Kínában megépült az első gyár, amely szénből cseppfolyós üzemanyagot állít elő

2024. február 05. 15:38
A bioetanol előállítás a termékárak növekedésével egyre kevésbé gazdaságos.
 
A kínai Anhui tartományban az állami tulajdonban lévő Shaanxi Yanchang Petroleum csoport megépítette a világ legnagyobb olyan gyárát, amely a szenet cseppfolyós üzemanyaggá képes átalakítani, évente mintegy 600.000 tonnás mennyiségben – olvashatjuk az scmp.com hírportálon.
 
Kínában megépült az első gyár, amely szénből cseppfolyós üzemanyagot állít elő
A korábban gabona, illetve cukornád alapon történő, évente nagy mennyiségű bioetanol előállítás ugyanis egyrészt élelmiszer-alapanyagot von el, másrészt a termékárak növekedésével egyre kevésbé gazdaságos.
 
A gyár egy úgynevezett DMTE új technológia segítségével az etanolt tulajdonképpen nem közvetlenül a szénből, hanem a kokszolókemence gázaiból – azaz a kokszgyártás melléktermékéből – állítja elő, és ez a technológia földgázból vagy acélgyári gázból is nagyüzemi etanol-termelést tesz lehetővé.
 
Ennek a - néhány évtizeddel korábban elképzelhetetlen - technológiának legnagyobb előnye, hogy a nehezen kezelhető és nehezen szállítható, az égetés során pedig erősen környezetszennyező szénből belső égésű motorok hajtására is alkalmazható üzemanyagot képes előállítani.
 
Ezzel a megoldással az ázsiai ország jelentősen függetlenítheti magát a (folyékony) üzemanyag importtól. Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely ipari szinten alkalmazza a technológiát, amely évente 3,95 millió tonna etanol előállítását teszi lehetővé.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszűnik a Commerzbank Magyarországon

2023. január 19. 09:33
 
December 21-én elrendelte az Erste Bank által megvásárolt Commerzbank Zrt. végelszámolását az MNB – derült ki a felügyelet napokban közzétett határozatából.
 
A bank működési engedélyét még 1993. március 26-án az Állami Bankfelügyelet adta ki, többek között ezt is visszavonta december 22-ével jogutódja, az MNB. Ezzel egyidejűleg elrendelte a hitelintézet végelszámolását, és kijelölte végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t. Az MNB a végelszámolás kezdő időpontjaként 2022. december 23. napját határozta meg, a felügyelet eljárása során eljárási költség nem merült fel.

Megfázás ellen kincset ér: így készül a házi gyömbérszörp, gyömbéres cukorka!

2023. január 13. 11:15
A téli hónapokban nehéz megúszni a megfázást, illetve a különféle bakteriális és vírusos eredetű légúti megbetegedéseket, amelyek kellemetlen tünetei közé soroljuk a köhögést, a torokfájást és az orrdugulást – azonban ezeket a panaszokat jelentősen csillapíthatjuk, akár gyógyszertári készítmények nélkül is, ha tudjuk, milyen gyógynövények használnak a meghűléses betegségek ellen. Az influenzaszezon slágernövénye évek óta nem más, mint a gyömbér, amiből ínycsiklandó, egyben egészséges szörpöt, cukorkát készíthetünk megfázás ellen.