Hatalmasat bővült ez a sertéstelep. Mutatjuk, mi a titkuk

2024. február 16. 18:13
Tenyészkoca állományuk az eddigi 700-ról 1700-ra nőtt.
 
Négymilliárd forintos beruházással új sertésneveldét létesített a Békés vármegyei Dombegyházán az Agrosztár Kft. – közölte a cég ügyvezetője.
Hatalmasat bővült ez a sertéstelep. Mutatjuk, mi a titkuk
Dorcsinecz Balázs elmondta, 2021-ben sikeresen pályáztak a Vidékfejlesztési Program keretében az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívásra, amelyen elnyertek több mint 2 milliárd forint támogatást. A fennmaradó összeget banki hitelből és saját erőből finanszírozták.
 
Megépült egy csaknem 9 ezer négyzetméteres, hűthető és fűthető fiaztató és nevelő épület, amely 1000 koca és szaporulatát tudja kiszolgálni. A takarmányozás is modern technológiával működik: olyan keverő és kiosztó rendszert építettek be, amely minden vályút külön mennyiséggel és takarmánykeverékkel képes kiszolgálni az ott lévő állatok igénye szerint.
 
A takarmányszükséglet tárolására épült négy 1000 tonnás gabonatároló siló. A fűtést dán gyártmányú energiahatékony, felügyelet nélküli automata szalmatüzelésű kazán biztosítja.
Építettek 250 millió forintból egy trágyatárolót is – tette hozzá az ügyvezető.
 
Dorcsinecz Balázs elmondta, az új létesítménnyel a tenyészkoca állományuk az eddigi 700-ról 1700-ra nőtt. A korábban is meglévő 700 állatot egy külön épületben tartják, számukra hízlalda is van. A sertések 20 százalékát malacként értékesítik hízlaldáknak az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezeten keresztül.
 
A tervek szerint az új állomány számára is építenek egy hízlaldát a telepen. Meg is nyertek rá egy pályázatot, optimális esetben késő tavasszal indulhat az építkezés – jelezte az ügyvezető.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lamborghini SPIRE F VRT gépbemutató – BALATONLELLE

2023. október 10. 17:29
A Lamborghini SPIRE F VRT az egyik legnagyobb tudású ültetvény traktor részletes ismertetése, gyakorlati bemutatóval egybekötve. Az eseményen egyéb kertészeti talajművelő és növényvédelmi gépek is bemutatásra kerülnek.

Magyarország támogatást harcolt ki a magyar gazdáknak

2023. június 27. 13:20
Sikerült megvédeni a gazdák érdekeit, az Európai Bizottság ugyanis csaknem 16 millió euróval támogatja a magyar termelőket az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelése érdekében – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, Luxembourgban.
A tárcavezető azt mondta, 100 millió euróval támogatja az Európai Unió azt az öt frontországot, melyek egységesen kiálltak azért, hogy Európa belső piacait megvédjék az ukrán gabona által okozta piaci nehézségektől. A Nagy István emlékeztetett, nagyon nagy küzdelem volt ez, hiszen nemzeti hatáskörben kellett fellépni először azért, hogy meghallják a hangunkat és érzékeljék azt, hogy milyen veszélynek vagyunk kitéve.