Hatmilliárd forint kompenzációt kaptak a hazai kukoricatermelők

2024. január 11. 14:43
A korlátozások nélküli ukrán terményimport komoly veszteségeket okozott a mezőgazdasági termelőknek.
 
A háború és a szankciós politika miatt kialakult súlyos gabonapiaci zavarok következében kárt szenvedett magyar gazdálkodók veszteségeinek enyhítésére összesen 5,9 milliárd forintos kompenzációs kifizetésre került sor a tavalyi év végéig. Az érintett tagállamok – közöttük Magyarország – nyomására az Európai Bizottság hazánknak erre a célra 15,9 millió eurós forrást biztosított – áll az Agrárminisztérium közleményében.
Hatmilliárd forint kompenzációt kaptak a hazai kukoricatermelők
A kompenzációra jogosult kukoricatermelők 2023. október 1. és 15. között nyújthatták be támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz
 
Az elhúzódó orosz-ukrán háború és az uniós szankciók következményeképpen az Európára zúduló ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje rendkívül nehéz helyzetbe hozta a háborús övezettel szomszédos térség termelőit.
 
Uniós lépések hiányában Magyarországnak nemzeti hatáskörben kellett intézkednie az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importtilalmáról és szigorú ellenőrzéséről. Amellett, hogy hazánk az importtilalom folyamatos fenntartásáért foglalt állást, fontosnak tartotta, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók kompenzációjára is sor kerüljön.
 
Az Európai Bizottság elismerve azt, hogy a korlátozások nélküli ukrán terményimport komoly veszteségeket okozott az érintett tagállamok mezőgazdasági termelőinek, részleges kompenzációt tett lehetővé számukra.
 
A károk mértékéhez mérten jelképesnek mondható összeg igénybevételének feltételeit az Agárminisztérium úgy alakította ki, hogy az célzott és megfelelően értelmezhető segítséget jelentsen az azt igénylő gazdálkodók számára.
 
Az Agrárminisztérium közreműködésével kidolgozott feltételek szerint a kompenzációra jogosult kukoricatermelők 2023. október 1. és 15. között nyújthatták be támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz. A Kincstár 2023. év végéig összesen 5,9 milliárd Ft kompenzációs támogatást folyósított a gazdálkodóknak.
 
A támogatás a 2022. évi termény értékesítése kapcsán fellépő veszteségek részleges enyhítésére volt alkalmas, 73 ezer hektár kukorica termőterületre hektáronként 81 ezer Ft támogatás kifizetését tette lehetővé.
 
Ezzel a leginkább rászoruló, kisebb gazdálkodók jutottak segítséghez. Ez a kifizetés azonban csak részben enyhítette a korábbi akadálytalan ukrán import kedvezőtlen hatását. A megszokott piaci viszonyok helyreállítása érdekében továbbra is fenntartjuk a nemzeti hatáskörben bevezetett importkorlátozó intézkedést, és Brüsszelben más érintett tagállamokkal együtt tovább folytatjuk a küzdelmet a gazdák érdekében – olvasható a közleményben.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Csak a szemüknek higgyenek! Bábolnai Gazdanapok 2023

2023. szeptember 04. 13:02
Ami egyformán látványos, érdekes és szakmailag is tanulságos, az a szántóföldi gépbemutató a Bábolnai Gazdanapokon.

Rangos díjakat kapott a New Holland új T7.270 Methane Power CNG traktora

2024. február 16. 18:11
A New Holland új T7.270 Methane Power CNG traktora a Lamma Show 2024 innovációs díjának győztese és egy másik elismerést is "bezsebelt".
 
A New Holland új T7.270 Methane Power CNG traktora a Lamma Show 2024 Innovation Awards győztese és a Future Farming Innovation kategóriában is elismerést kapott – számolt be a sikerről az agrimachinery.trade.