Helyi családokat oktat palántanevelésre a nyúli gazdálkodónő

2024. január 10. 16:12
A gazdálkodó-vállalkozó Buzásné Kata a Corteva Agriscience ösztöndíjprogramjának segítségével indította el a projektet.
 
Buzásné Kata, a Nyúli tüzes chili márka alapítója a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat támogatásával a fenntartható hazai növénytermesztést és élelmiszer-feldolgozást segíti elő a Győr melletti Nyúl községben.
Helyi családokat oktat palántanevelésre a nyúli gazdálkodónő
Buzásné Kata, a Nyúli tüzes chili márka alapítója – fotó: Corteva Agriscience
 
Buzásné Kata a Corteva TalentA-2021 női gazdálkodóknak szóló oktatási ösztöndíjprogramjának harmadik helyezettjeként a támogatás felhasználásával valósította meg a projektjét, amelynek célja a helyi közösség edukálása a hatékony palántanevelési technikákról, valamint a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásról, tükrözve a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti növekvő társadalmi igényt.
paprika
A projekt során Kata 100 család igényeit tudja kiszolgálni palántákkal, a projekt kezdete óta pedig mintegy 30 család kapott segítséget a feldolgozással kapcsolatos tanácsadásban.
 
"A TalentA program segített abban, hogy megtaláljam az erősségeimet, és hogy a mezőgazdaságban szerzett 10 éves tapasztalatomra építhessek. A Cortevának köszönhetően hasznos, gyakorlatias tanácsokat adhatok a gazdaságba látogatóknak, valamint hatékonyan segíthetek nekik az élelmiszerek feldolgozásában, amely családi programként szélesebb közönséget vonz. Büszke vagyok arra, hogy segíthetek az egészséges és tápláló termények termesztésében" – mondta Buzásné Kata.
 
"A Cortevánál fontosnak tartjuk, hogy ne csak a gazdálkodók eredményességét támogassuk fenntartható megoldásokkal, hanem képzéssel és tudásmegosztással is hozzájáruljunk a sikerükhöz. A TalentA programunkkal büszkén támogatjuk azokat a gazdálkodó nőket, akik elkötelezettek a fenntarthatóság és közösségeik fejlesztése iránt" – mondta Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.
 
A projekt során Kata 100 család igényeit tudja kiszolgálni palántákkal, a projekt kezdete óta pedig mintegy 30 család kapott segítséget a feldolgozással kapcsolatos tanácsadásban – fotó: Corteva Agriscience
 
A Corteva által alapított nemzetközi TalentA program először 2019-ben indult Spanyolországban, és azóta világszerte több mint 1200 női gazdálkodó vett részt a programban.
 
Magyarországon a Corteva 2023-ban második alkalommal valósította meg a programot, amelynek célja a női gazdálkodók támogatása, a vidéki közösségek fejlesztése, az élelmiszerbiztonság javítása, azáltal, hogy növeli a nők oktatási lehetőségeit és a mezőgazdaságban dolgozó nők finanszírozáshoz való hozzáférését.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Meghalt a föld tulajdonosa és az örökösök nem tudnak a birtokról. Létezik ilyen?

2024. április 04. 14:14
Ez annyira életszerű szituáció, hogy egy törvényjavaslattal most rendezni is akarják a zavaros helyzetet.

Így lehet pályázni a hektáronkénti 115 euró vissza nem térítendő támogatásra

2024. március 13. 16:13
Megjelent a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs támogatása pályázat.
 
Meghirdetésre került az első vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. Az érintett gazdálkodók a Natura 2000 gyepterületek után vehetnek igénybe kompenzációs támogatást, amelynek rendelkezésre álló, tervezett keretösszege 36,1 milliárd forint – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca sajtóközleménye szerint.