Hatvan százaléknyi uniós forrás kerül a gazdaságba

2017. április 04. 14:33
A tíz operatív programra eső 8921 milliárd forintnyi európai uniós forrás teljes egészét meghirdette a március 31-i határidőig a kormány, ezt kiegészítve állami forrásból további 307 milliárd forint értékben jelent meg pályázat a 2014–2020-as támogatási ciklusban.

Feszes határidőt szabott magának a magyar fejlesztéspolitikai rendszer azzal, hogy vállalta: a 2014–2020-as európai uniós ciklushoz kötődő 8921 milliárd forintnyi kerethez kapcsolódó összes pályázatot meghirdeti március 31-ig. A Világgazdaságnak kiadott, a Miniszterelnökségtől származó részletes adatokból azonban kiderült, a törekvés nem volt hiábavaló, múlt hét péntekig valóban valamennyi felhívás nyilvánosságra került. A dömping eredményeként a 8921 helyett 9228 milliárd forintnyi EU-s pályázat válik elérhetővé, a tagországi túlvállalás nyomán ugyanis az uniós támogatást 307 milliárdnyi állami forrás is kiegészíti. (A szintén határidőig meghirdetett vidékfejlesztési pályázatok itt megtekinthetőek.)

Fontos tudnivaló: ez nem jelenti azt, hogy az érintett felhívásokra kivétel nélkül be lehet adni a pályázatot április első felében, bőven akadnak olyanok, amelyeknél három hónap vagy fél év múlva, esetleg az év végétől lehet benyújtani a kérelmet.

A következő részeredményt 2018 tavaszáig kell elérnie a rendszernek azzal, hogy a meghirdetett pályázatok mindegyikén győztest is hirdetnek. A kormány ígérete szerint a 2007–2013-as uniós ciklussal szemben 2014 és 2020 között az összes forrás nem 16, hanem 60 százaléka kerül a cégekhez, azaz jut közvetlenül a gazdaságba. Ezen a téren azonban van hová előrelépni, a kritikusok szerint még azokon a területeken is csak 30-40 százalékban jutnak el a források a cégekhez, ahol a teljes összegnek a versenyszférában lenne a helye. A szakértők úgy látják, a feldolgozóipari kapacitás bővítése, a képzési támogatás és a kombinált hiteltermékek tehetik versenyképesebbé a magyar kis- és középvállalkozásokat, nem pedig az, ha a piaci szereplők helyett a közszférában marad az uniós pénz.

Tekintve, hogy a magyar kormány előzetesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottsággal, a hozzá szükséges önerővel együtt ez a forrás 12 ezermilliárd forintos fejlesztést jelenthet hazánknak az évtized végéig. Amennyiben a 60 százalékos ígéret is megállná a helyét, több mint 7000 milliárd forintnyi beruházást, projektet, fejlesztést valósíthatna meg a kkv-szektor. A GINOP 2499 milliárd forintos kerete leginkább az, amelybe a piaci szereplők kapaszkodhatnak, a kiegészítő állami forrásokkal 2558 milliárd forint pályázható meg. A program kiemelt célja a kkv-k versenyképességének javítása, a kutatás és fejlesztés támogatása, illetve az infokommunikáció fejlesztése.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Forrás az agrárágazati képzésekre

2017. március 27. 08:33
A Lázár János vezette Miniszterelnökség módosítja az "Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek" című pályázati felhívás támogatási kérelmeinek benyújtási időszakát. Az ágazat fejlesztését célzó, 6,2 milliárd forint keretösszegű felhívásra a kérelmeket 2017. március 27. helyett 2017. április 14-től nyújthatják be az érintettek – tájékoztatott a Miniszterelnökség.

Csak nyárra születik döntés az agrártámogatási pályázatokról

2017. május 22. 09:45
A nyári időszakban döntés születik a beérkezett agrártámogatási pályázatokról és a tervek szerint újabb pályázatokat is megnyitnak - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Pápai Agrárexpo alkalmával tartott szakmai konferencián, pénteken.