Kivérezteti a kormány a cafeteria-rendszert?

2016. szeptember 08. 10:29
Dávid Ferenc, a VOSZ elnöke arra emlékeztetett, hogy januártól jelentősen nő az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári juttatások adóterhe, emiatt sok cégnek már nem éri meg, hogy ebben a formában támogassa munkatársait.

Élesen kritizálták a jövő évi cafeteria-változásokat a vegyipari szakszervezet fórumán. A SZÉP-kártya megmarad, emellett kedvezményes adózással, évente százezer forintot kaphatnak készpénzben a munkavállalók. „Ez nem lehet a jövő évi béremelés része, tehát a béremelésbe a cafeteria 100 ezer forintos készpénz része nem lehet alku tárgya, hiszen ez nem képez bérjövedelmet, nem kapnak a munkavállalók ezután biztosítási jogviszonyt” – emelte ki Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Rosszul járhatnak viszont az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagok. „A cafeteria-rendszer kivéreztetése megkezdődött. A kérdés az, hogy meg tudjuk-e egyáltalán menteni az intézményrendszert” – fogalmazott Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

 

 

A pénztári juttatások adóterhelése a jelenlegi 34,5 százalékról, januártól csaknem 50 százalékra emelkedik. „Ha ma Magyarországon a munkabérek után 28,5 százalék járulékot kell a munkáltatónak befizetni, onnantól kezdve, hogy ha ezek a járulékok átlépik a 40 százalékos magasságot, nincs az a vállalkozó, nincs az az üzletember, nincs az a tulajdonos, amelyik beszáll ebbe a dologba” – tette hozzá Dávid Ferenc.

A bevételek csökkenésére számítanak a nyugdíjpénztárak is. „A munkavállalók várhatóan 2017 januárjától kevesebb munkáltatói tagdíj-kiegészítésben részesülnek, mint 2016-ban biztosított számukra a munkáltatójuk” – mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Majd a munkavállaló eldönti, hogy mi a fontos számára, ezt már a nemzetgazdasági miniszter mondta  a Hír TV-nek. „Riogatás egyelőre, hogy emiatt csökkenni fognak a nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári befizetések. Ezt majd maga a munkavállaló el tudja dönteni, mint ahogy ezt egyébként eddig is eldöntötte. Ha fontos számára az, hogy a saját egészségének a megőrzéséhez, megújításához egy összeget havonta befizessen, hogy ha fontos az számára, hogy a nyugdíjas éveire takarékoskodjon, akkor szerintem ezután is, nem utalvány formájában, hanem készpénz formájában ezt a befizetést meg fogja tenni” – fogalmazott Varga Mihály tárcavezető.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak több mint egymillió tagjuk van és 1100 milliárd forintnyi vagyont kezelnek.

A kapcsolódó videó az alábbi linken nézhető meg:

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/kiverezteti-a-kormany-a-cafeteria-rendszert-1360568

Forrás: HírTv

Kapcsolódó cikkek

Nők a vidékfejlesztésben – Vidéki Nők Világnapja

2016. október 18. 08:04
Ahogy a Gazdablog egyik korábbi bejegyzése is beharangozta, október 15-én 9. alkalommal ünnepeltük a vidéki nőket, amit az ENSZ 2007-es közgyűlése nyilvánított hivatalosan a Vidéki Nők Nemzetközi napjává.

Amit a minimálbérről, garantált bérminimumról tudnia kell

2018. február 20. 07:55
A munkaerőhiány alaposan megváltoztatta a munkaerő-piaci erőviszonyokat. Néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna a munkavállalók arról, hogy a minimálbér emelésére kétszámjegyű mértékben kerül sor, a 2017., illetve 2018. években ugyanakkor ez történt. A 204. számú Magyar Közlönyben 2016. december 15. napján közzétett minimális díjazási mértékek ugyanis a szakszervezetek követeléseit is meghaladták. A minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése két lépcsőben történt meg (430/2016.(XII.15.) korm.r.), ennek a 2018. évre vonatkozó rendelkezéseit a gyakorlati tudnivalókkal együtt mutatjuk be.