Heves viták a szamóca miatt Spanyolországban

2023. május 02. 11:29
Andalúzia Európa egyik legfontosabb gyümölcstermelő régiója, ahonnan nagy mennyiségben exportálnak egyebek közt szamócát is számos országba.
Heves viták a szamóca miatt Spanyolországban
Heves vitákat váltott ki azonban, hogy a konzervatív kormányzású andalúz régióban további 800 hektáron engedélyezik a szamóca termesztését, mégpedig a kiszáradás által fenyegetett, és az UNESCO világörökségi listáján szereplő Doñana Nemzeti Park vizes élőhelyeinek közvetlen közelében. A környezetvédők és kutatók már megkongatták a vészharangot, mivel a döntés szerintük Spanyolország egyik legszebb természeti kincsét fenyegeti.
Az UNESCO pedig arra figyelmeztet, hogy leveszi a nemzeti parkot a természeti Világörökség-listájáról, ha engedélyezik a termesztés kibővítését. Az 1969-ben alapított Doñana Nemzeti Park bő 122 ezer hektáron terül el, Nyugat-Európa egyik legnagyobb vizes élőhelye.
 
Ám a régióban a talajvíz szintje évek óta drámai mértékben csökken, amelynek oka részben a klímaváltozás, részben az öntözött mezőgazdasági területek növekedése. A nemzeti park legfrissebb jelentése szerint a vízzel borított lagúnaterületek csaknem 60%-a kiszáradt az utóbbi tíz évben, a WWF pedig azt közölte, hogy a legális kutak mellett több mint ezer új illegális kutat ástak a térségben.
 
Forrás: freshplaza.de/Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Bajnokok az élelmiszeriparban

2023. augusztus 07. 11:27
Magyarország sikere az eredményes magyar vállalkozások, vállalatok működéséből adódik össze, ezért az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokok, akik a világpiacon is helytállnak majd – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A fügének a levele is hasznos, és ráadásul finom!

2023. június 23. 13:58
A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa általában alacsony méretű, de egyes fajtái elérhetik a 10-12 méteres magasságot is. Termése nálunk asztalt formában egész évben kapható, a leveléből pedig kókuszos-vaníliás ízű üdítőital készíthető.