Hatósági diszkrécióval kezelt adatok

2016. augusztus 19. 07:58
Nem kötelezi a törvény az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy közleményében megnevezze a súlyosan szabálytalankodókat Csupán a kormányzati honlapról letölthető listán, illetve a Földművelésügyi Minisztérium hivatalos lapjában kell nyilvánosságra hozni az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken lefülelt cégek adatait. Ennél többet egyelőre nem is tesz a hivatal, bár „folyamatban van a vonatkozó előkészítő munka”.
 

Legutóbb Zuglóban történt, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy távol-keleti étteremben tartott – nem is váratlan, hanem ütemezett – ellenőrzésen olyan súlyos szabálytalanságokat talált, hogy azonnali hatállyal felfüggesztették a vendéglő működését. Elrendelték százharmincöt kilogramm félkész és készétel megsemmisítését is. A hivatal honlapján látható fotók tanúsága szerint az ellenőrök gyomorforgató állapotokat találtak. Pergő vakolat, a kosztól elfeketedett falak és villanykapcsolók, piszkos ajtók, ablakok, eszközök és berendezési tárgyak fogadták őket, a technológiai helyiségekben személyes tárgyak is voltak, például hajszárító, fogkefe és sampon, látszott, hogy a raktárt lakáscélra is használta valaki. A konyhában és a tálalópultnál nem volt kézmosási lehetőség, „a nyomon követhetetlen alapanyagokat rendezetlenül, össze-vissza tárolták”. Így az előzetesen tervezett mintavételre már nem is került sor, az üzletet azonnal bezáratták. A Nébih tájékoztatása szerint a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat, az étterem a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszerbiztonsági oktatása, és a megismételt, eredményes hatósági szemle után nyithat ki újra.

A hivatal honlapján (Portal.nebih.gov.hu), illetve a távirati irodának küldött közleményben csupán a hatósági intézkedés okainak, a szemle megállapításainak részletei szerepelnek, az étterem neve és pontos címe nem. Utóbbiakat csupán a Kormany.hu-n lehet megtalálni, a Földművelésügyi Minisztérium dokumentumai között, miután letöltöttük az Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján közétett jogsértő szervezetek és személyek listája nevű Excell-táblázatot. Ebből kiderül, hogy a most bezárt, Hungária körút 73. szám alatti éttermet a Heng Li Yuan Kft. üzemeltette.

Mi lehet az oka annak, hogy a hivatal nem nevezi meg a súlyos szabálytalanságokkal vendégeit veszélyeztető éttermet? Miért van az, hogy az érdeklődő csak külön utánajárással derítheti ki, melyik cégről van szó? Megkeresésünkre a Nébih a vonatkozó törvényre hivatkozott, amely szerint ilyen esetben „az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a miniszter által vezetett minisztérium hivatalos lapjában, valamint honlapján” hozza nyilvánosságra a feltárt szabálytalanságot, illetve „a jogsértést elkövető élelmiszer-vállalkozás cégnevét és címét”. Nem kötelezi tehát semmi a hivatalt, hogy a minisztériumi weblap mellett saját honlapján, illetve a nagy nyilvánosságot elérő közleményében is terjessze az adatokat. Igaz, nem is tiltja ezt semmi. A Nébih közölte, hogy „tervezik az érintett lista átalakítását és a hivatal weboldalán történő közzétételt, amelyre vonatkozó előkészítő munka már folyamatban van”. 

Forrás: Magyar Hírlap

 

Kapcsolódó cikkek

Kávés doboz biztonsági szelepének hiánya okozhat sérülést

2018. április 03. 07:12
A Nébih értesülései szerint a holland hatóság - fogyasztói panasz alapján - bejelentést tett a RASFF rendszeren keresztül, miszerint Olaszországból származó, illy márkájú, szemes kávé egyes alumínium dobozainak aljáról hiányzik a biztonsági szelep. A biztonsági szelep feladata a tárolás során a dobozban keletkező túlnyomás kiegyenlítése. A szelep hiányában a doboz nyitásakor a fedő felpattanhat és sérülést okozhat.

Jogellenes volt az azonnali hatályú felmondás a beteg munkavállalónak

2017. július 25. 09:17
Jogellenes az azonnali hatályú felmondás, ha 30 napos keresőképtelenséget követően a munkáltató nem küldi soron kívüli munkaköri vagy szakmai alkalmassági vizsgálatra a munkavállalóját. Ez esetben nem hivatkozhat arra, hogy a dolgozó megszegi a munkavégzésre irányuló kötelezettségét azzal, ha a táppénzes időszak lejártát követően nem jelenik meg a munkahelyén, miközben korábban közölte a betegsége tényét, és azt is, hogy nem tudja ellátni a munkáltató által számára felajánlott munkakörökben végzendő feladatokat – mondta ki ítéletében a Kúria.