Hamarosan ellephetik Magyarországot a vendégmunkások

2022. február 09. 15:18
Már olyan szinteket ért el a munkaerőhiány a vendéglátószektorban, hogy mindenképpen külföldi vendégmunkások nagy arányú foglalkoztatására lesz szükség ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet - mondta a Telexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke.
Hamarosan ellephetik Magyarországot a vendégmunkások

Flesch Tamás a lapnak elmondta, hogy idén alapvetően az előző két évnél jóval erősebb szezonra számítanak, ehhez pedig a munkaerő is kelleni fog, és a magyarokra aligha lehet támaszkodni e tekintetben, hiszen jelen pillanatban is több magyar dolgozik az osztrák vendéglátásban, mint a hazaiban. A szövetség tiszteletbeli elnöke szerint

ELSŐSORBAN AZ UKRÁN, DÉLKELET-ÁZSIAI, INDIAI DOLGOZÓK JÖHETNEK SZÓBA, AKIK NYELVTUDÁS HIÁNYÁBAN A MUNKAADÓK INKÁBB A HÁTTÉRMUNKÁRA SZERZŐDTETNÉNEK.

Arról is beszélt, már saját vállalkozásaival is felvették a kapcsolatot olyan munkaerő-közvetítő cégekkel, amelyek vendégmunkások behozatalára szakosodtak. Az említett országokból akár 4-6 hónap is lehet a bürokratikus folyamat teljes átfutása (magyarán az elindítástól számítva ennyi idő telik el, mire ténylegesen munkába állhat egy vendégmunkás), de aki mostanában elkezdi, annak főszezonra már kevesebb gondja lesz a munkaerőhiánnyal.

Pontos számokat nem lehet tudni, arról mennyi vendégmunkás érkezik Magyarországra, mert például a szerb és az ukrán állampolgároknak nem is kell munkavállalási engedélyt kérniük, ha 90 napnál rövidebb munkára jönnek. Korábban főként az építőipar és a feldolgozóipar szorgalmazta a viszonylag alacsony bérköltségen foglalkoztatható vendégmunkások behozatalát,

A JELEK SZERINT VISZONT A POSZT-COVID HELYZETBEN A TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS IS BEÁLL A SORBA.

www.portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Átdolgozzák a bértámogatási rendszert

2020. április 21. 08:09
2020. április 20-án – videókonferencia keretében – ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Az ülésen tájékoztatás hangzott el a foglalkoztatási helyzetről és a gazdaságvédelmi intézkedések kibővítéséről. A Gazdaságvédelmi Akcióterv móldosításával többen, könnyebb feltételekkel kaphatnak majd bértámogatást.

Nő a Szép-kártya keretösszege

2020. április 24. 08:08
A kormány a szakszervezetek követeléseinek egy részét figyelembe vette, így a 2020. április 21-étől a SZÉP kártya rekreációra fordítható keretösszege közel duplájára emelkedik, a munkáltatók által fizetett szocho hozzájárulás két szálékkal csökken, a fizetésnélküli szabadságon lévő munkavállalók számára jár az egészségügyi szolgáltatás. Összefoglaló az adózási könnyítésekről.