Hiába keressük majd a mandulatejet a boltokban

2017. július 18. 14:07
Kizárólag állati eredetű termékek nevezhetők tejterméknek és hozhatóak így kereskedelmi forgalomba az Európai Bíróság döntése szerint. Kivételt képez azonban a kókusztej és a birsalmasajt elnevezés.

Mivel minden tejterméknek van növényi alternatívája, fontos, hogy azokat elkülönítsék a valódi tejtermékektől. Vajnak, tejnek vagy tejfölnek a növényi alapú termékeket nem lehet nevezni. Az uniós bíróság döntése kivételeket is tartalmaz, így például a kókusztej vagy a birsalmasajt elnevezés továbbra is használható - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.


A nyerstej önköltségi ára 100-105 forint literenként, ezt csökkenti a 20-25 forintos agrártámogatás. A tavaly nyári 60-65 forintos literenkénti felvásárlási átlagár jelentette a kétéves válság mélypontját, amit a kvóták kivezetése, és az orosz válság okozott. Idén azonban 90 forint környékén stabilizálódott a tej ára az első öt hónapban – közölte az elnök.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Víz világnapja: komolyan kell vennünk, hogy minden csepp számít

2018. március 22. 10:12
A vízhiány egyre nagyobb problémát jelenthet az emberiség számára. Ennek első jele Fokváros, ahol a világ nagyvárosai közül elsőként fogyhat el a víz.

Az írásbeli munkáltatói figyelmeztetésről

2018. augusztus 24. 09:20
Az írásbeli figyelmeztetés a munkáltató ellenőrzési és utasítási jogából eredő olyan munkafegyelmet biztosító eszköz, amellyel felhívja a munkavállalója figyelmét az általa helytelenített magatartástól való tartózkodásra, illetve a szabályszegést a rosszallása kifejezésével szankcionálja. Ebből következően a munkáltató az írásbeli figyelmeztetés jogával kollektív szerződés, illetve munkaszerződés felhatalmazásának hiányában is élhet – mondta ki a Kúria.