Hétfőtől még jobban bekeményítenek a tiltakozó német gazdák

2024. január 16. 11:40
A rendőrség legalább tízezer résztvevőre számít.
 
Hetedik napja tüntetnek a gazdák Németországban és továbbra sem adják fel, folytatják a tiltakozó akciókat. Hétfőre minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe, amelyhez a fuvarozók is csatlakoznak. Olaf Scholz kancellár szombaton nyugalomra intett és együttműködésre szólított fel – írja a hiradó.hu.
Hétfőtől még jobban bekeményítenek a tiltakozó német gazdák
Minden eddiginél nagyobb demonstráció várható – fotó: hirado.hu/Youtube
 
Forrnak az indulatok
Egy hete indult traktorkonvoj Berlin felé: a német fővárost több ezer elégedetlen gazda vette blokád alá – azóta el sem mozdultak, folyamatosak a tiltakozó akciók.
 
A tüntetők országszerte tartottak tömegtüntetéseket – autópályákat, gyorsforgalmi utakat bénítottak meg, dudáltak és villogtak a mezőgazdasági gépek. Az elmúlt napokban végeláthatatlan sorokban álltak például Augsburgban és Nürnbergben is.
 
A termelők végső elkeseredésükben, a kormányzati megszorítások miatt vonultak utcára.
 
„Azt szeretnénk elérni, hogy ne emeljék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá, hogy megmaradjanak az eddigi támogatások, ezért küzdünk" – foglalta össze követeléseik lényegét Hubertus Krupp gazda.
 
Nyugalomra és együttműködésre szólította fel a gazdákat a német kancellár
Mint ismeretes a német balliberális kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy évi 480 millió eurót vonnak el a mezőgazdaságtól költségvetési nehézségek miatt – megszüntetnék a gázolaj-támogatásokat és csökkentenék az adókedvezményeket. Később már visszakoztak: az intézkedéseknek csak egy része valósítanák meg és azt sem azonnal, hanem fokozatosan vezetnék be.
 
A német kancellár szombati videóüzenetében nyugalomra és együttműködésre szólította fel a gazdákat, aki szerint jó kompromisszumot sikerült elérni, hiszen figyelembe vették a gazdák aggályait és azok alapján döntöttek a szigorításokról. Ezzel viszont a tüntetők nem értenek egyet és bejelentették: folytatják a tiltakozó akciókat.
 
A gazdák hétfőre minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe
"Óriási a társadalmi elégedetlenség Németországban, ami az elmúlt évek hibás politikájának az eredménye" – fogalmazott a Magyar Nemzet újságírója az M1-en. Dócza Edit véleménye szerint a válsághelyzet akár a kormány bukásához is vezethet.
 
„Politikai vetülete az, ami sokkal súlyosabb lesz. Tehát az mindenképpen kijelenthető, hogy a baloldal az lényegében előrébb helyezi, hogy megfeleljen az Európai Uniónak és a vezető uniós politikusoknak, mint a németországi társadalomnak. Én azt gondolom, hogy ez viszont eléggé a kudarc irányába fogja tolni a baloldali pártokat" – véli az újságíró.
 
A gazdák hétfőre minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe, amihez csatlakoztak a fuvarozók is. Több mint ötezer traktorra és teherautóra, valamint 10 ezer tüntetőre számítanak.
 
A rendőrség felkészült arra, hogy a megmozdulás szinte az összes főbb bevezető csomópontot érinti majd, emiatt pedig teljesen megbénulhat a német főváros közlekedése.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fedezzük fel a torma előnyeit!

2023. április 03. 13:20
A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!
 
A gyógyászati ​​célú felhasználása többezeréves múltra tekint vissza, és rendszeresen születnek új kutatások a növénynek tulajdonított gyógyhatások tudományos alátámasztása érdekében.
Amit biztosan tudunk róla, hogy gazdag kalciumban, élelmi rostban, folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, C vitaminban és cinkben, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Masterplast: 34 százalékkal csökkent az árbevétel a második negyedévben

2023. július 27. 13:58
Az építőipari szigetelőanyagokat gyártó Masterplast árbevétele 34 százalékkal 37,812 millió euróra csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett gyorsjelentésében az építőipari piac fokozódó visszaesésével, az alacsonyabb kereslettel magyarázott a társaság - írta az MTI.