Hévízi Bor- és Gasztrokorzó 2023

2023. augusztus 16. 18:00
2023. augusztus 17-20. között Bor- és Gasztrokorzó csábítja az érdeklődőket Hévízre.
Gyerekjátékok, koncertek, finom borok, jó hangulat augusztusban, Hévízen.
Hévízi Bor- és Gasztrokorzó 2023
Négy napon át a gasztronómia szerelmeseinek Mekkája lesz Hévíz, hiszen számtalan ínyencséget kóstolhatnak az érdeklődők.
 
Ezen kívül szórakoztató- és gyermekprogramok, koncertek várják a látogatókat.
 
Egy csepp bor, egy csepp történelem
 
A bor a bortermő szőlő fürtjeinek kisajtolt, édes levéből alkoholos erjesztés útján nyert ital. Az emberek már legalább 600 éve foglalkoznak bortermeléssel. A Biblia szerint Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle részegítő bort. Régészeti kutatások szerint a szőlőtermesztés és borkészítés szokása elsőként Transzkaukáziában jelent meg (mai Törökország, Irán és Örményország területe).
 
A Kárpát-medence területén a rómaiak már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt. Anonymus szerint a magyarok ősei ismerték a bort. A 3. század végétől a kereszténység elterjedése is előmozdította vörösbort adó szőlőfajták termesztését. A magyarok főként a várak környékén művelték a szőlőt. Mátyás király idejére hazánk Európa egyik leghíresebb szőlőtermelő országa volt. 1815-ben jelent meg az első magyar nyelvű borászati könyv, a 18. században pedig hegytörvényekben rögzítették a hegyközségek kötelező bortermelő normáit, a birtokosok jogait és kötelességeit. Fajtatiszta ültetvények pedig a 19. század végétől jelentek meg a magyar borvidékeken.
 
Programok:
 
Augusztus 17.
18:00 Magyar Beatzene Hőskora – Pomázi Zoltán
19:00 Szati’s Faction trio koncert
20:00 Somx DJ Set
 
Augusztus 18.
16:00 Mikrokoncertek (Véderdő)
17:30 Pomázi Zoltán gyermekműsora
17:30 Voices Duó koncert – Kun Anita-Horváth Elemér műsora – KisSzínpad
18:30 Kiss Kata Zenekar és táncház
20:00 Princess koncert
21:00 Németh Fáni és zenekarának koncertje
 
Augusztus 19.
16:00 A császár új ruhája – gyermekszínházi előadás a zöldben – Dr. Moll Károly tér
17:30 Mrakovics Emil és Mrakovics Bernadett – KisSzínpad
18:30 Laczák Boglárka és Bognár Szabolcs – bordalok, musical, operett
20:00 Baricza Veronika – latin zene
21:00 Happy Dixieland Band koncert
 
Augusztus 20.
10:30 Ünnepi szentmise, kenyérszentelés és Szent István napi műsor (Szentlélek Római Katolikus Templom)
19:00 Polyák Lilla koncert
20:00 Fantasy koncert
22:00 Fényjáték
 
Minden nap 15:00 – 20:00 Légvárvarázs játékpark gyermekeknek
 
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Interaktív, innovatív, élményalapú régészeti kiállítás Brigetio mindennapjairól!

2023. június 13. 16:05
Április végén hatalmas érdeklődés kíséretében nyílt meg Komárom város új kulturális turisztikai látnivalója, a Brigetio Öröksége Látogatóközpont.
 
A Látogatóközpont legnagyobb attrakciója a Komárom város római kori történetét, az ókori Brigetio mindennapjait bemutató új állandó régészeti kiállítás. A kiállítótérben számos interaktív eszköz található: QR-kódos idegenvezetés, képernyőkön futó ásatási felvételek, műtárgyakhoz kapcsolódó játékok és 3D felvételek érintőképernyőkön, átélhető római kori városi séta VR-szemüveggel.

Újranyit a soproni Hotel Lövér, új bérlővel állapodott meg a Danubius

2023. március 02. 13:26
Áprilistól újra várja vendégeit a Hotel Lövér, miután a tulajdonos Danubius Hotels Zrt. bérleti megállapodást kötött a Hotel & More Group-pal. A soproni szálloda a jövőben is 3 csillag superior minősítésű szállodaként várja elsősorban szabadidős egyéni és csoportos vendégeit.
 
"Örülök, hogy a Hotel & More lehetőséget látott a Hotel Lövérben, Sopron e klasszikus és népszerű szállodájában, és mi ezzel tapasztalt üzemeltető partnert találtunk. Úgy látom, hogy az idei évben tovább erősödik a turizmus, és ez a Hotel Lövérnek is új lehetőségeket hozhat. A soproni szállodánk már 2014 óta bérleti konstrukcióban üzemelt, ezt a modellt továbbra is szerettük volna fenntartani.” –nyilatkozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója.