Pályázatíró maffia: rendőrségi feljelentést tett Lázár tárcája

2016. december 16. 08:38
Rendőrségi feljelentést tett a Lázár János vezette Miniszterelnökség az uniós támogatásokat közvetítő Vidékfejlesztési Program (VP) mikrovállalkozások számára kiírt pályázata miatt. A tárca gyanúja szerint „pályázatíró maffia” próbált meg jogosulatlanul hozzájutni az EU-s támogatásokhoz.
 

Költségvetési csalás gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett a napokban a Miniszterelnökség, mert a támogatások jogosulatlan megszerzésére irányuló kísérleteket tárt fel a VP mikrovállalkozási pályázatánál – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Kis Miklós Zsolt, a minisztérium államtitkára. A tárca „pályázatíró maffiára” gyanakszik, mert egyes személyekhez túlságosan sok, teljesen megegyező szövegezésű pályázat köthető.

A tárca szerint életszerűtlen, hogy bizonyos pályázatírókhoz akár százas nagyságrendben kapcsolhatók olyan pályázatok, amelyek nagyrészt csak a benyújtó magánszemélyek adataiban különböznek egymástól. A főként Kelet-Magyarországon előforduló, visszásnak tűnő esetekben a pályázatokat sokszor roma származású személyek nyújtották be. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyes megyei kirendeltségeinek jelzései szerint látványosan növekedett az ügyfél-nyilvántartási regisztrációs kérelmek száma azt követően, hogy a mikrovállalkozási pályázat megjelent.

A rendőrségi nyomozás miatt valószínűsíthető, hogy a benyújtott pályázatok elbírálása hosszabb időt vesz majd igénye – mondta Kis Miklós Zsolt. A rendőrségi eljárással párhuzamosan azonban az MVH is elvégzi majd a pályázatok úgynevezett jogosultsági ellenőrzését. A hivatal is kizárhatja azokat a pályázatokat, amelyeknél „mesterséges körülmények megteremtésére”, vagyis visszaélésekre utaló kísérleteket állapít meg.

Mint ismert, a Miniszterelnökség a mikrovállalkozások indításáról, illetve a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásáról szóló pályázatot 13,85 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg. A kiírást azonban november végén fel kellett függesztenie túligénylés miatt. Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint a felhívásra összességében 140 milliárd forintnyi igény érkezett be, vagyis tízszer annyi, mint a meghirdetett támogatási keret.

"Kamugyanús" élelmiszeripari pályázatok
Ki kívánja szűrni a Miniszterelnökség a „kamugyanús” pályázatokat a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari pályázatánál is – szögezte le Kis Miklós Zsolt a Magyar Közgazdasági Társaság mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakosztályának tegnapi ülésén. Az államtitkár szerint sok olyan pályázat van, amelyekkel „10-20 millió forintos kft.-k 2 milliárdos beruházásokat” akarnak megvalósítani. Feltételezhető, hogy e projektcégek csak a támogatások megszerzésére törekednek tényleges fejlesztések helyett. A 2007-2013 közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) is előfordult, hogy egyes vállalkozások a megkapott forrásokat nem használták fel, hanem később a megnyert támogatással együtt próbálták eladni cégeiket, telepeiket. Kis Miklós Zsolt szerint a tárca meg akarja előzni, hogy a VP-s források kapcsán is olyan tartalmú hirdetések jelenjenek meg, "hogy egy 10 milliós kft. támogatással együtt eladó”. Ezért a minisztérium az ilyen jellegű pályázatokat túlságosan kockázatosnak minősíti majd, és várhatóan "nulla közeli" pontszámmal minősíti azokat. A tárca egyébként nemrég az élelmiszeripari pályázatot is felfüggesztette, mert a 141 milliárd forintos támogatási keretre több mint 274 milliárdnyi igény érkezett be.
agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Lázár: gondolkozzon el, aki csak pályázati pénzre vár

2017. szeptember 28. 08:12
Talpon kell maradnia a magyar mezőgazdaságnak akkor is, amikor már nem lesznek a jelenlegihez hasonló uniós támogatások – jelentette ki a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte mérlegelnie kell gazdálkodási jövőjét annak, aki csak pályázati pénzből szeretne megélni.

Gyorsuló döntések, gyorsabb kifizetések várhatók

2017. március 13. 09:08
Több témát is érintett az Agrárium 2017 konferencia. A vidékfejlesztési pályázatok esetében a felszólalók a csúszásokat kifogásolták, és a döntések felgyorsítását sürgették. A kormány képviselői szerint az idei tervezett kifizetések tarthatóak lesznek.