Hatalmas ellenőrzésekre készül a hatóság - ők kerülnek a célkeresztbe

2017. november 07. 11:59
Közzétették, mely magyar munkahelyeken ellenőriznek jövőre - azt, hogy hogyan bánnak a dolgozókkal, milyen körülmények között dolgoztatják őket, fizetik-e őket rendesen, illetve be vannak-e jelentve. Olyan területek is a fókuszba kerülnek, amelyek az utóbbi években kevésbé voltak a szem előtt.

Ahogy minden évre előre, úgy 2018-ra is közzétették, hogy kik és hol számíthatnak majd célzott munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre - ez hivatalos nevén a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó 2018. évi országos ellenőrzési terve. 


 
 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak az alább közöltekhez megy vizsgálódni a hatóság, ám ők kiemeltebb jelenlétre számíthatnak az adott időszakban. A többiekhez pedig, ahogy eddig, bármikor, akár egy munkavállalói panasz esetén is kilátogathatnak.

Ugyancsak várható vizsgálat azokon a területeken, ahol például hirtelen kiugró balesetszámot, vagy visszaéléseket találnak, de akár egy extrém időjárási helyzet - például nyári hőség - is magával hozhatja az ellenőrzések megugrását.

Ezért jelentik be

A hivatalos kommunikáció szerint azért van szükség mégis ezekre az előre bejelentett ellenőrzésekre, mert ezzel tudják elősegíteni többek közt azt, hogy érvényesülni tudjanak a munkavállalók jogai, hogy csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, hogy segítsék az új, legális, tehát adózó munkahelyek létesítését, illetve hogy egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények valósuljanak meg. (Az idei első félévben kevesebb volt, de mégis többen haltak megmunkabalesetekben.)

Ugyanakkor az összefoglaló szerint a hatóságnak nem csak az ellenőrzésekre kell koncentrálnia, hanem a tanácsadásra is. Mint írták, segítséget kell adni a cégeknek - főleg a kicsiknek persze -, hogy az ismeret hiánya miatt ne veszélyeztessék a dolgozóikat. Ennek érdekében a munkavédelmi és munkaügyi hatóságok nyílt napokat is fognak tartani, sőt, előbbi esetében azt is előírták, hogy az egyik ilyen napnak "A munkában megrokkantak és elhunytak emléknapja" hetében kell lennie.

Kik kerülnek reflektorfénybe?

A munkavédelmi ellenőrzések során általánosságban leírták, hogy egész évben kiemelt figyelmet fog kapni az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és egészségügy. Az okot nem nehéz kitalálni: az elmúlt években itt volt a legtöbb munkavédelmi probléma.

A munkaügyi vizsgálatoknál a szektorokkal kapcsolatban annyit írtak célként, hogy az ellenőrzések 10 százaléka érje el a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén működő munkáltatókat, 15 százalék pedig a TEÁOR 08 kategóriába tartozókat. Ebbe többek közt a pénzügyi területek, az ingatlanpiac, a közigazgatás, az oktatás, az energiaszektor is beletartozik. És amit ellenőrizni fognak: megkapják-e a szükséges bért, biztosítanak-e elég pihenőidőt a dolgozóknak, hogyan kezelik a szabadságolásokat, illetve mennyire vezetik a munkaidő nyilvántartást.

A hatósági összefoglalóból az is kiderül, hogy míg a munkavédelmi bírság összege 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet, addig a munkaügyi 30 ezertől a 20 millió forintig. Fontos kiemelni, hogy bár a kkv-kat első alkalommal elvileg nem lehet bírságolni, kivételt jelentenek azok az esetek, amikor az emberi élet, a testi épség, vagy az egészség kerül veszélybe.

Mi az, amit már biztosan tudni

Van tehát néhány vizsgálat, amiről előre tudni nemcsak azt, hogy kiket, hanem azt is, hogy mikor fog ellenőrizni a hatóság. Ennek oka részben az, hogy a korábbi tapasztalatok szerint az ilyen ellenőrzések előtt a cégek jobban odafigyelnek az előírások betartására, így pedig összességében mindenképpen emelkedik a jogszabályoknak való megfelelés.

Mennyit vizsgálódnak?
Erre vonatkozóan a hatóságok nem osztottak meg pontos adatokat, annyit tudni csak, hogy a munkavédelmi ellenőrzéseknél állami tisztviselőnként 10 munkáltató fér majd bele a keretbe. A munkaügyi vizsgálatoknál pedig annyit írtak, hogy az ellenőrzések száma "a célvizsgálat megkezdésekor kerül meghatározásra a humán és anyagi források felhasználhatóságára vonatkozó aktuális adatok ismeretében.

A közzétett dokumentum szerint a mezőgazdaságban dolgozók 2018 második és harmadik negyedévében számíthatnak komolyabb munkavédelmi ellenőrzésekre. A terület kiválasztása nem véletlen: ez az egyik legveszélyesebb terület, 2016-ban például 837 munkabaleset volt, melyből 18 halálos és 7 súlyos baleset.

Az első és negyedik negyedévben a kölcsönzött munkavállalókat munkakörülményeit fogják vizsgálni. Az indoklás szerint részben azért, mert az kapcsolódik az európai Munkafelügyeleti Vezetők Bizottságának kampányához. No persze itt is megemlítik, hogy ezen foglalkoztatási formában magasabbak a baleseti kockázatok: tavaly az első három negyedévben több mint 500 munkabaleset történt.

Fizetik-e a bért?

Amennyiben a tervezett munkaügyi ellenőrzéseket nézzük, úgy elsőként azt látjuk, hogy 2018 márciusában és áprilisában a minimálbér és a garantált bérminimum betartását vizsgálják a cégeknél. Az indoklás szerint az utóbbi időben ezeket kétszer emelték, így most arra kíváncsi a hatóság, hogy ezt végrehajtották-e a cégek.

Néhány hónappal később, június eleje és július vége között a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzik. A dokumentum szerint ezen belül is kiemelt figyelmet kap, hogy a cégek bejelentették-e a dolgozóikat.

Ezt követően szeptemberben és októberben a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszer-gyártási és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát végzi majd a hatóság. Az ok itt is prózai: ezeken a területeken az elmúlt években nem volt hasonló jellegű vizsgálat, részben ennek hatására pedig nőtt a súlyos jogsértések száma.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Hatósági belső vizsgálat a több tízmilliárdos vetőmagbiznisz miatt

2017. október 31. 08:44
Belső vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azzal kapcsolatban, miért lassult le az exportra szánt szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása az utóbbi időszakban. Ágazati szakértők szerint a mai helyzet – elsősorban a takarmánykukoricánál – évi több tízmilliárd forintos kivitelt veszélyeztet. A Nébih viszont úgy látja, hogy az ügyintézési idő csak néhány nappal hosszabbodott meg, a minősítő bizonyítványokat pedig időben megkapják a piaci szereplők.

Az élelmiszer-áfacsökkentés hatására 43 milliárd forint marad a családoknál jövőre

2016. június 27. 08:58
Az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése jövőre összesen 43 milliárd forintot hagy a családoknál, átlagosan 35-40 ezer forintot - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.