Hétfőn lejár egy határidő – több ezer termelőt érint

2021. január 28. 13:39
Idén – mivel a megszokott január 31-i határidő vasárnapra esik – február 1-jéig kell beadni a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). Eddig a több mint 22 ezer érintett megközelítőleg kétharmada tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A február 1-jei határidő jogvesztő, az adatszolgáltatás elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.
Hétfőn lejár egy határidő – több ezer termelőt érint

Idén február 1-jéig kell benyújtani elektronikus úton a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

A kötelezettség az alábbi támogatásokban részesülő termelőre vonatkozik:

  • Vidékfejlesztési Program (VP) agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) (2015, 2016);
  • VP ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) (2015, 2018);
  • VP NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések;
  • Vízvédelmi célú nem termelő beruházások (NTB): vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése;
  • VP élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (NTB).

Idén több mint 22 ezer termelőnek kell benyújtania a web-GN-t, 2021. január 28-ig az érintettek megközelítőleg kétharmada, 15 ezer gazdálkodó tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A 2021. február 1-jei határidő jogvesztő, hiánypótlásra nincs lehetőség. A mulasztás az előző évi támogatási összeg 15 százaléknak elvesztését eredményezi. Azoknál a támogatásoknál, ahol a tápanyag-gazdálkodási terv beküldése is előírás (VP-AKG szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok, VP-ÖKO szántó, illetve ültetvény földhasználati kategóriák), a web-GN beküldésének hiánya további 15 százalékos levonást von maga után.

A web-GN nyomtatvány aktualizált változata a NÉBIH honlapján elérhető. A kitöltött nyomtatványt az ügyfélkapun keresztül kell beküldeni. A beküldés akkor sikeres, ha három üzenet érkezik az ügyfélkapus tárhelyre: kettő az ügyfélkaputól, a harmadik pedig a NÉBIH-től. Amennyiben a NÉBIH általi visszaigazolást a beküldő 24 órán belül nem kapja meg, akkor azt az akg@nebih.gov.hu e-mail címen szükséges jelezni.

 

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak.

 

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Lázár János: Lengyelország és Szlovákia leuralta élelmiszerekkel a magyar polcokat

2021. január 11. 09:09
A magyar élelmiszeripar habár alapanyag-termelésben kiemelkedő, de kész termék nem keletkezik nagy mennyiségben - mondta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarország elveszítette az élelmiszeripari export lehetőségeit és inkább importál, emiatt Lengyelország és Szlovákia például ledömpingelte kész élelmszeripari termékekkel a magyar polcokat. A kormánybiztos emellett beszélt arról is, hogy mikor lesz olyan stádiumban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., hogy nemcsak egy jó mintagazdaság lesz, de ő maga is büszke lesz rá.

Az IKR Agrár Kft. széleskörű innovációval rendelkezik

2020. március 03. 08:48
Az IKR egyik legfontosabb tevékenysége a műtrágyához kapcsolódik és folyamatos újításokon megy át, a legtökéletesebb minőség elérése érdekében.