Havazás: több utat is lezártak a Mátrában

2023. január 20. 12:32
A Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullott. A Magyar Közút lezárja a Kékestetőre vezető utakat, mert balesetveszélyesek.
 
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott Heves vármegyében is. A Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is hullott - közölte a Magyar Közút.
Havazás: több utat is lezártak a Mátrában
Az intenzív esőzések és havazások nyomán a hegyvidéki szakaszokon is olyan mértékben átázott a talaj, hogy több fakidőlés is nehezítette és veszélyeztette a közlekedést a héten. A már említett nagyobb tömegű tapadó hó és éjszakai, hajnali jegesedés miatt pedig szintén voltak fakidőlések és ágleszakadások.
 
Az előrejelzések alapján hétvégén további jelentős mennyiségű csapadék és erős széllökések várhatóak a Mátra térségében, amelyek további fakidőléseket, ágleszakadásokat eredményezhetnek. Az élet- és vagyonvédelmi okok miatt, illetve az utak járhatóságának fenntartása érdekében a következő napokban ezért korlátozzák a behajtást a Kékestetőre vezető mellékutakon.
 
Ez azt jelenti, hogy a Magyar Közút a társszervekkel, hatóságokkal való egyeztetés alapján a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton 2023. január 20-án, pénteken 19 órától egészen 2023. január 22., vasárnap 19 óráig teljes útzárat vezet be. Ezen alsóbbrendű utakat így kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok használhatják majd a következő időszakban. A rendőrség és a polgárőrség pedig folyamatosan ellenőrzi majd a lezárás idején, hogy mely járművek használhatják nagyon indokolt esetben a bekötőutakat.
 
A fenitek alapján a Magyar Közút arra kér mindenkit, hogy a teljes lezárás ideje alatt mindenképpen kerüljék el ezeket az útszakaszokat és semmiképpen se tervezzenek utazást az érintett utak igénybevételével. A közútkezelő arra is felhívja a figyelmet, hogy a Mátra más útjain is előfordulhatnak ágleszakadások, fakidőlések az időjárási helyzet miatt, így valamennyi útszakaszon érdemes az autósoknak fokozott óvatossággal, körültekintéssel vezetniük.
 
A közútkezelő a közlekedők megértését kéri, az útlezárásokra az autósok biztonsága, testi épsége érdekében kerül sor. Az érvényben lévő korlátozásokról érdemes folyamatosan tájékozódni.
 
forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

6 borrégió, 22 borvidék és 67 borászat a Debreceni Jazz- és Bornapokon

2023. július 14. 12:40
A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, melyet – a 2020-as év kivételével - 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 3. és 6. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a debreceni Nagyerdőbe, a Békás-tó partjára.
 
A rendezvényen hazánk mind a 6 borrégiója és 22 borvidéke bemutatkozik majd 67 borászaton keresztül - így többek között az egri, a mátrai, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a soproni pincészetek is górcső alá kerülhetnek.

Elindult a vármegye- és országbérlet saját weboldala

2023. április 18. 12:23
Elérhető a MÁV-Volán csoport által létrehozott orszagberlet.hu weboldal, amely a május elsejétől érvényes vármegye- és országbérlettel kapcsolatban segíti az utasok tájékoztatását, a megfelelő bérlettípus kiválasztását – közölte a cégcsoport.