Hamarosan ellephetik Magyarországot a vendégmunkások

2022. február 09. 15:18
Már olyan szinteket ért el a munkaerőhiány a vendéglátószektorban, hogy mindenképpen külföldi vendégmunkások nagy arányú foglalkoztatására lesz szükség ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet - mondta a Telexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke.
Hamarosan ellephetik Magyarországot a vendégmunkások

Flesch Tamás a lapnak elmondta, hogy idén alapvetően az előző két évnél jóval erősebb szezonra számítanak, ehhez pedig a munkaerő is kelleni fog, és a magyarokra aligha lehet támaszkodni e tekintetben, hiszen jelen pillanatban is több magyar dolgozik az osztrák vendéglátásban, mint a hazaiban. A szövetség tiszteletbeli elnöke szerint

ELSŐSORBAN AZ UKRÁN, DÉLKELET-ÁZSIAI, INDIAI DOLGOZÓK JÖHETNEK SZÓBA, AKIK NYELVTUDÁS HIÁNYÁBAN A MUNKAADÓK INKÁBB A HÁTTÉRMUNKÁRA SZERZŐDTETNÉNEK.

Arról is beszélt, már saját vállalkozásaival is felvették a kapcsolatot olyan munkaerő-közvetítő cégekkel, amelyek vendégmunkások behozatalára szakosodtak. Az említett országokból akár 4-6 hónap is lehet a bürokratikus folyamat teljes átfutása (magyarán az elindítástól számítva ennyi idő telik el, mire ténylegesen munkába állhat egy vendégmunkás), de aki mostanában elkezdi, annak főszezonra már kevesebb gondja lesz a munkaerőhiánnyal.

Pontos számokat nem lehet tudni, arról mennyi vendégmunkás érkezik Magyarországra, mert például a szerb és az ukrán állampolgároknak nem is kell munkavállalási engedélyt kérniük, ha 90 napnál rövidebb munkára jönnek. Korábban főként az építőipar és a feldolgozóipar szorgalmazta a viszonylag alacsony bérköltségen foglalkoztatható vendégmunkások behozatalát,

A JELEK SZERINT VISZONT A POSZT-COVID HELYZETBEN A TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS IS BEÁLL A SORBA.

www.portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Emelkedik a gyed, gyod, nagyszülői gyed és az álláskeresési járadék összege is

2021. november 11. 11:42
A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. 

A Kamara gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentetett meg

2020. április 01. 08:40
2020. március 30-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara komplex gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentetett meg, amely az elemzők szerint alapja lehet a kormány gazdaságélénkítő akciótervének.
 
A programcsomag szerint a legfontosabb feladat a munkahelymegtartás. A mostani helyzetben messze nem csak a legevidensebb ágazatok (turizmus, vendéglátás, stb), hanem újak is leálltak. Elsőkörben azok, amelyek szorosan kapcsolódtak az azonnal összeomlott ágazatokhoz. Ezt követően pedig azok is, amelyek a személyes érintkezések csökkentése miatt bevezetett korlátozások következményeként jelentős árbevétel zsugorodást szenvednek el. Ez a multiplikátor, begyűrűző hatás mára már szinte minden ágazatban, más-más mértékkel, de érezteti hatását.
Az MKIK javaslatai kapcsán rámutat arra is, hogy valamennyi kezdeményezésük esetében támogatásokat csak kötelezettségvállalás mellett javasolja odaítélni. Itt megemlítik: a vállalat hajlandó az értékláncát átalakítani, hajlandó termelékenységnövekedéssel járó erőfeszítéseket tenni, hajlandó a munkaerő olyan megtartására, aminek a terheiben a krízis ideje alatt osztozik az állammal.