Hatalmas források az öntözésfejlesztésre

2016. február 29. 08:11
A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program brüsszeli tárgyalásain elérte, hogy ehhez a Vidékfejlesztési Programban a korábbi összeg többszöröse, mintegy 54 milliárd forint álljon rendelkezésre. Az öntözésfejlesztés uniós támogatását azonban az uniós jogszabályok rendkívül szigorú feltételekhez kötik. Az öntözött területek növelésére 49 milliárd forintot ír ki hamarosan a Lázár János vezette Miniszterelnökség.

A Vidékfejlesztési Program keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, az öntözött területek növelésére 2016 áprilisában 49 milliárd forint forrással jelenik meg a pályázati felhívás. A kertészeti ágazat esetében pedig összesen 4,5 milliárd forint összeg már rendelkezésre áll erre a célra, amelyre az érintettek az ültetvénytelepítést támogató felhívás keretében pályázhatnak.

Az Európai Bizottság eredetileg kizárólag víztakarékos, azaz az öntözésre felhasznált vízmennyiség csökkentését célzó beruházásokat kívánt támogatni a Vidékfejlesztési Programon keresztül. Azaz új öntözési beruházásokra, az öntözött területek növelésére egyáltalán nem lett volna lehetőség. A Miniszterelnökség a brüsszeli tárgyalásokon azonban elérte, hogy Magyarországon az öntözött területek növelését célzó fejlesztéseket is lehessen támogatni uniós forrásokból.

Azt, hogy egyáltalán lehet-e öntözési beruházást támogatni, és ha igen milyen feltételekkel - pl. korszerűsítés esetén legalább hány százalékkal kell csökkenteni a vízfelhasználást - az érintett víztest mennyiségi állapota dönti el. A vidékfejlesztésre vonatkozó uniós jogszabály szerint az öntözött terület növekedését célzó, új öntözőberendezéseket támogató beruházás kizárólag abban az esetben támogatható, ha az érintett víztest mennyiségi szempontból legalább jó minősítést kapott. A víztestek állapotát a Vízgyűjtőgazdálkodási Terv (VGT) tartalmazza, amelynek felülvizsgálata a Belügyminisztérium koordinálásával várhatóan tavasszal fejeződik be. A magyar mezőgazdaság, a magyar gazdák alapvető érdeke, hogy ennek során a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe az öntözésfejlesztés érdekeit, azaz a víztestek minél nagyobb arányban kapjanak mennyiségi szempontból jó minősítést.

A Miniszterelnökség a hazai agrárium fejlesztése érdekében mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdák az ismertetett feltételek figyelembevételével, de maximálisan ki tudják használni a Vidékfejlesztési Program nyújtotta öntözésfejlesztési lehetőségeket.

Forrás: promenad.hu 

Kapcsolódó cikkek

Szaktanácsadók a VP pályázatoknál

2018. december 14. 08:09
A Vidékfejlesztési Program számos pályázatánál többletpontot lehet kapni, amennyiben szaktanácsadói segítséget vesz igénybe a pályázó.

VP2-4.1.1.4-16 Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése

2016. május 12. 08:01
Lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül. Az állattartás erőforrás-hatékonyságának javulása többek között a fajlagos energiafelhasználás csökkenését eredményezi, ezért jelen Felhívás különösen épít az állattartó létesítmények minden olyan irányú beruházására, amely a hatékonyabb energiafelhasználást hivatott elősegíteni. Ennek megfelelően az állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is támogatásra kerül.