Harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés

2024. május 09. 14:50
Az idén harmadik alkalommal indítja el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyre került sor hazánkban. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a sajtbírák képzése.
Harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete, a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, amelynek a sajtkészítők támogatása mellett fontos elemét képezi a sajtbírák képzése. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyt rendeztek meg hazánkban, amelyek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezte meg és készítette elő. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a bírák létszámának növelése.
 
Ennek érdekében a Magyar Sajtkészítők Egyesülete – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács támogatásával – az idén harmadik alkalommal hirdeti meg a sajtbíra képzést.
 
A képzés elsősorban a sajtok világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. A képzésre minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem sajtkészítő, nem tulajdonosa vagy vezetője sajtkészítő kisüzemnek. A képzés megkezdését felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességeket is felmérik a szakemberek. A következő felvételi vizsgára 2024. május 10-én kerül sor. A képzés helyszíne a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Dunaharaszti Oktatóközpontja.
 
Minden felvételt nyert hallgatónak lehetősége van arra, hogy a Magyar Sajtkészítők Egyesületével tanulmányi szerződés kössön, mely arra kötelezi a hallgatót, hogy minden előadáson részt vegyen, sikeres záróvizsgát tegyen és 3 éven keresztül évente legalább 2 alkalommal sajtbíraként vállalja az egyesület által szervezett sajtversenyeken a részvételt. A felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató hallgatók számára kedvezményes tandíj érhető el. A sikeres vizsgáról a végzett hallgatók tanúsítványt kapnak, valamint sajtbírálóként bekerülnek
a Magyar Sajtkészítők Egyesülete nyilvántartási rendszerébe.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2021-ben kapcsolódott be aktívan az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Európai Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheesemakers European Network).
 
A hálózatban több munkacsoportban is részt vesznek az egyesület tagjai, ezzel elősegítve a hálózatosodást és a tudásmegosztást. Az egyesület tudatosan fejleszti a sajtbírák szakmai közösségét is. Támogatják a sajtbírák nemzetközi sajtversenyeken való részvételét, havi tematikus sajtbíra-tréninget szerveznek, emellett folyamatosan finomítják az elektronikus bírálat rendszerét és a bírálati szempontrendszert. A képzés aktualitását erősíti az is, hogy idén az európai kongresszus központi témája a sajt íze lesz: mit jelent a sajt íze, hogyan beszélünk róla, hogyan bíráljuk az ízeket.
 
A Norvégiában szervezett konferencia címe: #TasteTheCheese.
 
forrás:agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Januárig 470 ezer tonna cukorrépa érkezik vasúton a kaposvári cukorgyárba

2023. szeptember 27. 15:34
A Rail Cargo Hungaria (RCH) megkezdte a cukorrépa beszállítását a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába - tájékoztatta a cég az MTI-t.
Közleményükben azt írták: a cukortermeléshez szükséges alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés mintegy fele közúton jut el a gyárba.

Hosszú kajszibarack szezonra számíthatunk

2024. július 01. 15:30
Kiváló termésre, a tavalyi duplájára és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack termesztők - közölte közösségi oldalán az agrárminiszter. Nagy István kiemelte, a kajszibarack, mint kultúrnövény, nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem táplálkozástani értékei és gazdasági potenciálja miatt is kiemelt figyelmet érdemel.