Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

2024. március 18. 16:42
Ismét életjelet mutatott a legnagyobb magyar autópálya-építési projekt. Ha elkészül, az M9-es Debrecent Kőszeggel köti össze, és 300 kilométer hosszú lesz.
Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt
Új hír érkezett a hányatott sorsú M9-es autópályáról. A projektről a Világgazdaság március elején írta legutóbb, hogy ütemezetten zajlanak a tárgyalások az M9-es teherforgalmi határátkelőhelyig tartó déli lekötéséről.
 
Most a Magyar Építők arról számolt be, hogy már készülnek a bácskai településtől az országhatárig futó M9-es gyorsforgalmi út és egy új teherforgalmi határátkelőhely tervei. Az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a Roden Kft. és a Főmterv Zrt. készítheti el a Tompától az országhatárig futó, 
 
mintegy 7 kilométer hosszú, kétszer két sávos gyorsforgalmi út, 
valamint egy új teherforgalmi határátkelőhely terveit. 
Ez a két cég adta a legjobb ajánlatot az uniós közbeszerzési hirdetmény, a TED friss jelentése szerint. Az elnyert feladat értelmében a tervezőirodák vállalták az M9-es déli lekötése folytatásaként épülő út nyomvonalának kijelölését, a környezetvédelmi engedélyek megszerzését, valamint a tanulmányterv elkészítését.
 
Korábbi információk szerint a tanulmányterv elkészítése már folyamatban van, a dokumentumot augusztusra kell elkészítenie a tervezőcsapatnak. A környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás eredményes lefolytatásának jövő év szeptemberéig kell befejeződnie.
 
A tényleges megvalósulás kapcsán Véh László, Tompa polgármestere bizakodó. Úgy nyilatkozott, hogy bár nem tudja, mikor fog megtörténni az első kapavágás de ilyen közel még nem volt sosem, hogy Tompa település elérhető közelségében megépüljön egy gyorsforgalmi út.
 
Mit kell tudni az M9-es autópályáról?
Az M9-es autópálya megépítése régi terv. Ha teljes egészében elkészül, nagyjából 300 kilométer hosszúságot érne el. Ezzel ez az autópálya lenne a leghosszabb tranzitútvonal. Célja a jelenlegi sugaras gyorsforgalmi úthálózatot összekötése Magyarországon.
 
A vonatkozó Wikipédia-szócikk szerint az M9-es autóút a Budapest-központú, sugaras gyorsforgalmi úthálózat oldására építendő gyűrű irányú úthálózati elem. Útvonalát csak mintegy iránymutatásként jelölték ki, végleges nyomvonala még egyeztetés tárgyát képezi. Az M9-est a vidék körútjaként is nevezik, az országot nyugatról keleti irányba átszelve 
 
  • Debrecen, 
  • Békéscsaba,
  • Szeged,
  • Pécs,
  • Kaposvár,
  • Nagykanizsa,
  • Zalaegerszeg,
  • Körmend,
  • Szombathely,
  • és Kőszeg 
  • városokat kötné össze.
 
A Magyar Építők tavaly október végén arról számolt be, hogy a pályából eddig 20 kilométernyi szakasz (az is csak kétszer egy sávon) készült el, ám folytatódhat a kivitelezése: kiírták a közbeszerzést az M9-es gyorsforgalmi út újabb három szakaszának tervezésére.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

800 év emlékei egy világjáró apát életén keresztül a Pannonhalmi Apátságban

2024. április 29. 16:45
Kivételes kincseket mutat be a Pannonhalmi Főapátság az április 27-én megnyílt időszaki kiállításán: többek között 800 éves oklevelek, dokumentumok és építészeti emlékek is megtekinthetőek a szerzetestemplom építtetőjének életét bemutató tárlaton.

Szerzetesi cellákat alakítottak át szállodai szobákká Sopronbánfalván

2024. január 23. 16:00
A Sopronhoz tartozó, hegyek közé ékelődő Sopronbánfalván, a templom falához épült kolostorban különleges világba csöppenünk. Az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobás szállodai szobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a mai kor igényeit is kielégítve.