Hatalmas a fagykár, még kitartanak a tejtermelők

2016. május 02. 07:51
A gyümölcstermés fele is elfagyhatott, közeledik a III. Vetőnap Dalmandon, megéri zöldíteni, ismét tüntettek a tejes gazdák – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.
Miért van szükség Vetőnapra? A kukorica vetése egy olyan momentum, amellyel lezáródnak lehetőségeink a termőhelyi potenciál kihasználásának további javítására. Mindaz, amit eddig nem tettünk meg, vagy itt elrontottunk, nem, vagy csak részben javítható, pótolható. Nem lehet már másik fajtát választani; nem lehet kicserélni a vetőmagot; nem lehet helyrehozni az elrontott talajt; nem lehet pótolni, nem lehet egyenletesebbre rendezni, nem lehet lejjebb tolni vagy feljebb húzni a magot a talajban. A vetés előtt közvetlenül, vagy a tenyészidő során kiadott műtrágya csak bizonytalanul fejti ki hatását, ha egyáltalán kap elegendő nedvességet. – Mindezek tudatosítása a Vetőnap egyik küldetése
Előzetes ellenőrzéssel segítik a gazdákat az egységes kérelmek sikerességében. A gazdák 2016-ban második alkalommal kérhetnek zöldítési támogatást, melyet az egységes kérelem keretében lehet igényelni. A benyújtás határideje május 15-e, mivel azonban ez ünnepnapra esik, május 17-ig fogadják el a kérelmek benyújtását. A határidőig beadott kérelmek május 31-ig még szankció nélkül módosíthatóak. A határidőn túl, azaz május 18. és június 11. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken. Már megjelent a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gondozásában a Zöldítés aktualizált kézikönyve, ezzel segítve a gazdákat az egységes kérelem benyújtásában.

lucerna

Egy hektár zöldítéséért 24-25 ezer forintot fizetnek – fotó: Shutterstock

A virágok mennyisége alapján kiugró évre számíthattunk, a szokatlan meleg miatt az is kérdéses volt, hogy a méhek vajon bírják-e a megfeszített munkát. A tavaszi fagyok következtében pesszimistább becslések szerint azonban az országos gyümölcstermés akár 30-50%-a is odaveszhetett. Azok a gazdák, akiknek ültetvényei a jelentősebb fagyokkal érintett területeken helyezkednek el, igencsak rosszul jártak, van, akinél az idei betakarítás nem fog fejfájást okozni. Eddig 960 termelő közel 5300 hektár területen jelentett fagykárt. A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebből próbálják a gazdák jogos igényeit kielégíteni.

Csütörtökön tehenekkel vonultak fel a tejtermelők Budaörsön, hogy az alacsony felvásárlási árak, és az olcsó import tej behozatala ellen tiltakozzanak. Hét gazdaságból mintegy ötven tehénnel vonultak fel a gazdák az egyik hipermarket elé. Azért tiltakoznak, mert folyamatosan csökken a nyers tej felvásárlási ára Magyarországon. A 69 Ft/kg-os árral az EU országai közül jelenleg a 26. helyen állunk. A nyers tej előállításának költség valamivel száz forint felett van Magyarországon. És ahogyan azt a tüntető tejtermelők is megmondták: baj van az olcsó cseh és lengyel tejekkel.

 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az emberi egészséget veszélyeztetik a hamis növényvédő szerek

2017. február 22. 08:00
A hamisított növényvédő szerek forgalmazásából évente mintegy 1,3 milliárd euró a közvetlen bevételkiesés uniós szinten. Magyarországon ezek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak – derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből.

Mégis maradhat néhány cafeteria elem?

2018. július 12. 08:15
Mégsem szabják át teljesen a cafeteriát. A kormány várja a módosító javaslatokat.