Helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit

2022. december 08. 19:48
A Duna-Ipoly Nemzeti Park 480 millió forintos ráfordítással 195 hektáron helyreállította a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit - közölte a nemzeti park kommunikációs referense.
 
A Táti-szigeteken az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége.
 
A térséget 2020 márciusában nyilvánították természetvédelmi területté.
Helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit
Az Esztergomtól délnyugatra található dunai szigeteken védett, és fokozottan védett növényfajok találhatók, mint a kornistárnics (fotónkon) és a mocsári aggófű.
 
A szigetvilág érintetlensége biztosíthatja a fekete gólya, a rétisas, a haris és az európai hód életfeltételeit.Az egykori folyómenti vizes és vízközeli élőhelyek maradványainak védelmével megőrizhetők a kiemelkedő természeti értékekkel rendelkező ártéri élőhely-maradványok, mocsárrétek és puhafás ligeterdők - írták a sajtóközleményben.
 
Az élőhely helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a földnyelvek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást és mocsárrétet alakítottak ki.
 
Az egyik szigeten egy mesterséges tavat hoztak létre, a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok helyére őshonos növényeket telepítettek 30 hektáron.
 
Forrás: hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Újrahasznosított tollból készülő termékek gyártására dolgozott ki eljárást a Naturtex Kft. az SZTE kutatóival

2024. február 01. 16:14
Újrahasznosított tollból készülő, tartós higiéniás szintet biztosító termékek gyártására dolgozott ki eljárást a Naturtex Kft. a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Szelíd növényvédelem a kiskertekben – Szakmai nap Győrben

2024. február 15. 17:40
A szakmai előadásokon sok új ismeretet szerezhetnek az érdeklődők.
 
Időpont: 2024. február 20. (kedd) 13 óra
Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győr, Szent István út 10/A