Hiánycikké válhat a hazai csirkehús, ráadásul szigorodnak a termelők kártalanításának szabályai is

2024. január 12. 17:11
A madárinfluenza miatti telepítési korlátozások okoznak fennakadásokat.
 
Bebizonyosodott, hogy nem a darumadár és a szél a felelős a madárinfluenzáért, hanem az emberi felelőtlenség. Emiatt évente 12-15 milliárd forint megy el feleslegesen kártalanításra. Ezt elégelte meg a magyar kormány és Brüsszel. A szigorú kártalanítási szabályok akár már a következő hónapban életbe léphetnek – írja a novenyvedoszer.hu.
Hiánycikké válhat a hazai csirkehús, ráadásul szigorodnak a termelők kártalanításának szabályai is
A Magyar Brojler Szövetség szerint csirkehúshiány várható Magyarországon
A vágóhidakon árualap-hiány alakult ki, aminek az oka az ősszel pusztító madárinfluenza miatti telepítési korlátozások bevezetése.
 
Bárány László elnök az összegzésében utalt arra, hogy még az év első negyedévében várható, hogy jelentős szigorításokat vezetnek be a járványügyi intézkedéséket követő kártalanítási szabályokban annak érdekében, hogy kiszűrjék a hanyag gazdaságokat.
 
Ezt az ágazatot is nyomás alatt tartotta az energiaárak emelkedése, a magas gabonaárak, ami miatt. Ez a hazai és az európai piacra is igaz: több millió tonnás volt a visszaesés uniós szinten. Mivel az uniós ágazat évente 11 millió tonna baromfit dolgoz fel, egy ilyen mértékű visszaesés óriási összeget jelent.
 
A nyári szezon némi reményre adott okot, elkezdte kiigazítani a fogyasztást, illetve az alacsonyabb takarmányárak lehetővé tették, hogy a költségek arra a szintre csökkenjenek, ahol ismét nyereséget könyvelhettek el. Végül azonban nem zárult jól a tavalyi év, mert soha nem látott mértékben elkezdett terjedni a madárinfluenza, ami most már nem csak elsődleges károkat – állománykivágásokat – okoz, hanem egyre kevesebb árualapanyag kerül a feldolgozó üzemekbe. A telepítési korlátozások következtében februártól csirkehúshiány lesz Magyarországon.
 
Már hagyománya van annak, hogy minden esztendőt erős lendülettel szokta kezdeni a baromfiágazat, ami ez alkalommal hiányzik. A zárt rendszerű baromfitartást úgy érinti a madárinfluenza, ahogy felkészül egy telep a közeledtére. Ilyenkor a járványvédelem legmagasabb fokozatát kell érvényesíteni – nyilatkozta Bárány László, majd hozzátette:
 
Nem vagyok elégedett azzal a szemlélettel, ami ma Magyarországon van, hogy két fő bűnös van: a daru és a szél. Egyetlen olyan objektív érvet sem tudok elfogadni, ami mögött ne találnám meg az emberi hanyagságot. Vannak olyan baromfiágazati szereplők, akik évente kétszer is beleesnek ebbe. Ezért vissza kell utasítanom azt, hogy mindenért a darumadár a felelős, mert valójában mindenért az az ember felel, aki nem teszi meg a korlátozó intézkedéseket.
A piac azt mondja, hogy a magas inflációból az európai fogyasztó nem kér, ezért nem véletlen, hogy tavaly nyáron elindultak lefelé az árak
 
Évente 12-15 milliárd forint a kártalanítás összege
Bárány László elmondta: a magyar kormány az unió állategészségügyi bizottságával megelégelte a jelenlegi helyzetet és hamarosan olyan szigorú kártalanítási szabályokat léptethetnek életbe, amelyekkel kiszűrik a hanyag, a gondatlan, ezért a termékpályára nem való szereplőket. Évente 12-15 milliárd forint a kártalanítás összege cserébe semmit nem kap az ország. Ennek a kártalanítási eljárásnak a társfinanszírozója Brüsszel, amely a hazai kormánnyal együtt azon van, hogy ezt a pénzt sokkal jobb célokra is el lehet költeni.
 
Két évvel ezelőtt minden korlátozás nélkül lehetett pályázni járványvédelmi eszközök, berendezések kialakítására, beszerzésére. Ennek látható most az eredménye, illetve annak a hiánya – fogalmazott, majd összegzésképpen hozzátette:
 
A piac azt mondja, hogy a magas inflációból az európai fogyasztó nem kér, ezért nem véletlen, hogy tavaly nyáron elindultak lefelé az árak, ezért a mostani színvonal a mélyponton található, így jelentős áremelésre nem számítanak a szereplők. Ha az alacsony takarmányár- és energiaszinten megtartjuk az árakat, akkor a baromfiágazatnak kiegyensúlyozott éve lesz.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Kerestük, de nem találtuk a 229 Ft/kg-os dinnyét a boltokban

2023. július 18. 16:05
Csak elenyésző mennyiségben kerülhetett a Penny polcaira a feltűnően akciós árú dinnyéből.
Az előző héten a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös állásfoglalást adott ki, amely szerint elfogadhatatlan a Penny diszkontlánc lépése: 229 Ft/kg-os fogyasztói árra leakciózott dinnyét hirdettek meg akciós újságjukban. A három szervezet arra kérte a hazai üzletláncokat, hogy tisztességes magatartást tanúsítva a valós piaci helyzethez igazítsák a görögdinnye árazását.

Búcsút inthetünk a trappista sajtnak az infláció miatt?

2023. január 11. 10:23
Az Európában legmagasabb magyar infláció leginkább az élelmiszerárakon keresztül sújtja a lakosságot.
A magyar boltokban a legnagyobb drágulás a tejtermékeknél, azon belül is trappista sajtnál látható.
A g7.hu számolt be arról, hogy mekkora drágulás volt látható decemberben.