Az őszi vetésű növények, a búza, az árpa és a repce 30-40 százalékát károsíthatja a belvíz Békés megyében – mondta Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára szerdán az MTI-nek. A kár azonban nagyobb lehet, ha viszonylag rövid időn belül nem vonul le a belvíz a mezőgazdasági területekről. Hozzátette: tud olyan vetésekről, amelyeknél máris 100 százalékos a pusztulás mértéke.

Barabás Béla hangsúlyozta, hogy a terméskiesés országos viszonylatban még nem jelentős, és felidézte, hogy tavaly ilyenkor ugyancsak komoly belvízhelyzet volt a megyében, a nyár pedig már aszályos volt. Tudomása szerint kárigényt még egyetlen helyi gazda sem nyújtott be. A szövetségi titkár felhívta a figyelmet arra, hogy a csapadékos időjárás és a belvíz késelteti a talajelőkészítési munkákat és néhány korai vetésű növény, mint például a mák vetését.

Va még esély arra, hogy a mákot időben elvessék – fotó: Rosta Tibor/MTI

A mákot március 15-ig jó lenne elültetni, ha a következő napokban száraz, szeles idő lesz, erre van is esély; ahogyan kedvező időjárás esetén a talajelőkészítési és tárcsázási munkák is behozhatók még – jegyezte meg. Ismertetése szerint a tavaszi árpát és a cukorrépát március második felében, a napraforgót és a kukoricát csak áprilisban kell vetni, így ott még nincsenek késésben a gazdák. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság keddi tájékoztatása szerint Békés megyében a belvízzel elöntött terület nagysága 12 325 hektár, melyből vetés 3 990 hektár, szántó 2 640 hektár, rét és legelő 4 190 hektár.