Hiába nyitottak a munkaadók, kicsi az esélye az évközi minimálbér-emelésnek

2023. június 23. 15:44
Túl vannak az első tapogatózó egyeztetésen a szociális partnerek, miután hónapok óta csökken a minimálbér vásárlóereje. A vállalkozói oldal ugyan nyitottnak mutatkozik az évközi emelésre, amely legkorábban szeptember–október tájékán lenne esedékes, de akkor már a jövő évi minimálbér-tárgyalásoknak kell elindulniuk.
 
A munkaadói oldal sem zárkózott el attól, hogy elinduljon egy párbeszéd a felek között, mert ők is érzékelik, hogy a magas infláció mekkora probléma a munkavállalók körében – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülése után. 
Hiába nyitottak a munkaadók, kicsi az esélye az évközi minimálbér-emelésnek
A tavalyi év végén kötött minimálbér-megállapodás értelmében a minimálbér 16, míg a garantált bérminimum 14 százalékkal növekedett, csakhogy azóta is folyamatosan 20 százalék fölött van az infláció, tehát mindkét keresettípus vásárlóereje jelentősen csökkent. A kérdés tehát, hogy az éves átlagos infláció miként alakul.
 
Bár a kabinet még 15 százalékos drágulással számol, Mészáros Melinda rámutatott, hogy több előrejelző cég – mint például a Kopint-Tárki és az ING Bank, amelyek a legközelebb szoktak lenni a tényadathoz - , is azt jósolja, minimum átlagosan 18-18,5 százalékos lesz az idei infláció. Az elnök szerint a kormány is elmozdult már a hivatalos 15 százalékos prognózisától, és inkább a 17 százalékhoz közelít. Mészáros ugyanakkor konkrét számot nem mondott arra vonatkozóan, hogy mennyivel kellene emelni a minimálbért.
 
Csak a tárgyalásra vagyunk nyitottak, a minimálbér-emelésről érdemben nem tudunk beszélni
 
– közölte lapunkkal Perlusz László, a Vállalkozók és a Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A szakember jelezte, kicsi esélyét látja annak, hogy valóban hozzányúljanak a tavaly decemberi megállapodáshoz.
 
Ha mégis szóba jönne egy évközi emelés, legkorábban szeptember–október tájékán lenne esedékes, de akkor már a jövő évi minimálbér-tárgyalásoknak kell elindulniuk. Hangsúlyozta, azért ültek le most egyeztetni, mert a tavalyi megállapodás úgy szólt, hogy a féléves adatok ismeretében – amennyiben az aktuális várakozások szerint az átlagos infláció 18 százalékos lesz – ismét tárgyalnak.
 
Perlusz úgy véli, egy évközi emelés azért is problémás, mert számos adminisztratív pluszteherrel jár a cégekre nézve, amelyeknek emiatt az üzleti vagy költségtervüket újra kellene írniuk. Az idei növekedés szerinte a nagyvállalatok beruházásainak lesz köszönhető, nem pedig a kkv-k teljesítményének, amelyek inkább „vörösben lesznek”, mivel továbbra is nyögik a megemelkedett energiaköltségeket. 
 
„Ilyen háttérrel nem tanácsos és nem is lehetséges belenyúlni év közben egy ilyen nagyon fontos költségelembe” – mondta a VOSZ főtitkára, hangsúlyozva, hogy a munkaadók azonban továbbra is szolidárisak a legkisebb keresetűek iránt, miután csak az elmúlt két évben több mint 35 százalékkal nőttek a minimálbérek Magyarországon. 
 
Perlusz László azt ígérte, hogy a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetéseken mindenképpen figyelembe veszik az idei korrekciós igényeket, főleg hogy 2024-re már kedvezőbbek a hazai kkv-k kilátásai.
 
A kormány 4 százalékos gazdasági prognózisáról úgy vélekedett, hogy „a valóságtól nem elrugaszkodott becslés”, viszont még mindig nagyon nagy a bizonytalanság, nem tudni, hogy a háborús helyzet miként alakul, és ez egy olyan nyitott gazdaság esetében, mint a magyar, komoly bizonytalansági tényező. „De ha óvatos optimizmussal tekintünk a jövőbe, akkor ez a 4 százalék benne van a jövő évben, simán” – húzta alá Perlusz László.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A méhészek újabb rémálma válik valóra hazánkban

2023. augusztus 28. 13:29
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megerősítette, hogy Magyarországon a vártnál korábban jelent meg az ázsiai lódarázs (Vespa velutina).
 
A méhészek számára elméletben már nem idegen az ázsiai lódarázs, hiszen az elmúlt évek során számos cikk született róla.
Az első hazai példányokat Márta Tamás kimlei méhész figyelte meg és fogta be.

Nyugdíjkorrekció: szeptembert mondott a miniszter

2023. július 10. 14:13
Az esztendő elején 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a kormány ugyanis korábban azzal számolt, hogy éppen ennyi, vagyis 15 százalékos lesz idén az infláció. Az év első hónapjaiban ennél nagyobb mértékű volt a pénzromlás, így jó ideje fel-felbukkan a közbeszédben: lesz-e idén nyugdíjkorrekció, s ha igen, mikor? A kérdést árnyalja, hogy a kormány számításai szerint az év végére egy számjegyűre szelídülhet az infláció. A Mediaworks kihasználta a Kormányinfó nyújtotta lehetőséget, és rákérdezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogyan áll most a nyugdíjkorrekció ügye.