Több mint 54 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek a tejtermékek általános forgalmi adókulcsának öt százalékra csökkentése a sajtok nélkül – közölte kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ezért a kormány mérlegeli a folyadéktej adókulcsának jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökkentését, mivel a döntés jelentős hatással van a költségvetés bevételeire, emellett több tejtermék már most is a kedvező áfakategóriába tartozik. A minisztérium válaszában emlékeztetett: a kormány adópolitikájának fókuszában mindenekelőtt a munka és a családok adóterheinek csökkentése áll, ugyanis ezek hatása közvetlenül megjelenik a családoknál, ellentétben a közvetett adók csökkentésének hatásaival.

Korábban írtuk: a kormány hamarosan dönthet a tejtermelőket segítő csomagról, azonban az áfacsökkentés még kérdéses. A termelők várhatóan literenként tízforintos kiegészítő támogatást kapnak a nyerstej után, emellett a nagy feldolgozóknak regisztrálniuk kell a telephelyüket. A harmadik pont, hogy a közétkeztetésben ne engedélyezzék a külföldi tejtermékek, valamint az UHT tejek fogyasztását.

A termelők azonban a leghatékonyabb megoldást az áfacsökkentésben látják, mivel az amúgy is válságos európai piaci viszonyok mellett hazánkban az áfacsalás is rontja a magyar gazdálkodók pozícióját. A termelők az unió gyors segítségében sem bízhatnak, mivel a bizottság még az egyeztetések kezdeti szakaszában jár, a kilátásba helyezett intézkedések pedig nem elég hatékonyak a válság kezelésére.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Kivérezteti a kormány a cafeteria-rendszert?

2016. szeptember 08. 10:29
Dávid Ferenc, a VOSZ elnöke arra emlékeztetett, hogy januártól jelentősen nő az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári juttatások adóterhe, emiatt sok cégnek már nem éri meg, hogy ebben a formában támogassa munkatársait.

Budapesten tárgyalt az Unió agrárbiztosa

2018. október 12. 08:37
Több pénz jutna a fiatal gazdáknak és az agrárkutatásra, de az új Közös Agrárpolitika tervezett költségvetésének csökkentését leginkább több tagállami befizetéssel lehetne ellensúlyozni – mondta az EU-s agrárbiztos budapesti látogatásakor. Magyar részről az agrárminiszter és a NAK elnöke is védené a jelenlegi forrásokat, és a hazai gazdák érdekeit.