Hétvégén kerül megrendezésre a 24. Gyulai Pálinkafesztivál

2024. május 14. 17:34
Május 17-19. között rendezik meg a 24. Gyulai Pálinkafesztivált – közölték a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján hétfőn a gyulai várkertben.
Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a fesztivál a város legnagyobb gasztronómiai rendezvénye; jelentős turisztikai vonzerővel bír. Komoly szakmai gasztronómiai programok is kísérik, amivel hozzá tudott járulni a magyar pálinkakultúra fejlődéséhez.
Hétvégén kerül megrendezésre a 24. Gyulai Pálinkafesztivál
Emlékeztetett: 2000-ben rendezték meg az első fesztivált, azóta csak egyszer, a koronavírus-járvány miatt maradt el. „Nagy dolog, ha közel negyed évszázada meg tudnak rendezni egy fesztivált”, fogalmazott, a nehézségek között megemlítve a pénzügyi- és hitelválságot és az orosz-ukrán háborút is.
Gyulai Pálinkafesztivál 2024
Bora Imre fesztiváligazgató a Nemzeti összetartozás pálinkájának palackozását nevezte a fesztivál egyik legjelentősebb eseményének. A kezdeményezés 2018-ban indult azzal a céllal, hogy „a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát” erősítse.
Idén birspárlatokkal járult hozzá a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz és a Muravidék.
 
Pénteken Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áldja meg az összetartozás pálinkáját, amely egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló Herendi Porcelán butéliákba kerül.
A pálinka megfelelő kóstolása - tippek a helyes ízleléshez
Bora Imre kiemelte, hogy számos programot hoz a fesztiválra a Békés Vármegyei Kormányhivatal is. Az "Értékek a közfoglalkoztatásban" programelem keretében 8 vármegyei önkormányzat mutatja meg értékeit. Idén újdonság, hogy három nemzetiségi önkormányzat (Gyuláról a német és a román; Békéscsabáról a szlovák) is bemutatja hagyományait, gasztronómiáját, néptánccsoportok révén kultúráját.
 
Takács Árpád főispán hívta életre tavaly a "Főzz és segíts!" karitatív rendezvényt hagyományteremtő céllal. Bora Imre elmondta, reményeik szerint idén 40 csapat jelentkezik, így mintegy kétmillió forint gyűlik össze, amelyet idén az autista fiatalok ügyét zászlajára tűző Kádas György Alapítványnak, illetve a Hatodik Érzék Fogyatékkal Élőkért Egyesületnek juttatnak el.
Főzz és segíts! – jótékonysági főzés a Gyulai Pálinkafesztiválon
Varga-Bora Tímea főszervező az egyéb programokról szólva elmondta, a fesztivál pénteken 17 órakor a pálinka lovagrendek felvonulásával veszi kezdetét, ezen mintegy 130 pálinkalovag vesz részt.
Gyulai Hírlap - A pálinkalovagok látványos felvonulásával vette kezdetét a  Gyulai Pálinkafesztivál
Szombaton hirdetik ki a "Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny", valamint a második alkalommal megrendezett "Év pálinkás bonbonja" verseny eredményeit.
Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai  Pálinkafesztiválon - Sikeradó
Idén is lesz "Gazda és pálinka a konyhában" látványfőzés, amelyen a pálinka- és az agrárvilág szakemberei közösen készítenek birspálinkával „bolondított” ételeket. Meghirdettek három mesterkurzust is a békéscsabai Árpád Pálinka főzőmesterével, valamint a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóház vezetőjével, ezek már teltházasok – mondta Varga-Bora Tímea. Az érdeklődőknek azokban négy pálinkafőzde saját standjaiknál vezetett kóstolókat tart majd, amelyekre a helyszínen is lehet jelentkezni.
Gazda és pálinka a konyhában: látványfőzés és kóstolás a Pálinkafesztiválon
Esténként koncertek várják a belépőket, fellép mások mellett a Parno Graszt, Majka, Bye Alex és a Slepp, Dzsúdló, Demjén Ferenc, Fásy Ádám és a Zeneexpressz, valamint az Irigy Hónaljmirigy.
 
A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: minden nap lesznek néhány órás idősávok, amikor bárki ingyenesen bemehet a fesztiválra. Emellett a helyi lakosoknak – lakcímkártya és személyi igazolvány felmutatásával – kedvezményes belépőjegyet biztosítanak a szervezők.
 
A 24. Gyulai Pálinkafesztivál részletes programja és a kedvezményes idősávok a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon található meg.
 
forrás: agrotrend.hu / Híradó

Kapcsolódó cikkek

Energiatámogatásra pályázhatnak a szálláshelyek és az éttermek

2022. december 30. 11:18
A kormány döntése értelmében közel 21 ezer szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely-üzemeltető vállalkozás kaphat segítséget az energiaválság miatt megnövekedett rezsiköltségei mérsékléséhez.
A kormány a korábbi 6 pontos intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust.

A télen is csodálatos, hazánkban egyedülálló tapolcafői Örvény-tó a Forrás tanösvény mentén

2022. december 22. 11:45
Tapolcafő Pápa településrésze, attól nyolc kilométerre fekszik Veszprém irányába, s messze földön híres karsztforrásáról.
Tapolcafő közepén, több forrásból fakad az átlagosnál melegebb vizű, hajdan bő vízhozamú Tapolca-patak, amely az egyik legfontosabb természetföldrajzi tényező volt Pápa történetében: szerepet játszott mint ivóvíz, mint malmot hajtó és működtető folyóvíz,  vize irhások, kelmefestők és más kézművesiparosok számára az áztatáshoz és egyéb műveletekhez nélkülözhetetlen segédanyag volt.