Hazai borászati siker

2023. augusztus 25. 14:16
A magyar hulladékgazdálkodásban pár hónapja a kiterjesztett gyártói felelősségrendszer, az EPR van érvényben. Az unió által előírt új szabályozás szerint a gyártóknak kell megfizetniük a termékeikkel kapcsolatos hulladékkezelés költségeit. Az unió előírta minden tagországnak, hogy hogyan kell elérni a hulladékok kibocsátását és annak visszagyűjtését. Ez a program Magyarországon is elindult és ennek az a következménye, hogy minden ilyet kibocsátónak – ide értve a csomagolóanyagokat is – kiterjesztett termékfelelősségi díjat kell fizetni. Ez természetesen költségnövekedés.
 
Hazai borászati siker
A szabályozás számos agrárvállalkozást is érint, a borágazatra eddig is jelentős terheket rótt az elmúlt években a világjárvány, majd az energiaválság és az infláció. Az ágazat szereplői szerint több terhet már nem bírnak el a pincészetek. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint minimális nyereség realizálódik mostanában a borászatokban, amelyek eddig is azzal szembesültek, hogy 45 százalékos volt az imputanyagok emelkedése, viszont 10 százalékkal lehetett csak megemelni a borok árát, mert nem fedezte ezeket a költségeket.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériumhoz fordult annak érdekében, hogy ne növekedjenek az ágazat terhei. A bor esetében a borospalack ugyanis az a csomagolástípus, amely után eredetileg jelentős hulladékkezelési díjat kellene fizetni, amely ebben a formában – a mostani rendkívül kiélezett borpiaci helyzetben – megterhelést jelent a kormányzat megítélése szerint. A tanács kérését meghallgatva az a döntés született, hogy a korábbi termékdíjjal azonos mértékű díj terheli csak a borászatokat. Az unió által előírt szabályozás egy másik eleme, az italcsomagolások kötelező betétdíja és visszaváltása jövő év elején lép majd életbe. A borászatok az új rendszerben is szeretnék megőrizni hagyományaikat, azaz üvegből készült palackokba töltenék a boraikat.
 
Frittmann János szerint ha ezt nem sikerül megtartani, akkor több évtizedes munkája veszik kárba az ágazatnak, amivel elérték ezt a színvonalat. Egyikőjük sem szeretné, ha műanyag palackokba terelődnének át a minőségi borok. Ezt akadályozta meg egy kormányrendelet, de a szakma szerint a januárban életbe lépő másik változásnak is ebbe az irányba kellene tartania. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa abban bízik, hogy a minisztériumnál sikerült ezt a költségteher csökkentést is elérni.
 
A szőlészeknek idén nem csak az imputanyagárak növekedése, hanem az időjárás is gondot okoz. Kimondottan nehéz éve van az ágazatnak, az állandó esőzésekkel, a peronoszpóra, lisztharmat és a különböző gombabetegségek megjelenésével. Ez megdrágította a szőlőtermelést. Az EPR-termékdíj mértékének csökkentése lehetőséget nyit arra, hogy a borászatok idén magasabb árat fizessenek a termelőknek a szőlőért. Mindez számos családi gazdaság védelmét szolgálja.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Rohamosan nő a kerékpárosok száma a magyar utakon

2023. február 21. 10:38
Már a magyar lakosság több mint felének van kerékpárja, vagy rollere – olvasható az OTP Mobil közleményében. A felmérésükből az derült ki, hogy az elmúlt négy évben egyre többen szánnak nagyobb összeget ezekre a közlekedési eszközökre és használják is őket. A magyar bringások számára a legfontosabb a kerékpár állapota és csak utána következik a KRESZ szabályok betartása.
 
A magyar lakosság 56 százalékának van kerékpárja és egyre többen használják őket a mindennapok során. Az OTP Mobil felmérése szerint a tulajdonosok harmada rendszeresen biciklizik a szabadidejében, 20 százalékuk pedig a munkába járáshoz használja a kerékpárját.

Egészen különleges fekete lyukat fedeztek fel

2023. augusztus 03. 12:37
Nagy segítség lehet a tudósoknak a fekete lyukak evolúciójának megértéséhez annak az objektumnak a részletekbe menő megismerése, amely szupermasszív volta ellenére meglehetősen könnyű.