Kínában megépült az első gyár, amely szénből cseppfolyós üzemanyagot állít elő

2024. február 05. 15:38
A bioetanol előállítás a termékárak növekedésével egyre kevésbé gazdaságos.
 
A kínai Anhui tartományban az állami tulajdonban lévő Shaanxi Yanchang Petroleum csoport megépítette a világ legnagyobb olyan gyárát, amely a szenet cseppfolyós üzemanyaggá képes átalakítani, évente mintegy 600.000 tonnás mennyiségben – olvashatjuk az scmp.com hírportálon.
 
Kínában megépült az első gyár, amely szénből cseppfolyós üzemanyagot állít elő
A korábban gabona, illetve cukornád alapon történő, évente nagy mennyiségű bioetanol előállítás ugyanis egyrészt élelmiszer-alapanyagot von el, másrészt a termékárak növekedésével egyre kevésbé gazdaságos.
 
A gyár egy úgynevezett DMTE új technológia segítségével az etanolt tulajdonképpen nem közvetlenül a szénből, hanem a kokszolókemence gázaiból – azaz a kokszgyártás melléktermékéből – állítja elő, és ez a technológia földgázból vagy acélgyári gázból is nagyüzemi etanol-termelést tesz lehetővé.
 
Ennek a - néhány évtizeddel korábban elképzelhetetlen - technológiának legnagyobb előnye, hogy a nehezen kezelhető és nehezen szállítható, az égetés során pedig erősen környezetszennyező szénből belső égésű motorok hajtására is alkalmazható üzemanyagot képes előállítani.
 
Ezzel a megoldással az ázsiai ország jelentősen függetlenítheti magát a (folyékony) üzemanyag importtól. Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely ipari szinten alkalmazza a technológiát, amely évente 3,95 millió tonna etanol előállítását teszi lehetővé.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Átadták a megújult békéscsabai vásárcsarnokot

2023. június 29. 13:35
Miként lehet nagyobb teret nyitni a hazai élelmiszereknek? – erre a kérdésre a fejlesztés, a piacfelújítás és -építés a leginkább kézenfekvő válasz. Olyan 21. századi vásárterekre van szükség, ahol szívesen árulja portékáját a termelő és ahová szívesen járunk vásárolni – fogalmazott a Békéscsabai Térségi Vásártér ünnepélyes átadásán Feldman Zsolt.

Felhívás a 2023. Év Szaktanácsadója Díjra történő jelölésre

2023. április 27. 11:33
Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeretné elismerni a szaktanácsadók munkáját.
 
A pályázat célja
Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös díjjal kívánja elismerni azt a szaktanácsadót, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját.